Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      "Aventurile lui Smallfoot" - despre tradiții, integritate și compasiune pe înțelesul copiilor

      25 octombrie 2018, Autor: Anca Rusu
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      "Aventurile lui Smallfoot" este o animație modernă care îi învată pe copii despre compasiune, puterea tradițiilor, valoarea prieteniei, conștientizarea greșelilor, dar mai ales importanța libertății de exprimare.

       

      Mitul lui yeti este deja celebru în rândul oamenilor. Ceea ce nu știam, dar aflăm din această animație, este că și existența oamenilor este tot un mit în lumea în care trăiesc yeti. Aceștia și-au construit o civilizație înfloritoare, unde trăiesc în pace și armonie, în vârful unui munte. Toate regulile pe care se bazează civilizația yeti sunt scrise pe niște pietre ancestrale, lăsate moștenire de către strămoși. Nimeni nu îndrăznește să contrazică pietrele, din diverse motive: frica de necunoscut, resemnare, ignoranță. Haosul pândește la orice colț dacă membrii unei societăți nu respectă regulile ce li se impun.

       

      sat yeti

       

      Migo este un tânăr yeti care, într-o zi obișnuită, întâlnește un om. Ambii sunt șocați de ceea ce văd. Cunoscuți drept „smallfoot” în comunitatea yeti, oamenii nu au fost văzuți niciodată, iar Migo este primul care întâlnește un reprezentant al speciei umane. Fără a avea vreo dovadă fizică, Migo se întoarce în sat și le spune celorlați yeti că a văzut un om. Nimeni nu îl crede, ba mai mult, este alungat din sat pentru că a îndrăznit să contrazică pietrele ancestrale, care spun clar că oamenii nu există.

       

      Din fericire, Migo nu este singurul care crede în oameni. Meechee, Gwangi, Fleem și Kolka sunt patru tineri yeti care au pus bazele SES – Societatea Evidențelor Smallfoot. Aceștia au adunat diverse obiecte umane în scopul de a demonstra existența oamenilor, după ce au fost de asemenea exilați din sat. Spre deosebire de Migo, celor patru nu prea le pasă că nu mai fac parte din comunitate.

       

      cei 4

       

      Urmează o serie de aventuri extrem de amuzante, în care Migo învață ce înseamnă prietenia adevărată, dar și cât de dureroasă poate fi trădarea. În peisaj apare și Percy, un realizator de emisiuni despre animale, care vrea să difuzeze pe internet imaginile cu yeti pentru a deveni celebru.

       

      Ceea ce am apreciat la această animație este mesajul de compasiune față de animale și alte creaturi pe care le considerăm în mod instinctiv periculoase. Omenirea își conștientizează în sfârșit greșelile pe care le-a făcut de-a lungul istoriei în relația cu animalele – vânătoare, tortură, îngrădire de libertate. La fel ca în animația "Hotel Transilvania”, monștrii capătă valențe umane, au sentimente și chiar conștiință. Pe de cealaltă parte, oamenii devin monștri atunci când refuză să accepte că au datoria de a proteja toată varietatea speciilor de pe planetă. Este o idee modernă cu care copiii pot rezona ușor și care ne îndreaptă speranțele spre un viitor aproape utopic.

       

      migo

       

      Un alt mesaj important din "Aventurile lui Smallfoot” se referă la puterea tradițiilor dintr-o societate. Tinerii sunt dornici să își exprime părerile și să vină cu idei noi, însă nu sunt lăsați să vorbească din cauza unor tradiții ancestrale. Întrebările care se pun în acest caz sunt: când știm că este cazul să renunțăm la vechile tradiții și să creăm altele noi? Copiii și adolescenții au nevoie de liberă exprimare, nu de îngrădire și de manipulare. În vremuri noi, avem nevoie de tradiții noi sau de reinterpretarea celor vechi, astfel încât societatea să evolueze, să prospere, iar membrii acesteia să fie fericiți.

       

      Varianta dublată a animației este extrem de reușită, cu glume inspirate și melodii frumoase. Pavel Bartoș îl dublează pe Gwangi, un yeti gras și haios care îi face pe copii să râdă în hohote la fiecare apariție. 

       

      smiley bartos


      Smiley îl dublează pe moderatorul TV Percy, rol care îl prinde de minune. Acesta oscilează adesea între egoism și altruism, pentru că vrea să difuzeze pe internet imaginile din satul yeti ca să își creeze audiență, dar prietenia pe care o leagă cu Migo îl împiedică să facă asta. Conceptul de integritate este prezentat copiilor într-un mod excelent. Ca părinți, ar fi bine să vă pregătiți cu o explicație pertinentă atunci când copilul vă va întreba ce înseamnă integritate – cuvânt folosit de zeci de ori pe parcursul animației.

       

      Așadar, pentru o experiență frumoasă la cinema alături de copii, "Aventurile lui Smallfoot” este alegerea ideală. Animația poate fi vizionată pe marile ecrane în format 3D în varianta dublată în limba română începând din 26 octombrie.

       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor