Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      10 seriale horror: O selecție personală

      3 iunie 2018, Autor: Sebastian M. Ceolca
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Pe ținuturile vaste ocupate de genul horror, apariția serialelor e una încă aflată în stadiul de (perpetuă) dezvoltare. Ele sunt ca o prelungire a cinema-ului horror, una care începe să crească văzând cu ochii și începe să capete din ce în ce mai multă popularitate și apreciere critică. Serialele horror au apărut din varii motive: de a săpa mai adânc în interiorul unei povești inspirate dintr-un film sau dintr-un roman (de obicei, unele notorii), de a reprezenta nuvele grafice care s-au bucurat de succes (mai mult sau mai puțin răsunător, după puterea fiecăreia) și/sau de a păși inspirat dinspre ecranele cinematografelor înspre ecranele televizoarelor. Și, da, în mod obișnuit, se descurcă excelent.

       

      Criteriul după care m-am ghidat în această selecție (altminteri, atât de evident încă din titlu) e foarte simplu: propriile-mi preferințe. Am ales, însă, seriale foarte noi și relativ noi. Astfel, lipsește celebrul clasic Tales from the Crypt (care se întinde în șapte sezoane, din 1989 până în 1996) și mai recentul Masters of Horror (serial care cuprinde două sezoane, din 2005 până în 2007), deținător al unor episoade semnate de regizori legendari ai cinema-ului horror, precum Dario Argento, John Carpenter, Joe Dante, Tobe Hooper, John Landis, Takashi Miike ș.a. Oricum, acest serial antologic merită discutat separat. De asemenea, din lista de mai jos lipsește American Horror Story – un nou gigant de șapte sezoane și unul dintre cele mai semnificative reprezentări ale genului în seriale. Motivul pentru care absentează (nemotivat) e indisponibilitatea mea de a ține mereu pasul cu el.

       

      Să-ncepem! 

       

      The Terror


      Din capul locului, merită menționat că serialul ăsta din 2018 este o ecranizare a unui roman scris în 2007 de Dan Simmons. Scriitorul e autorul a peste 20 de romane – romane care îmbină, uneori, literatura de ficțiune tradițională, ficțiune istorică și horror. Cele două volume groase din care s-a inspirat serialul, intitulate HMS Terror, sprijină cel mai bine acest amestec original și provocator. Serialul (care conține 10 episoade mari și late) spune povestea echipajului navelor HMS Erebus și HMS Terror, care a dispărut fără urmă, pe la mijlocul anilor 1800, în ținuturile arctice. Încă din debutul primului episod, ni se aduce la cunoștință că exploratorii Marinei Regale Britanice nu se vor mai întoarce de-acolo. Cu acest deznodământ devastator deja știut, mai rămâne de urmărit drumul parcurs spre oribilele moduri în care vor sfârși. Serialul (ca și cele două volume groase ale lui Simmons) e o adevărată capodoperă a groazei, reflectate de un nesfârșit peisaj de gheață, pe fundalul căruia se discută, lent, dar pertinent, teme puternice (precum curajul, sălbăticia, nebunia, credința și lașitatea) – toate proliferate de un monstru nevăzut, care-i pândește încontinuu din bezna arctică. În plus, producția asta AMC mai reușește să-și spele din rușinea perpetuată cu interminabilul serial cu zombi, The Walking Dead.

       

       

      Ash vs Evil Dead


      Continuarea aventurilor pe care Ash (Bruce Campbell) le-a început acum 30 de ani cu regizorul Sam Raimi, păstrează atitudinile gore și amuzante din celebra trilogie a Cărții Morții. Așadar, astăzi, Ash continuă să evite responsabilitățile de orice fel, e la fel de goofy și încrezut, între timp a mai câștigat niște kilograme, umorul lui a rămas la fel de adorabil de nepotrivit, dar va rămâne, totuși, singura speranță a omenirii, în luptă cu omniprezentele forțe demonice. Serialul tocmai ce s-a anulat după trei sezoane, însă rămâne un deliciu absolut, mai ales dacă ești un fan al lui Bruce Campbell și a felului în care obișnuiește să împroaște sânge demonic peste tot, cu un ferăstrău electric atașat de o mână retezată acum mult timp și cu un shot gun în cealaltă. E un serial care reconfirmă ca Bruce Campbell a fost și va rămâne, întotdeauna, Ash.

       

       

      Penny Dreadful

       

      Serialul e un adevărat ospăț supranatural în trei sezoane (din 2014 până în 2016) și o adevărată galerie a monștrilor. Frankenstein (atât monstrul, cât și doctorul), Contele Dracula, un vârcolac american, Dr. Henry Jekyll și faimosul nemuritor Dorian Gray se întâlnesc într-o Londră victoriană, copleșită de ostilitatea aparițiilor demonice. Dar cheia unei eventuale victorii se află în persoana mediumului Vanessa Ives (interpretată intens de Eva Green). Toate cele trei sezoane sunt marcate de o regie și-o imagine care amintesc de forța imensă a horror-ului gotic. Penny Dreadful e o dramă cât se poate de bloody și abundă în personaje bizare, enigmatice și fascinante, care constituie baza unei povești nemaispusă cu seriozitate, până acum.

       

       

      Stan Against Evil


      Stan, un fost șerif dintr-un orășel din New Hampshire, trecut bine de prima tinerețe (John C. McGinly), stă toată ziua în fața televizorului și bea bere. Ciudata lui fiică i se adresează, uneori, în zadar. Abia dacă îl mai interesează cum o cheamă. Dar confortul lui este dat peste cap, odată cu apariția noului șerif și resuscitarea unei legende care nu-i tocmai o legendă (mai exact, toți reprezentanții legii din orășel au murit de-a lungul anilor, ca urmare a blestemului unei vrăjitoare locale, care a trăit acum câteva sute de ani). Iadul, în adevărata lui înțelegere, e pe cale să vină peste ei. Serialul are două sezoane (2016-2017, iar al treilea e deja pe țeavă) și se poate încadra lesne în registrul stilistic al lui Ash vs Evil Dead. Diferența este că umorul practicat de McGinly e foarte diferit de acela al lui Campbell, iar armele lui se vor consolida într-un sarcasm și mai tăios și într-o lopată. Însă, la fel ca serialul cu Campbell, Stan Against Evil e o comedie horror frenetică, ce aruncă, cu aceeași iscusință și rapiditate, capete demonice înspre toate colțurile ecranului.

       

       

      The Strain


      Un virus străvechi, proliferat de vampiri, se răspândește cu rapiditate în New York. Un grup de supraviețuitori se refugiază într-o casă de amanet, de unde încearcă să găsească soluții împotriva ciudatei molime. Treptat, supranaturalul și gore-ul de tipul filmelor horror de serie B încep să contureze gros acest serial creat de Guillermo del Toro. De fapt, seamănă, mai degrabă, cu o ecranizare după un inexistent roman de-al lui Stephen King, decât ceva zămislit de mintea lui del Toro. În orice caz, serialul a devenit un clasic instant, care se întinde pe parcursul a patru sezoane – din 2014 până în 2017.

       

       

      Preacher


      După ce are loc o manifestare ostil-supranaturală în biserica în care obișnuiește să predice, un preot texan își unește forțele cu un vampir irlandez și cu o fostă-actuală iubită, în încercarea de a-l găsi pe Dumnezeu. Dar Dumnezeu nu arată așa cum cred ei (sau noi, toți) iar treburile de care se ocupă acum nu intră tocmai în registrul Lui obișnuit de muncă. Aș vrea să adaug că serialul ăsta de două sezoane (al treilea urmând să apară foarte curând) e unul dintre favoritele mele dintotdeauna. El există pentru a lua partea credinței și, în același timp, pentru a o batjocori. E o nebunie curată, excentrică, care, pe alocuri, capătă valențele unei blasfemii demente. E sângeros, goofy și cartonat, și respectă litera stilistică a nuvelei grafice omonime din care se inspiră. Emană umor, pe care unii nu l-ar găsi tocmai confortabil prin toți porii. Astfel, Preacher nu e pentru oricine.

       

       

      Santa Clarita Diet


      Sheila și Joel (Drew Barrymore și Timothy Olyphant) formează un cuplu de agenți imobiliari din Santa Clarita, California. Dar Sheila devine o nemoartă, iar viața lor ia o turnură amuzant-întunecată. Acestei situații de criză nesfârșită i se alătură fiica lor (o adolescentă cu o minte brici) și cel mai bun prieten al ei – un băiat bizar, din viața căruia lipsește o figură paternă. Serialul, marca Netflix, servește în două – deocamdată – sezoane o distribuție excelentă și niște personaje pur și simplu adorabile. E un adevărat monument dedicat atât de celebrelor și îndrăgitelor comedii gore, care livrează din belșug umor de situație și replici delicioase.

       

       

       

      Hannibal


      Despre notoriul serial cu Mads Mikkelsen se poate discuta mai lejer în zona destinată thriller-ului cu criminali în serie. Dar cele 39 de episoade (din 2013 până în 2015) abundă și în elemente de horror pur. După cum știm cu toții, serialul a fost anulat. Pura realitate este că devenise, treptat, prea greoi, prea sofisticat și incomprehensibil pentru binele lui. Totuși, serialul rămâne mai bun decât orice film cu Hannibal – desigur, cu excepția lui The Silence of the Lambs.

       

       

      Channel Zero


      Serialul e o colecție de povestiri (fiecare spusă în cadrul unui sezon) inspirate de popularele creepypasta. Cele trei sezoane sunt de sine stătătoare, astfel încât nu sunt legate de punți narative comune. Channel Zero e groază de cel mai înalt nivel, sezoanele se întrec în unicitate, alcătuind cea mai generoasă ofertă pe care o poate face serialul-horror actual. Recomand călduros, în special sezonul trei, intitulat Butcher’s Block – cu un Rutger Hauer mai diabolic ca oricând, care stă la baza unei povești și mai înfricoșătoare, stilizate și cerebrale, decât anterioarele.  

       

       

      The Exorcist


      Apărut, fără îndoială, din nevoia de a pătrunde mai adânc în desișul filmului horror reprezentat de exorcizări, serialul face o treabă excelentă în cele două sezoane existente (primul în 2016, al doilea în 2017). Din păcate, Fox a decis să-l anuleze, în urma popularității sale de factură modestă. Asta nu-l face, însă, un serial de slabă calitate. Dimpotrivă, dezvoltă uriaș și cu rigoare aspecte narative care în alte filme cu exorcizări au fost doar premise. În plus, în acest adevărat tur de forță demonic, serialul e susținut și de interpretări cel puțin remarcabile, venite din partea lui Ben Daniels, Alfonso Herrera (amândoi în rolurile unor neobosiți preoți exorciști) și Geena Davis.

       

       

      Vizionare plăcută!

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor