Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Captain Marvel e o super-femeie

      8 martie 2019, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Saga filmelor Marvel e departe de a se termina. De data asta Carol Danvers, o războinică kreed cu super-puteri (poate să zboare din atmosfera pămîntului pînă în spațiu și înapoi fără nicio greață), ajunge pe Terra unde trebuie să o recupereze pe Mar-vell (ce glumă facilă), deținătoarea unor informați tehnologice pe care skrulli, inamicii kreezilor, le vor și ei. Războiul interstelar e vag politic, se confundă opresorul cu opresatii și în general miza lipsește.

       

      Captain Marvel e primul film al studioului care are un personaj principal feminin (bașca mai e și co-regizat & co-scris de o femeie), jucat de Brie Larson, actrița cu un Oscar în 2016 și cu un premiu pentru cea mai bună interpretare feminină la Locarno în 2013. Interpretarea de aici nu e însă extraordinară, nici rolul nu e unul foarte consistent - e în centrul un action-flick SF care îi provoacă amintirea unei vieți pe care a trăit-o la un moment dat pe Pămînt, de unde a fost răpită și înregimentată de partea kreezilor. Despre care *spoiler alert* avem să aflăm că sînt de fapt the bad guys.

       


       

      Kreezii (conduși de Jude Law) sînt conducătorii spațiului intergalactic și îi vînează pe skrulli, niște creaturi care au capacitatea de a se deghiza sub forma oricărei alte creaturi din Univers. Prezentați drept dezgustători, sinuoși și malevolenți într-o primă fază, devin, pe parcurs ce Carol Danvers își recuperează memoria, de fapt oropsiții spațiului, refugiați prinși într-un limbo, care nu vor decît să-și găsească o planetă a lor (cea inițială le-a fost cotropită și luată de către kreezii nemiloși).

       

      Mare acțiune sau plot-twist nu e de găsit în filmul ăsta, momentele de validare a lui Carol Danvers (sau Vers) drept Captain Marvel sînt destul de evidente (alegerea culorii costumului cu care va da bătălia finală, de exemplu) și cu un efort de regie demn de o cauză mai bună, iar per ansamblu caracterul de mare poveste e mai degrabă inexistent. Sigur, o fată devenită apoi o super-femeie de care se tem chiar și cei mai puternici kreezi, și lupta ei împotriva prejudecăților și misoginiilor grosolane ale bărbaților din jurul ei, sînt în sine o lecție de progresism și pot funcționa ca statement al unui mare studio de film pentru female empowerement.

       

       

      Formula e una însă lipsită de creativitate și banală pînă la plictis. A nu renunța atunci cînd toți cei din jur îți spun că nu poți, nu ești capabil și că mai bine îți vezi de ale tale, e ceva atît de comun și insignifiant încît am putea să întoarcem foarte ușor același discurs și către doamnele și domnii de la Marvel. Firește că orice nou lungmetraj produs de studio-ul american energizează fanii comics-urilor de peste tot din lume și întreține un fanbase care altfel s-ar re-orienta, cel mai probabil, către alți provideri de entertainment. Dar ca orice produs de larg consum, achiziția lui devine la un moment dat ceva trivial - nu bei Cola sau Pepsi pentru că ești îndrăgostit de brand, ci pentru că îți place unul în raport cu celălalt, dar dacă n-ai avea de unde alege, ai consuma ce e pe piață.

       

      Să marcăm totuși faptul că începînd din 8 martie 2019 Captain Marvel e o femeie, și nu orice femeie ci una cu super-puteri, care bate bărbați în toată firea cu o singură mînă și face legea în Univers. De asemenea, nu ratați cele 2 secvențe bonus din genericul de final.

       

       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor