Vrei la cinematograf?

    Filme
     Actori, regizori, scenaristi, producatori
      vezi toate rezultatele »

      Dan. Nutu

      Biografie

      Dan Nuţu (n. 17 martie 1944, Bucureşti) este un actor de teatru şi de film de origine română, mai recent activând ca producător de filme documentare

      A absolvit cursurile IATC în 1966, activitatea sa teatrală desfăşurându-se la Teatrul Bulandra. Debutul în film este în Cartierul veseliei de Manole Marcus (1964), dar consacrarea o cunoaşte în prima peliculă semnată de Lucian Pintilie, Duminică la ora 6 (1965), unde interpretează rolul unui adolescent ilegalist. Urmează în film mai multe roluri de tineri nonconformişti (devine „durul-vulnerabil al cinematografiei anilor '60”, conform lui Tudor Caranfil în „Dicţionar de filme româneşti”, ed. Litera, 2002), care îi aduc o mare popularitate.

      Plecat din ţară prin 1979, se stabileşte în Statele Unite ale Americii, unde practică iniţial meseria de şofer de taxi. A mai încercat în această perioadă să păstreze legătura cu lumea teatrului şi a filmului, însă nu a mai primit decât roluri de figuraţie.

      Revine sporadic în ţară după 1990, iar din 2005 se implică într-un proiect comun al canalului TV ARTE şi (temporar) TVR1, de instruire a tinerilor creatori de documentare în cadrul unui Atelier de vară (Aristoteles workshop) ajuns la a treia ediţie în 2008.

      Abonare newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Nici noua nu ne place spamul, asa ca iti garantam ca nu vom da email-ul tau altora.

      Abonarea s-a facut cu succes!