Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      10 regizori faimoşi care şi-au făcut debutul la Cannes

      25 aprilie 2019, Autor: Alexandra Malachi
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Aşteptăm cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes între 14 şi 25 mai, iar asta înseamnă că mulţi regizori nerăbdători vor vedea, în curând, cum propriile lor creaţii se trezesc pentru prima oară la viaţă în faţa unui public internaţional.

       

      Festivalul e un teren experimental pentru filmele care vor să ajungă pe culmile succesului. Dacă un film de la Cannes primeşte orice fel de reacţie, fie că e vorba de aplauze în picioare sau discuţii contradictorii, are un real potenţial de a propulsa sau de a distruge cariera unui regizor.

       

      Iată o listă cu 10 regizori faimoşi, de care nimeni nici măcar nu auzise înainte să îşi facă debutul la Cannes.

       

      Steven Soderbergh

       


       

      Regizorul filmelor Ocean's Eleven şi Magic Mike era o dată un tânăr modest de 26 de ani care avea un cuvânt de spus.

       

      A reuşit să câştige prestigiosul Palme d'Or chiar pentru primul lui film Sex, Lies, and Videotape în 1989. Originalitatea sa evidentă şi priceperea au fost îndeajuns să îl catapulteze în rândul celor mai mari regizori de la Hollywood.

       

      Ryan Coogler

       


       

      Fruitvale Station, al lui Coogler, film care portretizează un poliţist care împuşcă un tânăr de culoare, i-a propulsat cariera de actor vedetei Michael B. Jordan, la debutul de la Cannes, în 2013.

       

      Pelicula i-a adus, totodată, premiul pentru cel mai bun prim film lui Coogler.

       

      Lungmetrajul a fost ecranizat în secţiunea Un Certain Regard a festivalului. Jordan şi Coogler au mai colaborat, ulterior, pentru Creed, iar Coogler ne-a adus, anul trecut, şi Black Panther.

       

      Jane Campion

       


       

      Chiar dacă Jane Campion şi-a avut, teoretic, primul moment la Cannes  când filmul ei Sweetie a debutat în cadrul festivalului la ediţia din 1989, talentul regizoarei din Noua Zeelandă a fost cu adevărat descoperit când a devenit prima şi unica femeie din istorie care a câştigat un Palme d'Or pentru filmul The Piano în 1993.

       

      Pelicula a câştigat şi trei premii Oscar în anul următor.

       

      Lars von Trier

       


       

      Omul care ne-a oferit drama erotico-artistică Nymphomaniac şi-a făcut cunoscut numele la Cannes în 1984, când primul lui lungmetraj The Element of Crime a fost nominalizat la Palme d'Or.

       

      De atunci, Lars a câştigat patru premii importante la festivalul din Franţa.

       

      Xavier Dolan

       


       

      Numele regizorului francezo-canadian Xavier Dolan nu e neapărat "mainstream", dar filmele sale cu tematică LGBTQ sunt recunoscute pe plan internaţional pentru romantismul lor stilizat.

       

      Cel de-al cincilea film al tânărului cineast, Mommy, a câştigat premiul juriului la Cannes în 2014, dar cariera lui nu ar fi început dacă filmul lui mai timpuriu, Heartbeats, nu ar fi debutat printre selecţiile oficiale de la Cannes în 2010.

       

      Quentin Tarantino

       


       

      Chiar dacă Pulp Fiction a stârnit reacţii împărţite la ediţia din 1994 a festivalului, a câştigat în cele din urmă trofeul Palme d'Or, dar şi Oscarul pentru cel mai bun scenariu original.

       

      Reservoir Dogs a fost primul film mare al lui Tarantino, dar Pulp Fiction l-a transformat cu adevărat într-o voce importantă a cinematografiei.

       

      Francois Truffaut

       


       

      Când Francois Truffaut a câştigat trofeul Cannes pentru cel mai bun regizor, pentru filmul The 400 Blows în 1959, regizorul, în vârstă de 27 de ani la acea vreme, a devenit în timp record un regizor iconic al mişcării Noului Val Francez al cinematografiei.

       

      În esenţă, The 400 Blows a definit un întreg stil de regie de film.

       

      Paul Thomas Anderson

       


       

      Regizorul unor filme de succes precum Boogie Nights, Punch-Drunk Love şi There Will Be Blood, şi-a făcut debutul la Cannes în 1996 cu Hard Eight.

       

      Reacţiile l-au îndemnat pe Anderson să creeze şi să lanseze Boogie Nights.

       

      John Singleton

       


       

      Boyz n the Hood al lui Singleton e un clasic al cinematografiei africano-americane şi a impresionat atât de mult la Cannes, în 1991, încât a primit o nominalizare pentru cea mai bună regie la premiile Oscar, în anul următor.

       

      A fost primul bărbat africano-american nominalizat la această categorie, şi în cele din urmă a ajuns să regizeze şi 2 Fast 2 Furious şi Four Brothers.

       

      Neil LaBute

       


       

      Deşi cunoscut mai mult ca dramaturg, Neil LaBute a reuşit să creeze un impact atât de semnificativ cu In the Company of Men, încât, practic, i-a dat, din senin, startul carierei lui Aaron Eckhart.

       

      Filmul a debutat la secţiunea Un Certain Regard în 1997, după care LaBute a regizat următorul său film, în 2002, Possession, cu Eckhart alături de Gwyneth Paltrow.

       

      Sursa: mic.com

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor