Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Maraton Blade Runner, pe 30 noiembrie la Cinema Elvire Popesco

      28 noiembrie 2019, Autor: Anca Maco
      Stirile cele mai citite
      Stirile cele mai comentate
      Am gasit Pentru tine

      Ne aflăm deja în viitorul imaginat de Ridley Scott în celebrul său film SF, Blade Runner (1982). Filmul inspirat de romanul Do Androids Dream of Electric Sheep semnat de Philip K. Dick și beneficiind de conceptul vizual neo-futurist al lui Syd Mead și de coloana sonoră electronică a lui Vangelis, Blade Runner a propus o fuziune a culturilor într-o metropolă tehno-art-deco. Cum arată „realitatea noastră de peste 30 de ani? Aflăm în sequel-ul semnat de Denis Villeneuve, Blade Runner 2049.  Cele două pelicule vor  rula în cadrul unuieveniment special organizat American Independent Film Festival și Cinema Elvire Popesco, pe 30 noiembrie, de la ora 18:00, într-o avanpremieră a ediției a 4-a pe care festivalul o pregătește în 2020. 

      Primii 20 de spectatori care doresc sa vadă ambele filme beneficiază de un preţ special: 20 RON. Detalii și bilete pe Eventbook.ro: aici.

       

      În urmă cu 37 de ani, Harrison Ford își asuma un risc cu Blade Runner al lui Ridley Scott, după ce interpretase personaje principale în The Empire Strikes Back și Raiders of the Lost Ark și căuta o provocare nouă. Inspirat din filmele cu detectivi care l-au consacrat pe Humphrey Bogart, în anii ’40 și ’50, Blade Runner (1982) spune o “poveste polițistă curajoasă plasată într-un viitor distopic care ridică semne de întrebare despre ce înseamnă să fii om”, scrie The Hollywood Reporter. 

      Într-un viitor cyberpunk al lumii, bazat pe tehnologie avansată și inteligență artificială, omul a descoperit tehnologia creării de clone umane, folosite pentru coloniile din spațiu, dar cu durată de viață limitată. În Los Angeles-ul anului 2019, Deckard (Harrison Ford) este un Blade Runner, mai precis un polițist specializat în descoperirea de replici umane. În pragul retragerii, este obligat să revină în mijlocul acțiunii când cinci clone evadează dintr-o colonie extraterestră și ajung pe Pământ.

       

      Binecunoscut pentru toate variantele care au ieșit din studioul de montaj - 7 la număr - deși doar 3 dintre ele au fost subiectul real al conversațiilor între fani (theatrical cut, director’s cut și final cut) pentru că aruncă o umbră de îndoială asupra naturii personajului principal, Blade Runner este “unul dintre cele mai bune filme science fiction făcute vreodată, care va răspunde provocării trecerii timpului”(Michael Newton, The Guardian) și care “și-a asigurat statusul printre capodopere precum Metropolis, de Fritz Lang și 2001: Odiseea Spațială de Stanley Kubrick, în panteonul creației sci-fi” (Mark Kermode, The Guardian).


      Deși lui Ridley Scott a trecut prin mai multe versiuni pentru a satisface răspunsul la întrebarea pusă de Philip K. Dick cu romanul său Do Androids Dream of Electric Sheep?, Dennis Villeneuve reușește din prima încercare, folosindu-se de premisa că atunci când androizii dorm, cea mai profundă dorință a lor este aceea de a fi oameni.  Mai rămâne de văzut doar dacă întrebările care se tot învârt în jurul inteligenței artificiale: Se poate oare ca sentimentele cunoscute oamenilor să existe și în roboți? Ar putea oare un sistem de operare să aibă suflet? vor deveni realitate.

       

      Blade Runner 2049, pătrunde în lumea propusă de Ridley Scott pe coloana sonoră compusă de Hans Zimmer și Benjamin Wallfisch, cu o arhitectură a scenografiei care evocă prin umbre expresioniste și linii unghiulare Cabinetul Doctorului Caligari (r. Robert Weine). 

       

      La 30 de ani distanță după evenimentele din clasicul film al lui Ridley Scott, un nou vânător de replici umane - ofițerul LAPD (Los Angeles Police Department) „K” (Ryan Gosling) descoperă un secret de mult timp îngropat ce are potențialul de a scufunda în haos ce a mai rămas din societate. Descoperirea îl face pe K să demareze o anchetă cu scopul de a-l găsi pe Rick Deckard (Harrison Ford), fost vânător de replici umane, care a fost dat dispărut de trei decenii.

      The Guardian spune că “această continuare a clasicului din 1982 este uluitoare din punct de vedere vizual, reușind în același timp să fie și profund filozofică”, iar Wall Street Journal scrie că “pe bună dreptate, această saga somptuoasă explorează primatul sentimentului, natura amintirilor și esența ființei umane.”

       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor