Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      10 filme SF care au prezis viitorul

      28 iunie 2019, Autor: Anca Rusu
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Este interesant să ne întoarcem în timp pentru a viziona filme SF create de vizionari ce și-au imaginat viitorul exact așa cum îl trăim astăzi. Așa cum arta imită realitatea, este posibil ca realitatea să fi fost influențată de ideile futuriste  prezentate de aceste filme.

       

      O altă teorie este că producțiile hollywoodiene încearcă să ne familiarizeze cu inovațiile tehnologice înainte ca acestea să devină disponibile publicului. Oricare ar fi adevărul, este momentul ideal să facem o trecere în revistă a celor mai interesante filme science-fiction care au reușit să prezică viitorul.

       

      Minority Report (2002) – touchscreen și publicitate personalizată


       

      Minority Report ne-a oferit pentru prima dată imaginea personajului jucat de Tom Cruise atingând o mulțime de butoane zburătoare. Ideea de touchscreen nu exista încă în 2002, când telefoanele mobile aveau taste fizice, iar atingerea unui ecran cu degetul nu producea nimic altceva în afară de amprente. Ideea din Minority Report a fost de-a dreptul revoluționară, prezentând în premieră ideea de ecrane holografice.

       

      O altă inovație din film este publicitatea personalizată în funcție de preferințele consumatorului. Deși nu a devenit o practică răspândită, pe internet există deja reclame care apar în funcție de căutările efectuate.

       

      Franciza Terminator – epoca roboticii


       

      Încă de la lansarea primului film Terminator, în 1984, ideea de roboți și drone folosite în războaie a început să prindă contur. În prezent, politicienii și oamenii de știință dezbat problema înlocuirii oamenilor cu roboți pe câmpurile de luptă. Avem deja vehicule aeriene fără piloți și drone controlate de la distanță. Este o chestiune foarte delicată, însă evoluția cibernetică nu poate fi negată. În acest sens, putem considera că franciza Terminator ne-a oferit un avertisment referitor la posibilitatea ca inteligența artificială să devină conștientă de sine, ideea preluată ulterior de multe filme SF.

       

      Jetsons: The Movie (1990) – aspiratoare și asistenți personali roboți


       

      Animația Jetsons a prezentat, în premieră, în urmă cu aproape 30 de ani, ideea de aspirator care curăță singur casa – visul oricărei femei. Rosie the Robot Cleaner este pătrat și seamănă cu Wall-E, fiind un ajutor de nădejde pentru doamna Jetson. În realitate, producătorii au realizat că o formă circulară și plată poate naviga cu ușurință casa, fără a se împotmoli pe la colțuri, așadar astăzi ne putem bucura de aspiratorul în formă de disc existent pe piață.

       

      Rosie the Robot Cleaner a adus totodată în atenția publicului ideea de asistent robotizat, devenită în prezent o realitate. Roboții folosiți drept asistenți personali există încă de la începutul anilor 2000, când ASIMO, robotul biped umanoid, s-a lansat pe piață, fascinând și intimitând întreaga lume.

       

      The Truman Show (1998) - Reality TV


       

      Reality show-urile au devenit foarte populare în America în anii 2000, datorită unor emisiuni precum Big Brother, Survivor sau American Idol. The Truman Show a reușit să descrie lumea artificială din spatele camerelor de filmat și totodată dependența publicului de o emisiune aparent banală. Nu există nicio îndoială că evenimentele prezentate în reality show-uri sunt regizate astfel încât să șocheze audiența, iar aceasta este chiar ideea pe care filmul ne-o introduce sub formă de avertisment.

       

      Back to the Future Part II (1989) – ochelari 3D și aparatură tehnologică de purtat


       

      În filmul  Back to the Future Part II, lansat în 1989, Marty și Doc călătoresc în anul 2015. O scenă memorabilă ne prezintă întreaga familie uitându-se la TV și dând telefoane cu ajutorul unor ochelari stranii. Publicul a râs de acest concept, însă, în 2010, Google a anunțat lansarea noului produs Google Glass. Momentan, produse precum Fitbits, Oculus Rift sau Microsoft Hololens sunt disponibile pe piață, dar sunt foarte scumpe, iar oamenii încă nu sunt dispuși să iasă în public cu aceste dispozitive la ochi.


      Total Recall (1990) - Full-Body Scanners


       

      În ziua de azi, aeroporturile moderne sunt dotate cu body scanners, care au suplimentat scannerele metalice, devenind o componentă importantă a experienței de zbor. Filmul cu Arnold Schwarzenegger ne-a oferit în premieră ideea unui aparat care scanează corpul uman. Acțiunea din Total Recall are loc în 2084, când spaceport-urile oferă călătorii spre Marte, nu înainte ca fiecare pasager să beneficieze de o scanare corporală. Tot ce trebuie să faci este să pășești pe un culoar, iar scheletul și obiectele deținute sunt afișate pe un ecran.

       

      Her (2013) – asistenți personali computerizați


       

      Filmul Her este povestea unui bărbat interpretat de Joaquin Phoenix, care se îndrăgostește de asistenta sa computerizată ce beneficiază de seducătoarea voce a actriței Scarlett Johansson. Acțiunea se petrece într-un viitor relativ apropiat, oferind mai degrabă o concluzie a tehnologiei moderne mai degrabă decât să prezică o inovație.

       

      Asistenta robotizată din film se numește Samantha și are abilitatea de a evolua și de a învăța lucruri noi din conversațiile cu utilizatorul. Dacă ați folosit vreodată Cleverbot, puteți realiza cât de aproape ne aflăm de crearea unui asistent personal care să poată înlocui oamenii. O variantă similară există deja pe piață sub forma asistentului personal inteligent Siri creat de Apple. Deși nu poate susține conversații, Siri are voce feminină și a dovedit că poate oferi răspunsuri inteligente în diverse situații.

       

      Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983) - speeder/ hoverbikes      Return of the Jedi abundă în scene intense de acțiune, cele mai interesante fiind urmăririle prin pădurile din Endor în mașini zburătoare. Se pare că ideea a devenit viabilă și a primit numele de hoverbike, un vehicul cu elice care folosește tehnologia folosită de elicoptere și care poate susține greutatea unui om. Prețul unui hoverbike este de 150.000 de dolari și a fost recent lansat pe piață, deși este considerat periculos din cauza elicelor care se învârt mult prea aproape de corpul uman.

       

      WarGames (1983) - hacking și războiul cibernetic


       

      Un film clasic din anii 80, în care protagonistul Matthew Broderick interpretează rolul unui tânăr hacker care declanșează o serie de evenimente ce pot duce la izbucnirea unei catastrofe mondiale, atunci când de la calculatorul personal reușește să intre în sistemul de apărare american. WarGames este unul dintre primele filme apărute în vremea în care războiul cibernetic și noțiunea de hacking încă aparțineau de domeniul SF.

       

      Woman in the Moon (1929) – aselenizarea și tehnologia rachetelor


       

      Filmul german Woman in the Moon, lansat în urmă cu 90 de ani, prezintă prima călătorie pe Lună. Apărut cu 40 de ani înainte de prima misiune de aselenizare, respectiv Apollo11, filmul prezintă câteva elemente foarte interesante: racheta are mai multe învelișuri care se destramă pe măsură ce își ia zborul, iar echipa de zbor ia măsuri pentru a face față forței gravitaționale. În plus, este pentru prima dată când vedem într-un film numărătoarea inversă până la lansarea rachetei în spațiu.

       

      Sursa: Screenrant.com

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor