Vrei la cinematograf?

    Filme
     Actori, regizori, scenaristi, producatori
      vezi toate rezultatele »

      Camera secreta

      Home » Camera secreta » Noul film al lui Radu Mihaileanu

      Camera secreta

      • Festivalurile de azi
      • Biografice
      • Cronica de film
      • Interviu
      • Premierele lunii
      • Saga Amurg
      • TOP "Cei mai ..."
      • TOP "Cele mai ..."

      Bloguri partenere

      • CineAmator

      Reviste partenere

      • Revista 2
      • Revista 1
      • Revista 3

      21 martie 2012

      Autor:
      Categorii: Cronica de film,

      Într-un satuc izolat, fara apa sau electricitate, femeile parcurg zilnic drumul periculos pâna la un izvor destul de îndepartat, în timp ce ocupatiile principale ale barbatilor sunt bautul ceaiului si fumatul. Întarâtate de tânara Leila, sotiile fac „greva iubirii”, refuzând sexul pâna nu pun si sotii osul la carat. Ce urmeaza e o încrengatura de traditii musulmane, prejudecati si toate intrigile si aratarile cu degetul care decurg din ele, Leila ajungând un fel de tap ispasitor pentru toate frustrarile care rabufnesc cu ocazia grevei.

       

      Asa cum Leila e scânteia de care au nevoie nemultumirile femeilor din sat ca sa explodeze, tot asa si La Source des femmes/Izvorul femeilor se vrea un trigger pentru schimbare.

       

      În Train de vie era o gasca de evrei, în Le Concert era o gasca de rusi tipici care se trezesc în Paris si se poarta ca atare, acum e o gasca de neveste musulmane care devin, în felul lor, activiste feministe: Mihaileanu e înca o data un regizor instinctual, care mizeaza pe personaje colective semi-cliseice, pe exotic, chipuri expresive, comic de situatie si pe impactul muzicii si dansului asupra neuronului.Izvorul femeilor e un film în care prioritatea e destinatia si nu calatoria, adica facut cu gândul la „mesaj” si nu la sufletele din poveste, care nu sunt decât vehicule pentru un statement. Din fericire, statement-ul e macar unul necesar si abordat extrem de pozitiv: sunt multe filme despre bietele femei din lumea araba, drame care arunca tragedie peste tragedie în cârca personajelor, dar Radu Mihaileanu macar trateaza tema cu umor, ca un feel good movie veritabil.

       

      Înaintea proiectiei care a deschis luni seara Bucuresti IFF 2012, criticul de film Magda Mihailescu vorbea despre abilitatea lui Mihaileanu de a „prinde” atât spectatorul cultivat, cât si marele public: nu stiu cât de încântat e spectatorul cultivat de unele mijloace folosite în film, dar La source des femmes contine toate elementele necesare ca sa agate „marele public” din punct de vedere emotional, cu umor pe tema razboiului sexelor sau accente de musical si sa-l scoata din sala plin de voie buna, optimism si girl power.

       

      Si, pâna la urma, nu despre asta e vorba? Nu ar trebui ca filmul (si arta în general) sa vorbeasca despre adevarurile vietii si sa-i provoace pe oameni sa schimbe ce nu merge? Un film ca acesta e un caz perfect de, s-o spunem grosso modo, „scopul scuza mijloacele”, care, desi e plasat într-un mediu foarte specific, vorbeste despre chestii valabile cam oriunde: ce e mai important de fapt pentru omenire, food for thought pentru protipendada culturala care abia asteapta sa despice în saispe alegeri stilistice, sau emanciparea unei neveste de la sat care a învatat din frageda pruncie ca barbatul e seful?

       

      Sursa: filmreporter.ro

      Filmsi a gasit pentru tine

      Comenteaza subiectul

      Nume
      Email
      Comentariu
      Pentru a publica mesajul va rugam introduceti in spatiul liber codul de mai jos


      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site
      Abonare newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Nici noua nu ne place spamul, asa ca iti garantam ca nu vom da email-ul tau altora.

      Abonarea s-a facut cu succes!