Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      8 filme bune, dar mai puțin cunoscute din 2018

      18 decembrie 2018, Autor: Sebastian M. Ceolca
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      În fiecare an apar zeci de filme (foarte) bune care, din varii motive, nu se bucură de vizibilitatea cuvenită. Ele ajung foarte greu la publicul cinefil (de obicei prin recomandări din vorbă-n vorbă), ca să nu mai menționăm că foarte rar prind topuri anuale în preferințele criticilor. Sigur, unele dintre ele nu prea au ce căuta pe-acolo, dar, evident, nici mediocrități care pot fi trecute lesne cu vederea nu sînt. Așa că, bazându-mă doar pe criteriul intuiției pure, am întocmit această listă de filme care poate ți-au scăpat printre degete – 8 filme de facturi diferite și pentru toate gusturile, unele totalmente obscure, altele însă doar de o popularitate redusă.

       

      Tully (regia: Jason Reitman)

       

      tully

       

      O mamă posesoare de trei copii (Charlize Theron) primește „cadou” de la fratele ei o bonă care va avea grijă de nou-născut, în timpul nopții. Între ea și bona-Tully se va lega o prietenie care va dura câteva săptămâni doar, însă din care nu vor lipsi provocări de tot felul și încă un rol excelent de-al lui lui Theron. Venind din partea scenaristei Diablo Cody, filmul e (încă) o comedie dramatică care își îndreaptă încă o dată privirea spre realitatea ce înconjoară existența unei mame. "Tully" e uman, e scurt și la obiect (filmul are doar 95 de minute), nu se întâmplă nimic „spectaculos”, dar reușește să amuze și să întristeze ușor prin acest elogiu închinat unei mame și vieții ei de zi cu zi.

       

      American Animals (regia: Burt Layton)

       

      american animals

       

      Un heist movie cu niște adolescenți deștepți dar plictisiți care gândesc un jaf perfect asupra unei biblioteci, numai că jaful însuși are alte planuri pentru ei. "American Animals" se inspiră dintr-o poveste adevărată, incredibilă, e inteligent, captivant, și poartă cu el și stilistica unui documentar. E de-a dreptul fascinant și amuzant – poate cel mai amuzant film făcut vreodată despre un jaf ratat. În plus, e original, te aruncă direct în mijlocul unor tineri care, în ciuda pasiunii lor pentru heist movies, ar fi trebuit să știe că întotdeauna ceva o să meargă foarte prost.

       

      The Witch in the Window (regia: Andy Mitton)

       

      witch

       

      Casele bântuite au fost (și încă mai sînt) atât de solicitate de cinemaul horror încât cu greu se mai poate scoate ceva nemaivăzut. Ei bine, filmul ăsta tocmai ce-a adus o respirație proaspătă în această extindere a genului. Pe scurt, e vorba despre bărbat și fiul lui preadolescent care reconstruiesc o casă. Doar că în acea casă locuiește un spirit malefic (pe nume Lydia), a cărui putere pare să crească cu fiecare reparație pe care cei doi o fac. Nimic nou până acum – s-ar putea lesne spune –, dar filmul e destul de inteligent încât să dețină două majore întorsături de situație, în ciuda faptului că povestea arde destul de încet. Însă asta nu-l face mai puțin eficient în zona supranaturalului cu adevărat înfricoșător. E una dintre cele mai frumoase surprize pe care le are horrorul în 2018.

       

      Brothers Nest (regia: Clayton Jacobson)

       

      brothers nest

       

      O altă surpriză plăcută din acest an vine din Australia. Doi frați, echipați în așa fel încât să nu lase nicio urmă a prezenței lor, scotocesc și încearcă să pună niște lucruri la punct într-o casă dintr-o zonă rurală. Fratele cel mare este foarte meticulos, cel mic doar execută ordinele. O bună bucată din metraj nu știm ce fac acolo și care le sînt intențiile, dar evenimentele vor lua o întorsătură tragică odată cu aflarea motivului pentru care cei doi se află în acea casă, dar și cu schimbarea raportului de forțe dintre ei. Rezultă o comedie neagră de nota zece, îndrazneață, amuzantă și tristă deopotrivă, brutală, socială și cât se poate de realistă (în raport cu oareșce nevoi financiare, contemporane).

       

      Upgrade (regia: Leigh Whannell)

       

      upgrade

       

      În ceea ce mă privește, SF-ul anului merge către acest film. Un jaf brutal, nocturn, îl lasă pe Gray Trace paralizat și fără soție. Dar Inteligența Artificială îi sare în ajutor, așa că un implant sofisticat îl face o adevărată mașină de lupta. Acest cyber-punk action horror (care amintește cu ușurinta de perioada VHS-ului optzecist), arată absolut sublim, și are niște idei la care mari SF-uri contemporane nici n-ar visa. Regizorul-scenarist Leigh Whannell ne servește aici o porție de retro-viitor, care pe cât este de terifiantă, pe atât este de violentă și distractivă. E un exemplu perfect al entertaining-ului dark.

       

      Lizzie (regia: Craig William Macneill)

       

      lizzie

       

      Din start fie spus, filmul nu prea are nicio legătură cu miniseria "The Lizzie Borden Chronicles", din 2015 (cu Christina Ricci în rolul lui Lizzie). Miniseria e o comedie horror ingenuă, pe când filmul lui Macneill explorează o altă latură a existenței acestei femei și a crimelor sălbatice pe care le-a săvârșit. Lizzie e interpretata aici de sofisticata actrița Chloe Sevigny (ca de obicei, absolut formidabilă), o femeie de pe la mijlocul anilor 1800, tratată de tatăl și de mama ei vitregă ca pe un copil-adult inadaptabil acelor norme stricte ale societății. Macneill vine cu o variantă semi-modernă (de pilda, Lizzie e, de fapt, imaginată ca una dintre precursoarele feminismului) și, deși are look-ul unui film de televiziune, e destul de întunecat cât să-i facă bine cinste notoriului personaj și a poveștii macabre din spatele ei.  

       

      Jonathan (regia: Bill Oliver)

       

      jonathan

       

      Ansel Elgort interpretează doi frați – doi frați care duc vieți separate, doar că în interiorul aceluiași corp. Au un set de reguli stricte după care au decis să trăiască în situația asta deosebită, dar totul se va nărui atunci când amândoi se îndrăgostesc de aceeași femeie. În plus, oricum nu mai pot trăi multă vreme în același corp, așa că unul va trebui să-l „asimileze” definitiv pe celălalt. Un mash-up de genuri (parte Sci-Fi, parte body-horror, parte drama-thriller), filmul e o variantă modernă (și deloc lipsită de imaginație) a celebrei formule începută de clasicul "Dr. Jekyll and Mr. Hyde".

       

      Await Further Instructions (regia: Johnny Kevorkian)

       

      await further instructions

       

      E Crăciun, așa că un tânăr își duce acasă, la părinți, actuala prietenă. Relațiile pe care le are cu tatăl lui nu sînt prea bune, stare de fapt ce începe să derapeze grav îndată ce se vor trezi literalmente blocați în interiorul casei. Panica se inserează treptat în sânul familiei, îndată ce pe ecranul televizorului încep să apară mesaje de avertizare, cu tot soiul de instrucțiuni neliniștitoare asupra unui pericol venit din exterior – un pericol mortal care nu este foarte clar. Paranoia, haosul și-un carnagiu în toată regula sînt pe cale să se întâmple. Horrorul ăsta britanic, apărut parcă de nicăieri, tulbură destul de serios (și nu doar prin atât de binecunoscuta apropiere cinematografică față de disfuncționalitatea vreunei familii) – prin omagiul clar adus unui John Carpenter (în mod special cu "The Thing") sau al unui David Cronenberg timpuriu. Un clasic instant și un must see, mai ales pentru fanii genului.

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor