Vrei la cinematograf?

    Filme
     Actori, regizori, scenaristi, producatori
      vezi toate rezultatele »

      Stiri din filme

      Home » Stiri din filme » Palme d’Or pentru Independența Film la Cannes 2015

       

       

       

       

       

      Independenţa Film va distribui în România câştigătorul prestigiosului Palme d’Or 2015, Dheepan, în regia lui Jacques Audiard, desemnat duminică seară, la ediţia cu numărul 68 a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Este cel de-al doisprezecelea lungmetraj câștigător de Palme d’Or adus în România de Independența Film.

       

      Casa de distribuție va aduce de asemenea pe ecranele românești și filmul care a primit premiul pentru “Cel mai bun regizor”, Nie Yinniang / The Assassin, în regia lui Hou Hsiao Hsien, precum și lungmetrajul care a avut parte de una dintre cele mai călduroase primiri zilele trecute la Cannes, La giovinezza / Youth, al lui Paolo Sorrentino, în care joacă și Mădălina Ghenea.

       

      Independența Film va lansa în cinematografele din România nouă dintre filmele prezente anul acesta la Cannes, programate pentru finele lui 2015, începutul lui 2016 (lista completă, la finalul materialului).

       

      Duminică, 24 mai, la ceremonia de închidere a Festivalului, juriul Competiţiei condus de fraţii Joel şi Ethan Coen au înmânat premiul Palme d’Or regizorului francez Jacques Audiard pentru filmul Dheepan.

       

      Actorul din Dheepan, el însuşi un fost Tigru Tamil

       

      Dheepan spune povestea unui luptător pentru independenţă (un Tigru tamil) care fuge în Franţa, pe finalul războiului civil din Sri Lanka. Ia cu el o femeie şi o fetiţă, ambele necunoscute, în speranţa că, părând o familie, pot obţine mai uşor azil politic. Cei trei fugari ajung la Paris, unde el îşi găseşte o slujbă. Aşa-zisa familie începe să-şi croiască o viaţă nouă, însă violenţele din cartier îi redeschid rănile războiului, răni pe care Dheepan şi le dorea cicatrizate. Instinctele de luptător se trezesc din nou. De data asta el nu va mai lupta pentru independenţă, ci pentru a-şi proteja ceea ce spera să devină “familia” sa reală.

       

      Rolul lui Dheepan este jucat de actorul Antonythasan Jesuthasan, a cărui copilărie se suprapune în mare parte cu povestea personajului său din film. Înrolat în armata Tigrii Tamil încă de la vârsta de 16 ani, Antonythasan a luptat pentru această facţiune armată din Sri Lanka până la vârsta de 19 ani. În 1989 a fugit în Thailanda, unde a locuit 4 ani, apoi a ajuns în Franţa, în 1993. Avea 25 de ani când a aplicat pentru azil politic, pe care l-a şi obţinut. A avut diverse locuri de muncă, de la vânzător în supermarket şi bucătar până la hamal într-un hotel din DisneyLand Paris.

       

      În tot acest timp el a scris. Gorilla este primul său roman apărut în 2001. Cel de-al doilea, Traitor, a fost publicat în 2004. Ambele povestesc viaţa de luptător pentru eliberare, precum şi abuzurile guvernului din Sri Lanka din anii ’80.

       

      The Assassin, un film wuxia în stil propriu

       

      Nie Yinniang / The Assassin, “Cel mai bun regizor” - Hou Hsiao Hsien, este un film cu arte marţiale care ne poartă în China secolului IX. Fiica în vârstă de 10 ani a unui general este răpită de un călugăr. Este iniţiată în artele marţiale şi transformată într-un veritabil asasin. Misiunile sale sunt justiţiare: acelea de a lichida guvernatorii corupţi. La un moment dat, una din misiuni o întoarce acasă, acolo unde trebuie să-l omoare chiar pe cel pe care-l iubea în copilărie, un bărbat ajuns acum un mare lider militar. Nie Yinniang va avea de ales: îl sacrifică pe cel pe care-l iubeşte sau abandonează pentru totdeauna cariera sacră de asasin profesionist.

       

      Regizorul Hou Hsiao Hsien dezvăluie câteva amănunte despre cel mai recent film al său: „Când eram puşti, în Taiwan-ul anilor 50, biblioteca şcolii mele era înţesată de aşa numitele romane wuxia. Le-am iubit şi le-am citit din scoarţă-n scoarţă. Aşa cum am citit şi literatură străină. Spre exemplu, îmi amintesc în mod special cărţile lui Jules Verne. Desigur că existau tot atunci şi filme wuxia din Hong Kong, cunoscute în Vest sub numele de kung fu. Le-am descoperit în tinereţe şi m-am îndrăgostit de ele. Mi-am zis că, la un moment dat, poate încerc şi eu un film din acesta. Dar în felul meu. Nu sunt genul care să am de-a face cu luptători care zboară prin aer. Nu e genul meu. Eu prefer să stau cu picioarele pe pământ.”

       

      Primire călduroasă pentru La giovinezza lui Paolo Sorrentino

       

      De o primire specială a avut parte filmul lui Paolo Sorrentino, La giovinezza / Youth. La proiecţia de miercuri, după terminarea filmului, sala a aplaudat frenetic şi a strigat „Bravo!” pe tot parcursul derulării genericului final, până când ecranul s-a stins. Apoi a început din nou. La giovinezza / Youth va fi distribuit în România de Independenţa Film.

       

      Din distribuție fac parte Rachel Weisz, Michael Caine, Jane Fonda, Harvey Keitel şi Mădălina Ghenea. Modelul român în vârstă de 26 de ani joacă rolul unei Miss Univers.

       

      Filmul spune povestea a doi bătrâni prieteni - un dirijor şi compozitor, pe de o parte, şi un regizor, pe de altă parte -, care se gândesc la cât timp le-a mai rămas de trăit, în timp ce îşi petrec vacanţa în Munţii Alpi. Filmul urmăreşte eforturile celor doi de a se întoarce la cariera lor, precum şi relaţiile pe care le au cu copiii lor, dar şi modul în care aceştia interacţionează cu ceilalţi oaspeţi ai hotelului la care sunt cazaţi.

       

       

      Lista completă a celor nouă filme de la Cannes 2015 pe care Independenţa Film le va distribui în România:

       

      Dheepan / Dheepan (r. Jacques Audiard) - În Competiție. Palme d’Or

      Nie Yinniang / The Assassin (r. Hou Hsiao Hsien) - În Competiție. Cel mai bun regizor

      La Tête haute / Standing Tall (r. Emmanuelle Bercot) - în deschiderea festivalului

      La giovinezza / Youth (r. Paolo Sorrentino) - În Competiție

      Umimachi Diary / Our Little Sister (r. Hirokazu Kore-Eda) - În Competiție

       

      Love (r. Gaspar Noé) - în afara Competiţiei, secţiunea Midnight Screening

      Amy (r. Asif Kapadia) – în afara Competiției

      Trois souvenirs de ma jeunesse (r. Arnaud Desplechin) - Quinzaine des Réalisateurs

      Le tout nouveau testament (r. Jaco Van Dormael) - Quinzaine des Réalisateurs

       

      Independenţa Film a distribuit pelicule ca Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

      ,

      Comenteaza subiectul

      Nume
      Email
      Comentariu
      Pentru a publica mesajul va rugam introduceti in spatiul liber codul de mai jos


      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site
      Abonare newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Nici noua nu ne place spamul, asa ca iti garantam ca nu vom da email-ul tau altora.

      Abonarea s-a facut cu succes!