Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Better Call Saul, serialul care-și lasă publicul cu gura căscată din cele mai ciudate motive

      19 septembrie 2018, Autor: Anca Maco
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Toată lumea-l iubește pe Saul (fiindcă devine Saul) în noul sezon al serialului care-ți sugerează din titlu sa-l chemi, că vine. Better Call Saul revine din 27 septembrie la AMC, cu al patrulea sezon.

      În fiecare joi, de la ora 22:00 poți vedea câte un episod din această co-producție Sony Pictures care urmărește vreme de 6 ani evoluția auto-intitulatului avocat Jimmy McGill (Bob Odenkirk) spre identitatea lui Saul Goodman, personaj din Breaking Bad.

      Din 8 februarie 2015, numărul fanilor serialului a crescut, iar sezonul 5 e o confirmare pe care aceștia abia așteaptă s-o vadă împlinindu-le așteptările. Nimeni nu știe să-ți spună de ce, fiindcă senzațiile pe care fieecare episod le lasă sunt dintre cele mai diverse, iar reacțiile la fel. Unora le place inteligența scriiturii, altora stilul de filmare, găselnițele narative sau tributurile și referențialitatea. Personajul lui Bob Odenkirk e unul care nu-și apără sau justifică alegerile, dar fiecare cadru o face subtil pentru el, conturându-l psihologic aproape de natura fiecăruia tocmai prin capacitatea de a trezi empatie autentică.

       

      Jimmy, băiețașul ăla absolvent de „școala vieții”, nici frumos, nici deștept, nici charismatic, dar extrem de inteligent, care s-a învârtit avocățește prin Albuquerque, New Mexico, s-a angajat la Hamlin, Hamlin & McGill (HHM), unde s-a ținut de fusta colegei Kim Wexler (Rhea Seehorn), în timp ce încerca să-i pună bețe-n roate inamicului său Howard Hamlin (Patrick Fabian), dar și fratelui său Chuck McGill (Michael McKean) și apoi s-a băgat în lumea traficanților de droguri, este eroul unuia din cele mai bune prequel-uri din istoria televiziunii. Iar al patrulea sezon, de care s-a ocupat producătorul executiv Peter Gould, fiindcă partenerul său Vince Gilligan s-a implicat în multe alte proiecte, își merită pe deplin ovațiile pentru scenariu, imagine, ritm, regie, actori și atmosferă.

       

       

      • Chuck, fratele care-i știa istoria ilegală și fricile, retras în casă din pricina unei nediagnosticate hipersenzitivități electromagnetice, moare într-un incendiu, iar povestea asta îl dă pe Jimmy peste cap, iar acțiunile îl aduc mai aproape de drumul pe care o sa-l apuce alături de Walter White (Bryan Cranston), personajul principal din Breaking Bad.
      • Fostul polițist implicat în trafic de droguri, Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks), capii inamici Hector Salamanca (Marc Margolis), Gus Fring (Giancarlo Esposito) și dealerul Nacho Varga (Michael Mando) care se luptă pentru teritoriu, alături de mulți alții, au la rândul lor povești care se întrepătrund și țes pânza deasă a amintirilor și deciziilor care-l mână pe Jimmy către viața ca Saul.
      • Nacho, vinovat de atacul de cord care l-a lăsat pe șeful Hector în scaun cu rotile și cu ochii în decolteul unei asistente, e luat la ochi, dar tace și face, Gus își plănuiește domnia sabotând însănătoșirea lui Hector, în vreme ce planurile tuturor sunt influențate direct sau indirect de o pungă cu sandvișuri pentru a cărei manevrare agresivă cu intenție... Huell, partenerul lui Saul în afacerea de vânzare de telefoane către criminali, riscă o pedeapsă grea, dacă nu se găsește „o cale mai bună” de rezolvare. 
      • Kim încearcă să scuture amintirea și durerile de după accidentul de mașină pe care l-a avut după ce-a adormit la volan, în timp ce-l consolează pe Jimmy (obsedat că Chuck îi mărturisise că nu i-a păsat deloc de el, niciodată) și își vede de noul ei job , în vreme ce acesta își construiește o lume pe care nu știm dacă o vor împărți multă vreme (fiindcă povestea lui nu se termină odată cu Walter White, ci se subsumează unei noi indentități, într-un alt loc).

      Serialul devine încărcat de referințe, cadrele lungi, lentoarea apăsătoare și muzica demențială fiind asamblate cu inteligență și umor, iar câteva dintre scene se așează în istorie pentru inspirație și inovație (apropierile și depărtările dintre mașini sau personaje, ca să rezum abscons și fără spoiler).

       

      Ce-o să-ți placă sigur după primele 3 episoade din sezonul 4, chiar dacă nu ești fan al serialului:

       

      - să-ți faci cafeaua pe piesa asta Ca Jimmy în primul episod 

      -

      - să te uiți la White Heat (un film noir din 1949, regizat de Raoul Walsh, considerat unul din cele mai bune filme cu gangsteri, cu James Cagney, Virginia Mayo, Edmond O'Brien, Margaret Wycherly și Steve Cochran în distribuție), la care se face referire sonoră mai ales în episodul 2. Las aici trailerul, spre inspirație și legătură...

       

       

      - începutul și finalulul episodului 3, și toată tensiunea dintre ele care-l prinde pe Jimmy între două lumi din care teoretic trebuie să aleagă;
      - senzațiile amestecate din tot episodul 7, ca de obicei în istoria Better Call Saul. E scris de Alison Tatlock (In Treatment, Halt and Catch Fire), regizat de Deborah Chow (care a mai semnat episoade din Jessica Jones, Iron Fist, Tyrant, Reign, Lost in space) și montat sublim de Skip Macdonald (Breaking Bad, Fargo), cu piese ca Big Rock Candy Mountain - Burl Ives dar mai ales coverul la „Something Stupid” pe care directorul muzical Thomas Golubic l-a cerut de la trupa Lola Marsh, nebunie muzicală pe care fanii o caută acum în străfundurile internetului.

       

      Dacă te aștepți ca Better Call Saul să se apropie rapid de universul Breaking Bad, ai răbdare să afli confirmarea din primul episod al sezonului 4 ce va fi difuzat la TV pe 27 septembrie.

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor