Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Filmele de Oscar răzbat cu greu în box office-ul românesc

      9 martie 2012, Autor: Oksana Radu
      Stirile cele mai citite
      Stirile cele mai comentate
      Am gasit Pentru tine

      În preferinţele spectatorilor români, Oscarul nu cântăreşte prea greu – cel puţin, nu la fel de greu ca pentru americani. Filmele de Oscar înaintează lent în box office-ul românesc, depăşite lejer de comedii uşoare, fantasy-uri şi chiar de Sergiu Nicolaescu.

       

      Deţinătorul statuetei de anul acesta, The Artist, lansat în România pe 24 februarie, a adus la cinema doar 9736 de spectatori şi a încasat circa 54.000 de dolari, potrivit cifrelor cumulate de Agenţia Champions până pe 4 martie. Filmul mut se află pe locul 10 în clasamentul pe săptămâna trecută, sub The Devil Inside (un eşec de critică, dar un succes în sălile din SUA). Lider de box office este, de altfel, Ghost Rider: Spirit of Vengeance, cu aproape 50.000 de spectatori. La nivel global, producţia franceză, alb-negru, a încasat 37 de milioane de dolari, mult peste bugetul de 9 milioane de dolari.

       

      Nici My Week with Marilyn/ O săptămână cu Marylin (pentru care Michelle Williams a fost nominalizată la Oscar) nu are mulţi fani la cinema – doar 5481 de bilete vândute din 17 februarie încoace, jumătate cât Ultimul corupt din România al lui Sergiu Nicolaescu, lansat în aceeaşi zi (11 760).

       

      War Horse/ Calul de luptă al lui Steven Spielberg se mişcă şi mai greu, cu doar 10 819 de spectatori într-o lună – nici numele lui Spielberg şi nici nominalizarea la Cel mai bun film n-au impulsionat vânzările de bilete în sălile româneşti. Reprezentanţii casei de distribuţie Forum Film, cei care au adus în România toate cele trei filme, spun că, cel puţin în cazul Artistului, nu există surprize.

       

      „Încasările au fost la nivelul estimat de noi. Desigur, nu ne aşteptam ca un film adresat unei audienţe bine selectate, interesată de cultură şi artă cinematografică, să bată recorduri la încasări, pentru asta ne bazăm pe blockbusterele din acest an, cum ar fi John Carter sau Hunger Games. Aşadar, deşi Artistul  ne-a făcut o surpriză foarte plăcută câştigând Oscarul pentru cel mai bun film, ştim că nu va ţine sălile de cinematograf pline săptămâni la rând, dar ne bucurăm că este un film apreciat nu doar de critici ci şi de publicul larg, judecând după rezultatele pe care le avem până acum”, spune Oana Florea, marketing manager Forum Film, pentru Filmreporter.ro.

       

      Pirateria (The Artist avea cronici pe bloguri cu săptămâni înainte de premiera la cinema) şi reţeaua restrânsă de cinematografe afectează bunul mers al filmelor la cinema, iar puţinul public care mai frecventează multiplexurile preferă titlurile comerciale. Cum distribuitorii sunt neputincioşi în faţa download-ului ilegal, singura soluţie e programarea acestor pelicule în sezonul premiilor industriei americane, când şansele lor cresc o dată cu publicitatea din jurul lor. Însă nici asta nu funcţionează întotdeauna, iar în cazul unui film despre care oamenii sunt avertizaţi la intrarea în cinema că este mut şi alb-negru, cu atât mai puţin.

       

      Mirela Matei, reprezentanta casei de distribuţie Ro Image 2000, care a adus The Descendants/ Descendenţii – deşi îl are pe George Clooney pe afiş şi cinci nominalizări, a avut doar 17.779 de spectatori în 5 săptămâni – explica anul trecut, când avea în portofoliu câştigătorul The King’s Speech/ Discursul regelui, că „încasările nu sunt semnificativ mai mari în cazul fimelor nominalizate, aşa cum se întâmplă în alte teritorii, iar filmele se încadrează, de obicei, în estimările noastre.

       

      Deci, câştigul în urma nominalizărilor sau premiilor este minor, dar putem vorbi de o pierdere din cauza pirateriei, care creşte din aceste motive”. În aceeaşi logică, excelentul thriller cu spioni Tinker, Tailor, Soldier, Spy/ Un spion care ştia prea multe a fost văzut de doar 7635 de români, din 3 februarie încoace

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor