Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Film de "pus în ramă": "Terapie de cuplu" (Hope Springs)

      2 octombrie 2012, Autor: Bogdan Tirlea
      Stirile cele mai citite
      Stirile cele mai comentate
      Am gasit Pentru tine

       

       

       

       

       

       

      "Terapie de cuplu" spune povestea unui mariaj care şi-a pierdut acea "scânteie aparte". "Kay vrea să revigoreze relaţia sa cu Arnold", spune Meryl Streep, care joacă în această comedie, alături de Tommy Lee Jones şi de Steve Carell

       

       

      "Vrea să se simtă legată de el, la nivel intim, să simtă că soţul ei este încă interesat de ea. Cred însă că Arnold, dacă ar fi întrebat, ar spune că nu este nimic în neregulă cu relaţia lor.

       

       

      Dacă l-ai întreba în ce stadiu se află mariajul lor, probabil că ar spune: 'Nu ştiu... Poate undeva la mijloc’”.

       

       

      "Este un tip care se complace cu uşurinţă”, spune Jones despre personajul său. "Şi-a acceptat soarta, nu se gândeşte prea mult la starea căsniciei sale. Nu este genul de om care să vrea să schimbe lucrurile”.

       

       

      Streep spune că această răceală între parteneri se instalează în cazul multor cupluri, fiind un simptom grăitor pentru o societate care oferă poate prea multe opţiuni de petrecere a timpului liber.

       

       

      "Atenţia noastră este solicitată, acaparată de mărunţişuri, iar asta ne intensifică dorinţa de a ne conecta cu ceilalţi”, spune Streep. "Problema intimităţii, a dorinţei de a fi văzuţi, înţeleşi şi iubiţi este esenţială în cultura noastră”.

       

       

       

       

      Vanessa Taylor, care a scris scenariul, spune că a găsit inspiraţie tocmai în aceste subiecte importante. "M-am gândit la căsătorie şi la modul în care oamenii păstrează pasiunea şi dorinţa sexuală în mariajele de lungă durată. Am citit şi despre terapia matrimonială şi am început să mă întreb: Cum ar fi să încerci să aprinzi o scânteie care nu a existat de la bun început? Mai ales din punctul de vedere al unei femei, cât curaj ţi-ar trebui să spui: 'Căsnicia noastră e în regulă, dar asta nu este de ajuns. Vreau mai mult, merit ceva mai bun’?”.

       

      "Nu am fost niciodată căsătorită, dar am avut relaţii de lungă durată", spune Taylor în continuare. "Am fost şocată să descopăr ce greu este să revii la pasiunea iniţială. S-ar spune că ar trebui cumva să fii capabil să faci o punte peste prăpastia asta. Aceasta a fost motivaţia mea pentru acest scenariu: am vrut să ştiu dacă astfel de persoane pot fi reunite”.

       

       

      "Cred că cei mai mulţi oameni au o idee despre relaţia lor: în ce stadiu este, încotro trebuie să se îndrepte”, spune Steve Carell, care joacă rolul dr. Feld, psihiatrul a cărui legendară clinică pentru cupluri este ultima şansă pentru reuşita mariajului lui Kay şi Arnold. "Cred că în asta constă umorul filmului: oamenii văd prin ce trec cei doi, le înţeleg dilema şi se pot amuza pe această temă”.

       

      Producătorul Guymon Casady spune că Taylor are un stil unic: "Are simţul observaţiei şi o abilitate incredibilă de a crea personaje cu dimensiuni şi detalii realiste”.

       

      Când producătorul executiv Nathan Kahane a citit prima dată scenariul Vanessei Taylor, şi-a descoperit empatia faţă de personajele Kay şi Arnold. "În toate căsătoriile există obstacole”, spune el. "Terapie de cuplu" arată ce uşor îţi alunecă printre degete tot farmecul unei relaţii şi ce greu este să recuperezi asta. Mi-a plăcut scenariul din prima, este o poveste universală”.

       

       

      Producătorul Guymon Casady, cofondator al casei de producţie Management 360, a fost cel care a făcut primii paşi pentru a aduce "Terapie de cuplu" pe marile ecrane. El îşi aminteşte cum a descoperit scenariul: "Soţia mea, Robyn, care este şi ea scenaristă, a cunoscut-o pe Vanessa Taylor la o petrecere în aer liber, iar în urma acestei întâlniri, Vanessa i-a dat lui Robyn scenariul filmului "Terapie de cuplu". O săptămână mai târziu, eram în pat, citind. Ea era complet absorbită de scenariu, iar când l-a terminat, s-a întors spre mine şi mi-a zis: ‘Ştiu că este târziu, dar trebuie să citeşti scenariul ăsta! E fenomenal’. L-am citit în acea seară şi m-am îndrăgostit imediat de el. Am decis să-l propun casei noastre de producţie Film 360”. Casady a abordat-o apoi pe Taylor, i-a spus că i-a plăcut mult scenariul ei şi că vrea să îl producă. Apoi, Casady i-a propus producătorului Todd Black să i se alăture în acest proiect, iar Black a pus lucrurile în mişcare, împreună cu producătorul executiv Nathan Kahane, de la Mandate PicturesBlack, Casady şi Kahane au ales apoi actorii şi pe regizorul David Frankel.

       

       

      Frankel, care a lucrat şi la filmul "Devil Wears Prada", colaborează din nou cu Meryl Streep, pentru noua sa peliculă.  "David a înţeles că aceasta este o poveste intimă, dar şi universală”, spune Black. "Nu este uşor să găseşti un echilibru între aceste două aspecte: filmul poate fi ori prea general, ori prea personal. Dar David a înţeles perfect cum să regizeze scenele, conectându-le la ambele niveluri”.

       

      "Deoarece "Terapie de cuplu" este un material atât de intim şi de personal, Meryl şi cu mine am ştiut că va avea nevoie de un regizor cu care să se simtă complet confortabil”, spune Black. "Numele lui David Frankel ne-a venit în mod natural. Din fericire, a reacţionat imediat la propunerea noastră, iar apoi totul a decurs foarte rapid”.

       

       

      "David a înţeles perfect scenariul”, spune Casady.  "Pentru el, esenţială era dorinţa celor doi, dar ştia şi că trebuie să ne ţină cu sufletul la gură, întrebându-ne dacă aceşti doi oameni vor rămâne împreună. Colaborarea lui cu Meryl Streep la filmul "Devil Wears Prada" a fost un succes absolut, aşa că ni s-a părut combinaţia perfectă”.

       

      "Un regizor foarte bun, aşa cum este David, te face să te simţi că orice este posibil şi că nu există mişcări greşite”, spune Streep. "Poţi să rişti pentru el, poţi să creezi un personaj real, dar complet diferit de ce ai mai făcut înainte. Îţi lasă libertate absolută”.

       

      "David poate să-şi îndrume actorii în diferite direcţii dacă simte că e cazul, dar are o încredere totală în ei şi îi lasă să-şi exploreze personajele”, spune Steve Carell. "Este generos, te ajută şi-ţi sugerează tot felul de aspecte diferite ale personajului”.

       

       

      "Este foarte plăcut să lucrezi cu David, pentru că nu face risipă de timp sau de vorbe”, spune Jones.

       

      "Filmele lui David au efect asupra publicului pentru că umorul este ceva natural, inerent personajelor”, spune Kahane.  "Nu forţează nota comică, îi lasă pe actori să găsească momentele de umor autentic şi îi încurajează să vadă realismul acelor momente. Când afinitatea dintre actori pare reală, dialogurile lor sunt simţite altfel de public. În asta constă comedia adevărată”.

       

      Frankel spune că prezenţa lui Meryl Streep, Tommy Lee Jones şi Steve Carrell în rolurile principale a fost cheia naraţiunii. "Sunt actori extraordinari care ‘vorbesc aceeaşi limbă’, dacă se poate spune aşa. S-au simţit imediat în largul lor şi au înţeles personajele în profunzime. Aş vrea să pot spune că a fost uşor, dar ştiu că ei au muncit foarte mult. Au făcut însă ca munca mea să fie uşoară”.

       

       

      Meryl Streep joacă rolul lui Kay.  "Ea vrea să schimbe relaţia lor, să recreeze legătura dintre ea şi Arnold, să revină la ceea ce fuseseră cu ani în urmă. Acum se simte nefericită şi caută soluţii, iar atunci când găseşte cartea doctorului Feld, crede că a aflat răspunsul. Nu trece mult timp şi îşi rezervă locuri pentru o săptămână de terapie în Maine, la clinica lui Feld”.

       

      Arnold nu este însă deloc uşor de convins să accepte ideea. De fapt, numai la insistenţele lui Kay acceptă să se urce în avion. "Pentru Kay este ceva important”, spune Black. "Îi spune verde în faţă că, dacă el nu vrea, ea se va duce şi singură. Brusc, această femeie obişnuită, din Omaha, Nebraska devine un titan”.

       

      "De la bun început ne-am gândit la Meryl Streep pentru acest rol”, spune Kahane.  "Meryl – aşa cum face în toate rolurile sale – întruchipează perfect această femeie şi îi dă viaţă. Îţi dă impresia că nu o costă nimic, când, în realitate, face un efort uriaş pentru pregătirea fiecărui rol”.

       

       

      Frankel spune că Arnold abordează problema dintr-o poziţie complet diferită de cea a nevestei sale. "Kay se teme că îşi va trăi tot restul vieţii în această stare de izolare rece. Se teme că ar putea continua în stilul acesta o veşnicie.  Arnold este mai degrabă îngrijorat de cât de mult ar putea pierde. Se teme de ce ar putea afla dacă încep să-şi pună întrebări.  La un moment dat, în film, Arnold spune: ‘Dacă nu ai probleme înainte de terapie, sigur le vei avea după, pentru că vei spune lucruri pe care nu le mai poţi şterge’. Iar el nu vrea să-şi asume acest risc”.

       

      Arnold refuză să admită că ar avea probleme, iar reticenţa lui este de fapt esenţa personajului, dar Black spune că actorii creează nu nişte caricaturi, ci nişte fiinţe umane întregi. "Cei doi nu pot comunica unul cu celălalt, dar cu actori ca Meryl şi Tommy simţi tot ceea ce îi leagă pe Kay şi pe Arnold, ce iubesc unul la altul, deşi nu şi-au mai spus-o de mult, poate chiar niciodată”.

       

       

      Frankel spune că modul în care Jones interpretează un personaj atât de ermetic este o dovadă clară a talentului său actoricesc. "În viaţa reală, Tommy e fermecător, impresionant, un cowboy pasionat de polo, iar Arnold nu este nimic din toate acestea. A fost minunat să-l vezi transformându-se într-un individ pe care ai crede că l-ar considera jalnic, dar faţă de care are mare simpatie. Îl vezi pe Arnold ca pe un ins oarecare, iar aceasta e dovada talentului lui Tommy”.

       

      "Afinitatea dintre Tommy şi Meryl este perfectă”, spune Kahane.  "Nu ştiu cum reuşesc, desigur sunt doi mari actori, dar spun povestea în aşa fel încât simţi iubirea nemărturisită dintre cei doi soţi, o iubire tot mai palidă din cauza lipsei de comunicare. O simţi în tăcerile lor şi atunci când vorbesc. Realizezi că ei ştiu tot ce e de ştiut unul despre celălalt, şi lucrurile bune, şi cele rele”.

       

       

      Steve Carell joacă rolul doctorului Feld, psihiatrul care poate să-i ajute pe Kay şi pe Arnold să-şi refacă relaţia. "Este specialist în terapie de cuplu intensivă”, spune Carell. Vorbind despre cum s-a pregătit pentru rol, actorul spune: "Am citit Freud, Jung – toţi marii psihiatri! În plus, am făcut terapie şapte ani, special pentru acest rol!"

       

      Vorbind mai serios, Carell spune că secretul magiei doctorului Feld este absenţa oricărei magii.  "Este inteligent, îi ascultă pe oameni şi-i ajută să vadă conexiunile necesare”, spune el. "Nu oferă nici un sfat anume şi nu le spune oamenilor ce să facă. Îi ajută doar să fie mai deschişi la idei noi şi să încerce diverse moduri de a se ajuta singuri”.

       

       

      "Steve este un mare actor dramatic”, spune Black.  "Oamenii se gândesc la el prin prisma rolului din "The Office" sau a comediilor pe care le-a făcut, dar când îl vezi în alte roluri, de exemplu în "Little Miss Sunshine", descoperi că are mult talent pentru dramă. Acestea fiind spuse, el este totuşi un mare comic, aşa că îi dă personajului o empatie care n-ar fi existat dacă rolul era jucat de un alt actor”.

       

      Pentru scenele de terapie, Frankel a simţit că modul cel mai bun pentru a obţine scene autentice, nostime, pline de viaţă, era să evite repetiţiile prea dese, iar în unele cazuri, chiar să le ignore cu totul.  Propunerea de a juca acest rol l-a intimidat puţin pe Carell, din motive evidente. "Închipuiţi-vă: stai în faţa lui Meryl Streep şi Tommy Lee Jones pentru o scenă de nouă pagini, auzi ‘Acţiune!’ şi începi să vorbeşti! Categoric te apucă frica. Cred că David a vrut să surprindă acea expresie de "iepure în lumina farurilor", mai ales pe faţa mea. Dar este şi nostim.  Înţeleg de ce David n-a vrut să repete excesiv. A vrut ca totul să fie cât mai natural, nu să recităm după scenariu. Uneori, dacă repeţi prea mult, ideile sunt evidente, nu mai trebuie să le cauţi, iar căutarea aceasta dă sentimentul de realism”.

       

       

      În final, piesele se combină într-un film care surprinde suişurile şi coborâşurile matrimoniale, aşa cum spun Black şi Casady.  "Am simţit filmul ca pe o descriere onestă a căsniciei, cu suferinţa, dar şi cu momentele sale comice. Am fost interesaţi de explorarea unui concept universal, cum este mariajul, un concept atât de familiar oamenilor. Speranţa noastră a fost că filmul va stârni discuţii despre mariaj, despre cât de dificil este şi cât de multă muncă presupune reuşita sa, din partea ambilor parteneri”.

       

      Unde au avut loc filmarile

       

      Acţiunea din "Terapie de cuplu" are loc în mare parte în Maine, cu câteva secvenţe în Omaha, dar a fost filmat în întregime în Connecticut. În primele trei săptămâni s-a filmat la periferia oraşului South Norwalk, într-o fostă fabrică, transformată temporar într-un studio. Acolo, Stuart Wurtzel, directorul artistic al filmului, a realizat un platou mare, luminos şi aerisit, pentru biroul doctorului Field, dar şi pentru alte interioare.

       

      După ce au filmat şedinţele de terapie, Meryl Streep şi Tommy Lee Jones au filmat scenele cuplului Soames din casa lor din Omaha, într-un motel din Maine, iar scenele din camera lor, într-un romantic han de ţară. Mai multe dintre aceste scene îi înfăţişează pe cei doi chinuindu-se şi împiedicându-se în jalnice tentative de intimitate şi preludiu.  "Scenele din dormitor sunt dificile, pentru că încerci să creezi iluzia de intimitate, când, în realitate, acolo este o cameră uriaşă şi vreo 16 oameni înghesuiţi într-un spaţiu minuscul, plus cineva care ţine un microfon imens deasupra patului. Nu există absolut nimic intim în toată situaţia”, spune regizorul. "Totuşi, marii actori reuşesc să facă scena să pară foarte personală şi emoţionantă. Practic, treaba ta este să încerci să nu le stai în cale şi să creezi un mediu în care să se simtă autenticitatea emoţiilor”.

       

       

      Pentru casa familiei Soames, Wurtzel şi oamenii săi au găsit clădirea perfectă, deosebită de modelul obişnuit, în Darien, Connecticut. Casa avea o bucătărie mare la parter, mult spaţiu liber şi o privelişte ideală a cartierului.

       

      Stonington, Connecticut joacă rolul fictivului orăşel Great Hope Springs, unde Feld şi-a construit clinica. Cel mai estic oraş din Connecticut, înainte de graniţa cu Rhode Island, Stonington este un fermecător oraş de pescari, situat pe o peninsulă minusculă, la mulţi kilometri de orice autostradă. Construit în era colonială, se laudă cu multe clădiri în stil colonial, grecesc şi victorian, multe incluse în patrimoniul naţional. Strada principală este mărginită la ambele capete de pajişti superbe, oraşul are o panoramă superbă spre ocean şi propria sa flotă pentru homari şi peşti, devenind astfel locul ideal pentru Great Hope Springs, Maine. "A fost perfect”, spune Frankel.  "Este un oraş foarte mic, dar avea toate elementele necesare poveştii noastre: hanul din centrul oraşului, o casă mare în care l-am instalat pe dr. Feld, un restaurant... Chiar şi periferia oraşului era ideală”.

       

       

      "Mi-a plăcut Stonington pentru că este un oraş real, un oraş de oameni muncitori" spune Wurtzel.  "Nu părea prea aristocratic. Are încă o industrie de pescuit înfloritoare, există încă stâlpi şi cabluri de telefon, are o combinaţie interesantă de stiluri arhitectonice istorice. E un oraş vechi, nu pare că a fost construit ieri”.

       

      Pentru Wurtzel, Stonington a ajutat naraţiunea într-o manieră subtilă.  "Voiam să existe un contrast între zona lor de confort, Omaha, şi coasta stâncoasă din Maine, unde lucrurile nu mai sunt aşa de uşoare pentru ei. Mi-am dorit şi un contrast vizual, să vedem multă apă. Am simţit că toate acestea erau un adaos subtil la apele tulburi pe care le traversa mariajul lui Kay şi Arnold. Stonington chiar ne sugerează aşa ceva, nu numai din cauza apei, ci şi pentru că e realmente un orăşel, iar într-o comunitate mică nimic nu rămâne secret. În fictivul Great Hope Springs, dacă eşti străin, toţi localnicii ştiu ce cauţi acolo. Străinii sunt toţi în cuplu, toţi fac terapie cu dr. Feld, aşa că nu există protecţie. Sunt foarte vulnerabili”.

       

      Wurtzel a făcut câteva schimbări temporare în oraşul Stonington, pentru a-l transforma în Great Hope Springs. Stonington nu are cinematograf, aşa că, pentru scena în care Kay şi Arnold merg la film, el a proiectat şi adăugat o intrare pentru una dintre clădirile de pe Water Street. Câteva magazine goale au fost transformate în cafenea şi magazin de fierărie, iar Noah’s Restaurant—desemnat drept cel mai bun restaurant local din Connecticut în 2011, de către revista Connecticut—a devenit Nor’easter Diner, decorat în exterior cu o pictură murală în stilul anilor '50, iar în interior cu motive marine de un kitsch exuberant.

       

       

      Vechiul han în care iau cina Kay şi Arnold a fost o combinaţie a trei localuri diferite: exteriorul aparţine hanului din oraş, interiorul a fost filmat într-o vilă aflată la 1 km în afara oraşului, iar sala de oaspeţi de la etaj a fost filmată pe un platou construit special.

       

      În timpul filmărilor din Stonington, localnicii au participat ca figuranţi.

       

       

       

       

      Vezi trailer

       

       


      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor