Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      5 motive pentru care TIFF este evenimentul verii 2020

      27 iulie 2020, Autor: Anca Maco
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Chiar dacă începutul verii nu aducea vești optimiste privind oportunitățile de vacanță din acest an, pentru iubitorii de film din România surprizele nu au întârziat să apară. Amânat din cauza măsurilor de restricție adoptate de autorități în această primăvară, Festivalul Internațional de Film Transilvania a revenit în forță cu noi date, reușind să se adapteze contextului printr-o ediție specială de vară, programată în perioada 31 iulie – 9 august la Cluj-Napoca.  Organizatorii le amintesc participanților de obligativitatea de purta masca de protecție pe toată perioada evenimentelor și vor afișa în toate locațiile indicațiile care trebuie urmate. TIFF va fi „evenimentul verii 2020’’, cu o ediție adaptată la contextul crizei sanitare de care este important să ținem cont. Programul este disponibil pe site-ul festivalului.

       

      FOTO: VLAD CUPȘA


      5 motive pentru care TIFF este evenimentul verii oricărui cinefil
      1. Un lucru e cert: nu ne putem imagina verile fără festivaluri, iar gândul că 2020 ne va ține departe de evenimentele noastre preferate ne-a îngrozit pe toți în această primăvară. Devenit capitala marilor festivaluri în ultimii ani, Clujul va îmbrăca din nou haine de sărbătoare în 2020, atrăgând un public numeros la evenimentele și proiecțiile speciale incluse în programul TIFF. Evenimentul își reafirmă astfel capacitatea de a răspunde tuturor provocărilor, fiind singurul de o asemenea amploare care găsește o formulă de continua chiar și în condiții restrictive. Locurile sunt limitate, iar biletele sunt disponibile deja online.  Biletele la proiecția din deschidere s-au epuizat în numai 24 de ore.

      2. Reprogramarea evenimentului nu reprezintă doar un motiv de încântare pentru public, ci și o gură de aer proaspăt pentru industria cinematografică, grav afectată de măsurile globale impuse în contextul pandemiei. Multe dintre filmele noi, a căror premieră urma să aibă loc în acest an, s-au trezit în imposibilitatea de a mai ajunge pe marile ecrane în contextul închiderii cinematografelor și mutării multora dintre festivalurile de film în mediul online. TIFF va fi cu siguranță o șansă extraordinară pentru aceste noi producții, reprezentând, totodată, o imensă oportunitate pentru titlurile autohtone, care se vor bucura de o întâlnire autentică cu publicul în cadrul Competiției naționale. Secțiunea Zilele Filmului Românesc include premiere de neratat, scurtmetraje și lungmetraje al căror circuit cinematografic și festivalier depinde în mod direct de felul în care evoluează și se gestionează criza sanitară, data deschiderii cinematografelor fiind o necunoscută, în momentul de față.

      3. Evenimentele în aer liber vor fi principala atracție a acestei ediții. Organizatorii s-au obișnuit deja să ne surprindă cu alegerile lor inedite în materie de spații de proiecție, iar în acest an ne așteptăm să vedem filme în cele mai frumoase locuri din Cluj. Împrejurimile Castelului Banffy de la Bonțida, peisajul spectaculos de la Vlaha și zonele de relaxare de pe malul Someșului găzduiesc an de an cele mai așteptate evenimente incluse în programul festivalului, iar ediția cu numărul 19 va include pe harta TIFF-ului și mai multe puncte de atracție pentru cinefili. Cele 13 locații în care vor putea fi vizionate anul acesta filmele de la TIFF sunt prezentate pe site-ul TIFF, în secțiunea dedicată.

      4. Festivalul ar putea fi singurul moment în care multe dintre filmele europene importante vor putea fi văzute în acest an, mai ales ținând cont de multele necunoscute privind politicile de redeschidere a cinematografelor. Printre titlurile confirmate se numără comedia romantică La Belle Époque/ Cei mai frumoși ani, cu Daniel Auteuil și Fanny Ardant, care va da startul festivalului, Les Traducteurs/ The Translators, un thriller cu hackeri și traducători de literatură - improbabilă alăturare, dar palpitant pusă în scenă de Régis Roinsard, cu Lambert Wilson, Olga Kurylenko și Riccardo Scamarcio, precum și  Simple Women (r. Chiara Malta), co-produs de Ada Solomon, despre încercarea unei cineaste de a realiza în România un film despre o actriță pe care o idolatrizează.

      5. Anul 2020 e un prilej de sărbătoare pentru admiratorii inconfundabilului cineast italian Federico Fellini. La 100 de ani de la nașterea sa, TIFF îi dedică acestuia o amplă retrospectivă, oferind publicului o ocazie fără precedent de a (re)vedea pe marele ecran poveștile care au influențat generații întregi de regizori. Titluri care au făcut istorie precum La dolce vita (1960), cu Marcello Mastroianni și Anita Ekberg în scene devenite iconice sau Giulietta degli spiriti (1965), o apariție senzațională pe marele ecran a Giuliettei Masina, partenera de viață a regizorului vor fi prezentate publicului din România în varianta restaurată digital. La dolce vita rulează luni, 30 august, de la 21:30 în Piața Unirii Open Air și pe 10 august, de la 00:00 la Apáczai. Giulietta degli spiriti  rulează pe 31 iulie, de la 23:45 la Hoia și pe 3 august, de la 23:45 la Coșbuc.

       

       

      FOTO: NICU CHERCIU

       

       

      Fondat în 2002, în Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România. De-a lungul timpului, avut onorea de a găzdui pe covorul roșu câteva dintre cele mai importante personalități ale cinematografiei europene, printre care Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders, Jacqueline Bisset, Geraldine Chaplin, Sophia Loren, Alain Delon și Fanny Ardant. Acreditat în 2011 de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF), TIFF este poziționat printre cele mai importante 40 de festivaluri ale lumii.

       

      SURSA: TIFF

       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor