Știm că de Halloween se poartă horror-ul, iar pentru că aseară am sărbăt...
Jack Nicholson, 1989. Heath Ledger, 2008. Joaquin Phoenix, 2019. Trei ...
Acest film împarte brutal audiența în două: fanatici și profani. Exagere...
An de an, prestigiosul Festival de Film de la Cannes atrage cele mai mari talente ale cinematografiei internaţionale pentru a prezenta lumii cele mai recente capodopere ale lor.
În cadrul festivalului, criticii au ocazia să arunce un prim ochi la filme care ar putea deveni clasice în decadele următoare.
Iată o listă pusă cap la cap de Ranker, cu cele mai bune 10 filme laureate cu premiul Palme d'Or din 1964 până în 2014, şi, spre bucuria şi aprecierea noastră, în acest top exclusivist şi-a câştigat locul bine-meritat şi un film românesc.
1. Apocalypse Now - 1979
Apocalypse Now este o aventură epică tipic americană plasată în timpul Războiului din Vietnam, produsă şi regizată de Francis Ford Coppola, cu Marlon Brando, Martin Sheen şi Robert Duvall în distribuţie.
Taxi Driver e un thriller psihologic regizat de Martin Scorsese şi scris de Paul Schrader. Acţiunea e plasată în New York, la scurt timp după încheierea Războiului din Vietnam.
Pulp Fiction este un clasic al lui Quentin Tarantino, despre vieţile celor doi ucigaşi plătiţi, jucaţi de Samuel L. Jackson şi John Travolta, un boxer portretizat de Bruce Willis, soţia unui gangster, Uma Thurman şi o pereche de tâlhari de restaurante, Tim Roth şi Amanda Plummer, ale cărori poveşti pline de violenţă şi răzbunare se întrepătrund pe parcursul întregului film.
4. The Pianist - 2002
The Pianist e o dramă istorică co-produsă şi regizată de Roman Polanski, după un scenariu de Ronald Harwood, cu Adrien Brody în distribuţie. E bazat pe romanul autobiografic The Pianist, memoriile pianistului polonez-evreu, pianist şi compozitor Wladyslaw Szpilman.
5. The Conversation - 1974
The Conversation e un thriller psihologic scris, produs şi regizat de Francis Ford Coppola, cu Gene Hackman şi John Cazale şi Harrisson Ford în distribuţie. Filmul se învârte în jurul unui expert în supravegheri şi dilema morală pe care o confruntă când înregistrările sale scot la iveală un potenţial incident.
6. Paris, Texas - 1984
Paris, Texas e o dramă regizată de Wim Wenders, cu actorii Harry Dean Stanton, Dean Stockwell, Nastassja Kinski şi Hunter Carson. Povestea se concentrează pe un amnezic care, după ce cutreieră în mod misterios deşertul, încearcă să îşi reînvie relaţia cu fratele lui şi cu băieţelul lui de 7 ani, şi să îşi găsească fosta soţie care îşi abandonase familia.
7. MASH - 1970
MASH e o satiră de comedie neagră regizată de Robert Altman şi scrisă de Ring Lardner Jr., bazată pe romanul lui Richard Hooker, MASH: A Novel About Three Army Doctors. Filmul urmăreşte personalul medical al unei unităţi militare din Coreea, iar povestea din fundal este despre Vietnam.
Blowup, sau Blow-Up, e un film regizat de Michelangelo Antonioni despre un fotograf de modă portretizat de David Hemmings, care descoperă că a capturat pe film, fără să vrea, un incident periculos.
9. Barton Fink - 1991
Barton Fink e un scris, produs, regizat şi editat de fraţii Coen. Plasat în 1941, filmul spune povestea unui tânăr dramaturg din New York, jucat de John Turturro, care este angajat să scrie scenarii pentru un studio de film de la Hollywood. John Goodman este Charlie, un agent de asigurări care locuieşte în apropiere.
10. 4 Months, 3 Weeks and 2 Days - 2007
4 Luni, 3 Săptămâni şi 2 Zile e filmul românesc care şi-a câştigat locul în acest top. Filmul regizat de Cristian Mungiu a câştigat premiul Palme d'Or şi premiul FIPRESCI la ediţia din 2007 a festivalului.
Acţiunea peliculei e plasată pe vremea comunismului, în ultimii ani ai erei Nicolae Ceauşescu şi spune povestea a două studente, colege de cameră la cămin, care încearcă să aranjeze un avort ilegal. După ce şi-a făcut debutul internaţional la Cannes, filmul lui Mungiu a avut premiera şi în ţară, pe 1 iunie 2007, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.
Sursa: ranker.com