Vrei la cinematograf?

    Filme
     Actori, regizori, scenaristi, producatori
      vezi toate rezultatele »

      Stiri din filme

      Home » Stiri din filme » Despre actorie, filme independente si piraterie, la seminariile NexT

      Festivalul NexT începe astazi, la Cinema Scala, si vine (pe lânga proiectii) cu lectii pe care amatorii de filme si cineastii începatori ar trebui sa si le bifeze în program. Seminariile vor avea loc la Café Verona Carturesti de pe 29 pâna pe 31 martie, iar intrarea este libera.

       

      Vezi programul complet al Festivalului NexT


      Joi, 29 martie, la ora 10.00, este programat masterclass-ul de actorie sustinut de Gabriel Spahiu. Actor de teatru si film, muzician si profesor de actorie, Spahiu va vorbi despre una din problemele majore cu care se confrunta un actor atunci când joaca, „constiinta de sine“, si va dezvalui cinci „unelte“ care pot eficientiza în mare masura munca regizorului cu actorul pe platoul de filmare.

       

      De la ora 11.30, în centrul discutiilor va ramâne tot actoria, de aceasta data din perspectiva unui fenomen care a luat amploare în ultimii ani, cel al scolilor de actorie. Seminarul va prezenta trei dintre acestea, fiecare cu o viziune diferita asupra artei actorului si va aduce propuneri interesante pentru cei care îsi doresc sa fie actori. Sub titlul „Scoli de actorie: Ce si de ce?”, seminarul îi va avea ca invitati pe Dorotheea Petre (scoala de actorie Fii Actor), Alina Grigore (Centrul de Creatie InLight), Dragos Bucur, Alexandru Papadopol si Dorian Boguta (actoriedefilm.ro).

       

      Ziua de joi continua cu prezentarea Berlinale Talent Campus, una din cele mai eficiente platforme pentru colaborari si schimburi de idei în privinta noilor trenduri si descoperiri în cinema-ul contemporan. Programul este în sine o academie creativa ce are loc în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, iar la NexT 2012 coordonatorul Berlinale Talent Campus – Matthijs Wouter Knol – va sustine un seminar despre beneficiile networking-ului, în dialog cu actrita Ioana Flora, care a trait experienta Berlinale Talent Campus anul acesta.

       

      Seminariile de vineri, 30 martie, sunt dedicate sound design-ului si regiei de film. Primul dintre ele va fi sustinut de Michel Klochendler, sunetist francez câstigator al premiului César pentru Cel mai bun sunet pentru filmul On connaît la chanson, de Alain Resnais. Michel Klochendler a început ca monteur si a lucrat cu François Truffaut (L’Homme qui aimait les femmesLa Chambre verte), apoi s-a axat pe sunet si a lucrat cu unii ditre cei mai importanti regizori francezi: Maurice Pialat (Le garçu), Olivier Assayas (L’Eau froide,Désordre), André Téchiné (Alice et MartinMa saison préférée), Claude Berri (Germinal). La NexT, Michel Klochendler va împartasi publicului viziunea sa despre evolutia artistica în sound design, ilustrându-si discursul cu secvente din filme.

       

      Despre trecerea de la scurt la lung metraj a regizorilor independenti va vorbi Mike Ott, în cadrul seminarului de regie. Acesta va discuta despre ce înseamna sa produci un film independent si despre abordarea personala pe care o prefera când vine vorba de scrierea unui scenariu. Mike Ott locuieste în Valencia, California, unde preda regie de film la College of the Canyons. În plus, se ocupa de propria casa de discuri, Sound Virus Records, unde lanseaza CD-uri si discuri ale unor trupe înca nedescoperite sau pe cale de a-si forma un nume. Lungmetrajul sau, Littlerock, face parte din programul Si ei au fost NexT Generation si va fi proiectat la Cinema Studio joi, 29 martie, de la ora 18:00, si în reluare sâmbata, 31 martie, de la ora 20.00.

       

      Distributie si piraterie

      Ultima zi dedicata seminariilor NexT – sâmbata, 31 martie – va pune în discutie noile mijloace de distributie de film si fenomenul pirateriei. Jean Charles Mille (producator, fondator Premium Film – una dintre cele mai importante companii internationale de distributie pentru productiile de scurtmetraj), Lucie Kalmar (producator, fondator al companiei MÔMERADE din Paris), Simon Perry (presedinte al Ateliers du Cinéma Européen din Paris, centru de formare si instruire avansata destinat producatorilor europeni), Antoine Bagnaninchi (director Independenta Film) vor atinge subiecte precum distributia filmelor vorbite în limbi de mica circulatie, pietele lor de desfacere si platformele VOD.

       

      Ziua de sâmbata va aduce la Cafe Verona Carturesti si o prezentare a programului MEDIA. Evenimentul se adreseaza în primul rând producatorilor independenti care doresc sa obtina sprijin de la Programul MEDIA al Uniunii Europene pentru dezvoltarea proiectelor de productie. Valentina Miu, coordonator MEDIA Desk România, va prezenta liniile de finantare oferite de Programul MEDIA profesionistilor din industria cinematografica europeana si rezultatele obtinute de producatorii români, iar Tudor Giurgiu (Libra Film Productions) va împartasi experienta colaborarii cu Programul MEDIA si va prezenta proiectele sale sustinute de MEDIA, ca modele de succes pentru potentialii aplicanti.

       

      Seminariile se vor încheia cu prezentarea organizatiei britanice Cinephilia Services, ce va lansa în cadrul NexT proiectul Feel Reel România. Programul se va desfasura în vara acestui an, în parteneriat cu diferite ONG-uri românesti, si vizeaza comunitatile rurale din România care au acces redus sau inexistent la cinematografe. În cadrul Feel Reel România vor avea loc seminarii pe teme de cinema, iar participantii vor realiza o serie de scurtmetraje. Productiile vor fi difuzate ulterior la diverse festivaluri din Marea Britanie si România, iar cel mai implicat participant în realizarea acestora va avea sansa de a primi o bursa de 20 de saptamâni la Brighton Film School Central din Marea Britanie.

       

      Sursa: filmreporter.ro

      ,

      Filmsi a gasit pentru tine      Comenteaza subiectul

      Nume
      Email
      Comentariu
      Pentru a publica mesajul va rugam introduceti in spatiul liber codul de mai jos


      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site
      Abonare newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Nici noua nu ne place spamul, asa ca iti garantam ca nu vom da email-ul tau altora.

      Abonarea s-a facut cu succes!