Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      11 filme de acțiune care au făcut istorie!

      9 februarie 2019, Autor: Alexandra Malachi
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Peisajul de acțiune al cinematografiei moderne este într-o schimbare continuă de o bucată bună de timp încoace. Suntem bombardați pe an ce trece de efecte vizuale impresionante și imagini prelucrate cu ajutorul tehnologiei care le oferă regizorilor libertate totală să își transpună viziunile pe marile ecrane.

       

      Ca punct de reper pentru tot ce vedem astăzi, însă, în istorie vor rămâne clasicele filme de acțiune din anii 80, 90 și începutul anilor 2000.

       

      Așa că am pregătit o retrospectivă plină de adrenalină, un tur al celor mai rapide, mai răzbunătoare și mai distrugătoare filme de acțiune care au ajuns vreodată în cinematografe și… au făcut istorie.

       

      Iată, așadar, cele mai de acțiune 11 filme ale tuturor timpurilor, filme care îți vor ridica nivelul de adrenalină și te vor face să vrei și mai multe curse intense de mașini, împușcături slow-motion, replici arogante și, cu siguranță, mai multe explozii epice.


      Mission Impossible (1996)

       


       

      E ușor să uităm că Tom Cruise ajunsese deja celebru în toată lumea când a fost lansat Mission Impossible. Ceea ce nu avea, în schimb, era o franciză numai a lui. Regizat de Brian De Palma și cu Tom Cruise în rolul agentului Ethan Hunt, Mission Impossible e un film excelent de acțiune și spionaj, care încă se ține foarte bine chiar și după două decade.

       

      Cu multe twist-uri, o grămadă de acțiune, inclusiv o scenă clasică de urmărire pe un tren în mișcare și actori secundari precum Jon Voight, Emilio Estevez, Ving Rhames și Jean Reno, acest film de acțiune a deschis drumul uneia dintre cele mai de succes francize din istorie.


      Predator (1987)

             Chiar dacă e despre extratereștri, Predator își merită din plin locul în această listă. Acțiunea se petrece în junglă și vedem mai multe mitraliere și mușchi decât ne-am fi putut imagina, ceea ce e, probabil, un semn că poate fi catalogat mai degrabă drept un film de acțiune decât unul science-fiction într-o dezbatere despre genuri.

       

      Regizat de legendarul John McTiernan și cu Arnold Schwarzenegger pe culmile carierei sale, Predator spune povestea unei echipe de soldați care încearcă să înțeleagă de ce și cum a dispărut fără urmă o echipă de operațiuni special în junglă.

       

      Deși a fost criticat initial pentru scenariul șubred, Predator a devenit ulterior un film de acțiune clasic care a ajutat la definirea acestui stil pe care îl recunoaștem și pe care îl așteptăm de la filmele de gen și la ora actuală.


      Top Gun (1986)

             Regizat de Tony Scott și cu invincibilul Tom Cruise în rolul lui Pete “Maverick” Mitchell, Top Gun reprezintă chintesența filmelor de acțiune.

       

      Lupte în aer, replici glorios de siropoase, bombe, momente dramatice, explozii, tot ce îi trebuie unei povești din această categorie. În plus, cu tânărul Val Kilmer, Kelly McGillis și Anthony Edwards în distribuție, Top Gun e o recuzită obligatorie pentru orice curs educativ despre cinematografia de acțiune.

       

      Speed (1994)

             Deși Keanu Reeves a jucat, ocazional, și în drame, cele mai de succes filme ale lui sunt, de cele mai multe ori, pline de lupte și războaie cu pistoale și pumni. Speed e un exemplu foarte bun. Un film ridicol de minunat care transpune nu una, ci două modalități de transport plasate pe drumuri sau căi ferate neterminate.

       

      Cu Sandra Bullock, Dennis Hopper și Jeff Daniels în distribuție, Speed spune povestea tânărului polițist Jack Traven care încearcă să salveze situația într-un autobuz în care a fost plasată o bombă, setată să detoneze dacă viteza ar fi scăzut sub 50 de mile pe oră. Chimia dintre Reeves și Bullock e excelentă, iar Hopper e un antagonist demn de toată lauda, ceea ce transformă acest film aparent de duzină într-un must-see.


      The Bourne Identity (2002)

             Odată cu The Bourne Identity i-am observant tranziția lui Matt Damon de la “omul de serviciu genial din filmul ăla cu Robin Williams”(Good Will Hunting) la o veritabilă vedetă de acțiune.

       

      Un film palpitant care îl urmărește pe fostul asasin Jason Bourne în timp ce încearcă să își recupereze memoria, The Bourne Identity îi mai are în distribuție pe Chris Cooper, Franka Potente, Clive Owen și Julia Stiles. E unul dintre primele lungmetraje în care a apărut tehnica de filmare “shaky-cam” în secvențele de bătaie.

       

      Lethal Weapon (1987)

             Nașul spiritual al filmelor cu polițiști prietenoși, Lethal Weapon, regizat de Richard Donner și cu Mel Gibson și Danny Glover în distribuție, urmărește doi detectivi fără nimic în comun în timp ce încearcă să deslușească misterele din spatele morții unei prostituate.

       

      Una dintre cele mai timpurii iterații a formulei “good cop, bad cop”, Lethal Weapon l-a făcut celebru pe Mel Gibson și și-a lăsat amprenta în istorie și în inimile tuturor cu replica “I’m too old for this…”(sunt prea bătrân pentru asta…).


      The Matrix (1999)

             Bine. Poate că The Matrix intră mai degrabă în categoria științifico-fantastică, dar, în contextul influenței copleșitoare pe care a avut-o și încă o are în cinematografia de acțiune, coregrafii de luptă, cascadorii și efecte vizuale, ar fi de neconceput să nu fie inclus aici.

       

      Încă un clasic de acțiune cu Keanu Reeves alături de Carrie Anne Moss, Laurence Fishburne și Hugo Weaving, The Matrix în regia fraților Wachowski, e un film revoluționar care a schimbat acest gen pentru totdeauna, mai ales cu celebra scenă a gloanțelor oprite de Neo.


      Point Break (1991)

             Iată încă un film de acțiune clasic cu omniprezentul Keanu Reeves. Point Break, regizat de Kathryn Bigelow și cu Patrick Swayze, Gary Busey și Lori Petty și ei în distribuție, spune povestea unui fost sportiv celebru, ajuns detectiv care încearcă să prindă o bandă de hoți de bănci care poartă întotdeauna măști cu foști președinți americani precum Richard Nixon sau Ronald Reagan.

       

      E un film bun după care s-au inspirat și alte câteva filme de succes din această categorie, cum ar fi The Fast and the Furious, cu Paul Walker șiVin Diesel în rolurile lui Reeves și Swayze.

       

      Terminator 2: Judgement Day (1991)

             Să nu uităm, însă, vedetele de acțiune de dinaintea actorilor Tom Cruise și Keanu Reeves. Fără îndoială, Arnold Schwarzenegger este vedeta de acțiune original și un bărbat a cărui moștenire nu are nevoie de nicio explicație. Totul culminează cu Terminator 2: Judgement Day, în care Schwarzenegger și regizorul James Cameron au luat antagonistul legendary din primul Terminator și l-au transformat în protagonist, cu misiunea unică de a-l proteja pe tânărul John Connor și pe mama sa de mult mai avansatul T-1000, robotul terifiant portretizat de Robert Patrick.

       

      E un punct de reper și o piesă monumentală pentru istoria cinematografiei. Chiar și după aproape 30 de ani, încă arată mult mai bine decât multe dintre producțiile care ne sunt oferite astăzi.


      Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981)

             Mulțumită capodoperei Star Wars (1977), Harrison Ford era deja un erou de acțiune când a fost ales să joace rolul vânătorului de comori Indiana Jones în filmul lui Steven Spielberg, Raiders of the Lost Ark.

       

      Cu toate astea, performanța sa remarcabilă a convins lumea întreagă că poate duce de unul singur o întreagă franciză în spate.


      Die Hard (1989)

       


       

      Acesta este al doilea film de John McTiernan din această listă și nu e doar o întâmplare. Omul știe ce face când vine vorba de filme de acțiune și a reușit să livreze poate cel mai important film de acțiune al tuturor timpurilor odată cu Die Hard, un film care nu mai are nevoie nici de introducere, nici de laude.

       

      Cu Bruce Willis în rolul lui John McClane, Die Hard a împământenit atât de multe figuri de stil ale genului, stereotipuri și clișee pe care le regăsim în mod constant în filmele de acțiune contemporane.

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor