Știm că de Halloween se poartă horror-ul, iar pentru că aseară am sărbăt...
Jack Nicholson, 1989. Heath Ledger, 2008. Joaquin Phoenix, 2019. Trei ...
Acest film împarte brutal audiența în două: fanatici și profani. Exagere...
"Arctic" e o specie deosebită de survival movie. Regizorul și co-scenaristul Joe Penna pune la grea încercare, prin soluții regizorale și scenaristice minimaliste, un protagonist care, în curînd, va fi responsabil și de viața altcuiva decît de a lui însuși. Încercarea asta a regizorului de a livra un film care exclude în totalitate informații ce țin de background-ul întîmplărilor la care asistăm, atrage atenția spectatorului prin diferite acțiuni care-și au motorul principal în zgomotele pe care le produce. E o adevărată lecție a importanței sunetului într-un film.
Filmul se deschide cu o scenă în care personajul interpretat de Mads Mikkelsen brăzdează adînc în zăpadă un SOS gigantic, astfel încît să poată fi văzut de vreun elicopter sau avion. Se retrage ulterior lîngă ce mai rămăsese din aeronava cu care se prăbușise, văzîndu-și de rutina zilnică care îl ajută să supraviețuiască. Cîteva demonstrații de supraviețuire în ținutul arctic mai tîrziu, protagonistul se trezește dintr-un om care ar trebui salvat într-un salvator. Din acest punct încolo, călătoria asta arctică către un loc neprecizat se va face în doi.
Spre deosebire de multe filme de tip survival, "Arctic" nu simte nevoia să ne împărtășească informații măcar generale despre personajul lui Mads Mikkelsen. Nu vom afla niciodată care au fost împrejurările ce l-au propulsat în mijlocul acelui iad alb și, cu excepția unui ecuson pe care abia se zărește ceea ce am putea doar bănui că este numele lui, nici măcar cum îl cheamă nu știm cu certitudine. Filmul nu e interesat să ne pună la punct cu background-ul întîmplărilor pe care le vedem pe ecran. De fapt, în această construcție narativă destul de neobișnuită pentru un lungmetraj (fie el și un survival movie), importanța acțiunilor întreprinse de personaj e ancorată într-un prezent absolut, exclusiv observațional.
Dar dacă regizorul și co-scenaristul Joe Penna consideră irelevant orice aspect care a condus la situația în care se află protagonistul în acest moment, el știe/intuiește că sunetul ocupă un rol deosebit de important în stlistica adoptată. Mai exact, întreg filmul este un regal al zgomotelor mici, dar care în liniștea pustietății arctice, se aud de-a dreptul asurzitor. Cu excepția unui scurt incident cu un urs polar, întreaga suită de zgomote sînt produsul mișcărilor fizice. Pașii care se afundă în zăpada înghețată, o lingură care amestecă niște pește fiert într-un castron de tablă, fermoarul sacului de dormit care este închis și deschis în funcție de vremea de afară, foiala perpetuă în geaca grea, sania trasă dupa el cu din ce în ce mai multă dificultate și respirația-i grea, alcătuiesc un profund studiu al sunetului în pustietate. Astfel, "Arctic" e o întoarcere la o nevoie primară, aceea de a supraviețui, dar prin accentuarea importanței zgomotului fizic.
Madds Mikkelsen e perfect în rolul nefericitului protagonist. Într-o formă fizică extraordinară, cu obrajii crăpați de ger și cu buzele aproape despicate de deshidratare, interpretează un personaj puternic într-un film în care abia se rostesc cîteva vorbe – și asta doar din priviri și limbaj corporal. În cele din urmă, "Arctic" nu e tocmai un thriller (de exemplu, nu o să-ți rozi unghiile asteptînd ca situații neprevăzute să apară la tot pasul), dar te ține atent la mijloacele și aptitudinile lui de a supraviețui într-un ținut ostil, precum și la destinația necunoscută în care se îndreaptă împreuna cu tînăra serios rănită.
"Arctic" are premiera în cinematografele românești pe 3 mai 2019.