Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Alien Covenant: sequelul prequelului

      25 mai 2017, Autor: Cristi Marculescu
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Al 8-lea film din franciza Alien vrea să împace mai multe capre cu mai multe verze. Uneori reuşeşte, alteori ratează.

       

      Pentru Alien Covenant aşteptările au fost tulburi. Ridley Scott, întors pentru prima oară la Saga pe care o lansase în 1979 cu Prometheus (2012) călcase în atât de multe străchini cu al 7-lea film din serie încât a trebuit să presteze în mod repetat interviuri care să asigure şi clarifice că noul film cu Alien nu va fi deloc cum a fost Prometheus. Şi da, Alien Covenant nu este un film cu accente puse pe design şi întrebări filosofice despre zei, creatori şi dumnezei. Deloc. Este un film de aventură în care un grup de astronauţi plecaţi în misiune cosmică de colonizare sunt hăcuiţi de evident, alieni.

       

       

      Să nu le zicem extratereştri pentru că de fapt şi aici, ca pretutindeni în serie exceptând renegatele Alien VS Predator 1 şi 2 oamenii sunt extratereştri care odată aterizaţi pe o planetă străină sunt hăcuiţi. De data aceasta e chiar planeta Arhitecţilor. Giganţii care în mitologia Alien au creat şi oamenii dar şi leacul pentru eradicat rasa umană (din care rezultă xenomorphii de toate felurile din sublimul bestiar articulat vizual de H.R. Giger) au fost deja exterminaţi de propria lor creaţie, readusă chiar la ei acasă de una din creaţiile oamenilor. Creatorii ucişi de o creaţie a creaturilor pe care le-au creat. Pare complicat. 

       

      Deci oamenii şi creaţiile lor androide îşi redescoperă creatorii. Covenant nefiind Prometheus designul (costume şi nave, tehnologii şi arhitecturi extraterestre) este vizual inferior şi mai mult întrezărit decât contemplat. Cei nemulţumiţi de ”lentoarea” lui Prometeus au de data acesta un echipaj nou (de pe nava Covenant, care dă şi numele filmului) care, ce să vezi, face mai multe greşeli decât tote celelate echipaje de pe nave cosmice din universul Alien combinate. Fără uimiri şi contemplări (deşi totuşi echipajul aterizează pe o planetă perfectamente locuibilă şi ştim că de fapt nu sunt deloc multe în apropiere de sistemul nostru solar) Covenant-ul  se foloseşte pe personajele-colonişti pentru a exemplica moduri în care prostia ucide. Fără glumiţele din Alien 4 şi fără genocidul din AVP2 lui Conevant nu-i rămâne decât să expună diverse feluri în care se poate muri pe o planetă îndepărtată, extrem de similară cu Pământul.

       

       

      Cu Pământul locuit de o civilizaţie care seamănă cu civilizaţiile antice din bazinul mediteraneean dar care este a unor giganţi capabili de tehnologii şi biologii cum nu s-au mai văzut (decât în alte filme din franciză).

      Ridley Scott pare mai aproap de seria Final Destination, dar omite din ecuaţia filmului suspansul şi personajele. Ca să se ferească de lungimi şi emoţii Scott lasă tot echipajul anonimzat din scenariu, iar personajele, de la căpitanul deloc dornic de căpitănie interpretatat de Billy Crudup pâna la Daniels (cumva-noua-Ripley jucată de Katherine Waterston) şi de la sudistul 100% uS of A Tennesse (Danny McBride) până la tăcutul Lope (Demian Bichir) se definesc fix din 3 gesturi şi 4 replici. Puţin pentru un film de 2 ore? Staţi să vedeţi cît se caută, defineşte şi redefineşte Walter, robotul navei Convenat. Mai ales că are şi în cine se oglindi, respectiv David, androidul de pe nava Prometheus. Pe ambii îi joacă Michael Fassbender, cu un teatralism discutabil şi ocazional mult mai penibil decât ar fi de aşteptat chiar şi de la o scevenţă de auto-erotism cu flaut.

       

       

      Nu, Alien 8 nu este deloc Prometheus. Nu este nici contemplativ, nici profund. Este un  film de groază cu monştri galactici care fiind sequel la prequelul unei francize nu trebuie să fie decât funcţional şi utilitar. Şi da, funcţionează. Mai ales pentru fanii seriei Alien şi mai ales pentru fanii Alien care au tot strâmbat din nas la Alien 3 şi la cele două AVP-uri şi la Prometheus.

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor