Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Cele mai bune 7 filme horror din 2018 până în acest moment

      28 iunie 2018, Autor: Sebastian M. Ceolca
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Anul trecut, cam pe vremea asta, filmul horror deja înregistra un succes remarcabil la box office cu “Alien: Covenant”, “Split” și “Get Out/ Fugi!”. Filmele astea aveau să pregătească terenul pentru cea de-a doua jumătate a lui 2017, când li s-au alaturat, de exemplu, hituri masive precum Happy Death Day/ Zi de naștere mortală”, “Annabelle: Creation” și “It: Chapter One”. Anul a continuat în forță cu horror-uri indie care s-au bucurat de o deosebită atenție și apreciere critică – “Raw” și producția Netflix “Gerald’s Game” ar fi doar două exemple. În mod clar, anul 2017 a fost unul foarte bun pentru horror.

       

      Aflându-ne acum la jumătatea lui 2018, o întrebare evidentă își face simțitor prezența: Cum se prezintă, până în acest moment, anul în curs, în comparație cu 2017? Unul cel puțin la fel de remarcabil, aș zice, considerând măcar trei filme așteptate (în mod special de către fanii genului) cu sufletul la gură. E vorba de “The Nun/ Misterul de la mănăstire”, noul “Suspiria” și, desigur, viitoare senzație a anului (îndrăznesc să anticipez), noul “Halloween”. Dar, după cum vom vedea mai jos, anul 2018 nu a lenevit până acum, astfel încât am ales 7 filme din vreo 15 – filme horror de facturi diferite, însă toate constituind așa-numita crème de la crème.  

       

      Hereditary/ Moștenire diabolică (regia: Ari Aster)  

       

      hereditary

       

      E greu să mai faci astăzi un horror pertinent în care să apelezi la ședințe de spiritism și la apariții supranaturale, plasate când sub tocul unei uși, când în colțurile întunecate ale vreunei camere. De asemenea, drama familială care întâlnește horrorul supranatural nu e ceva nemaivăzut. Iarăși, încălcarea graniței care separă îngrozitoare halucinații de și mai îngrozitoare realități (adică un mix de ceea ce se întâmplă în capul personajelor, adesea instabile psihic sau emoțional, cu ceea ce se întâmplă aievea, în fața ochilor lor) nu e ceva ce filmul horror nu a mai cunoscut sau nu va mai cunoaște. Însă “Hereditary/ Moștenire diabolică” lucrează cu elementele astea atât de tocite de cinemaul horror într-un ritm atât de apăsător încât reinventează complet toate aceste norme. În plus, e greu de arătat cu degetul spre un alt film horror care discută teme asemănătoare și care încearcă măcar să se ridice la forța remarcabilă a acestui debut. E un film care „arde încet”, nu se grăbește nicăieri, clasicele sperieturi aproape că lipsesc cu desăvârșire, iar senzația pe care o propagă e una de perpetuă și intensă neliniște. Impactul este maxim.

       

      A Quiet Place/ Fără zgomot! (regia: John Krasinski)

       

      quiet place

       

      Filmul ăsta, care a devenit foarte repede extrem de popular (și nu neapărat printre rândurile fanilor genului) trimite la culcare aproape orice horror actual care a îndrăznit să mârâie ceva originalitate. E o adevărată revelație a cinemaului horror de astăzi – una despre frica sunetului, care pornește de la o premisă simplă, dar care atinge apogeul terorii generate de zgomot. E mult de „ascultat” la el, în liniștea care aparent îl înconjoară, pe alocuri „auzită” din perspectiva unei fete surde. 


      Hellraiser: Judgment (regia: Gary J. Tunnicliffe)

       

      hellraiser

       

      Doi detectivi se ocupă de identificarea unui teribil criminal în serie care face ravagii prin oras. Li se mai alătura încă unul. Ajung împreună la concluzia că nu e un caz clasic – investigația care se desfăsoară sub forma unei spirale amețitoare îi face să creadă că supranaturalul joacă un rol deosebit de important. Pentru cei care au vazut Hellraiser-urile mai vechi, știu că au din nou un caz în care Răul luptă iarăși împotriva Răului. Celebrul Pinhead este, și de data asta, personajul central. Însă, nu-i musai de o trecere în revistă a francizei pentru a-l înțelege pe-ăsta. Funcționează foarte bine și independent de ele, dar își păstrează încărcătura filozofică (e drept, în cazul de față contestată de unii critici), e gory și are un admirabil parfum retro. Astfel, în cele din urmă, noul “Hellraiser” este un clasic proaspăt. 

       

      Wildling (regia: Fritz Bohm)

       

      wildling

       

      O preadolescentă e ținută captivă într-o cameră dintr-o casă ferită de ochii lumii. Tatăl ei (Brad Dourif) își petrece mult timp cu ea, o iubește și îi citește seara povești, dar nu uită să încuie ușa după el de fiecare dată când părăsește camera. Câțiva ani mai târziu, fata reușește să evadeze, iar, abia în cea de-a doua jumătate a filmului, aflăm și motivele pentru care fusese ținută în captivitate. “Wildling” devine treptat, dar sigur, o combinație inteligentă de “Carrie” și “Ginger Snaps”. Însa nu ia totul de-a gata din aceste două filme. Obiectivul lui e altul. Mai exact, adâncirea portretului psihologic al unui personaj predispus body horror-ului, în interiorul unei reinterpretari a temei evadării.  

       

      Terrifier (regia: Damien Leone)

       

      terrifier

       

      Filmul se bazează pe episodul din antologia horror “All Hallow’s Eve” (2013), în care Art the Clown ciopârțește câteva persoane în proximitatea unei benzinării. De data asta, clovnul dement are parte de un film doar pentru el. Victimele și le alege în noaptea de Halloween, iar jocul lui macabru se desfășoară șocant și sângeros într-un depozit din mijlocul orașului. E bine de știut că “Terrifier” e un film extrem de brutal, așa că vine la pachet cu un stomac puternic. Dacă nu-l aveți, ați face bine să stați departe de el. Sau, altfel spus, prin comparație, mult mai popularul “It: Chapter One” apare ca un film pentru copiii de grădiniță.


      Mom and Dad (regia: Brian Taylor)

       

      mom and dad

       

      Un soi de virus bizar îi fac pe părinți să-și ucidă progeniturile. O adolescentă și fratele ei mai mic luptă împotriva mamei (Selma Blair) și a tatalui lor (Nicolas Cage), baricadați acum în pivnița casei în care locuiesc. Raportul ucigași-victime se schimbă atunci când sosesc la ei și bunicii (Lance Henriksen și Marilyn Dodds Frank), dar nu pentru a-i salva, ci pentru a-și ucide și ei, la rândul lor, copiii. Gluma centrală a acestei comedii horror, altminteri cât se poate de trashy, o constituie însuși virusul care apare pe nepusă masă și care exacerbează niște sentimente pe care personajele-părinți se pare că oricum le aveau pentru copiii lor. Restul e umor pur, dement de cinic și de potrivit. În orice caz, nu e un film care se vede alături de familie.

       

      Veronica (regia: Paco Plaza)

       

      veronica

       

      Am mai spus-o și cu alte ocazii, dar o s-o repet: când vine vorba de horrorul european contemporan, spaniolii sunt vârful de lance. Ba mai mult, acest film vine din partea regizorului unuia dintre cele mai esențiale found footage-uri dintotdeauna, “REC”. Bazat pe un caz adevărat încă neclar, filmul spune povestea Veronicăi care, împreună cu alte două adolescente neinspirate, trezesc un demon periculos prin intermediul unei plăci Ouija. Pe cât de banală și de bătătorită pare premisa, pe atât de pătrunzator și înspăimântător continuă. E un horror cu posedări deosebit de rafinat și de concentrat pe psihologia fetei din titlu, ratând la mustață statutul de capodoperă.

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor