Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Cele mai bune filme românești din ultimii 20 de ani

      30 noiembrie 2018, Autor: Anca Rusu
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Filmele românești sunt, uneori, greu de digerat. Majoritatea abordează subiecte dure, iar trăirile personajelor sunt îndelung urmărite în gros-plan, ceea ce creează senzația de angoasă sau poate deveni, pur și simplu, anost. Filmele hollywoodiene ne-au “educat” ca toată acțiunea să se petreacă pe fast-forward şi să anticipăm adesea ce urmează. Filmele românești sunt însă imprevizibile, sunt (prea) reale, dar au toate șansele să devină adevărate puncte de reper în cinematografia autohtonă pentru generațiile viitoare.

      Pentru această selecţie de filme, am ales producţii româneşti care să ne binedispună, dar care nu se încadrează la categoria light comedy, prin însuşi mesajul transmis de fiecare în parte.

      Filantropica (2002)

      filantropica

       

      “Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană”. Această replică din comedia "Filantropica" a devenit o autentică vorbă de duh românească. Filmul lui Nae Caranfil ne introduce în fascinanta lume a cerșetorilor din București, în care suntem forțați să reevaluăm conceptele de sărăcie, milă și generozitate. 

      Ovidiu (Mircea Diaconu) este un modest profesor de liceu care se îndrăgostește de o puștoaică de 20 de ani. Pentru a-i satisface toate capriciile, Ovidiu este nevoit să își găsească o nouă sursă de venit, iar oportunitatea apare odată cu Pepe (Gheorghe Dinică), textierul oficial al cerșetorimii bucureștene, omul care inventează biografii, replici și atitudini în funcție de personalitatea milogului sau de publicul țintă.

      În dulcele stil românesc, "Filantropica" este o fină analiză a societății moderne asezonată cu replici geniale, situații comice, haz de necaz (fără de care nu am supraviețui) și mult umor.

       

      Aferim! (2015)

      aferim

       
      Aferim! este un film istoric de excepție care prezintă modalitatea inumană în care erau tratați țiganii din Țara Românească în anul 1835. Filmat alb-negru, filmul lui Radu Jude combină drama și comedia într-o manieră unică, reușind totodată să ne încânte privirile cu peisajele rurale spectaculoase. 


      Problema eternă a discriminării este adusă în discuție prin replicile uneori șocante ale personajelor principale. “Auzi, părinte, dar țiganii sunt oameni?”, îl întreabă Zapciul Constandin pe atotștiutorul preot al satului. Replica este aproape năucitoare: “Da, chiar eu am botezat niște copii de țigani. Țiganii sunt oameni. Ovreii nu sunt oameni!”.

      Vezi aici trailer


      Restul e tăcere (2008)

      restul e tacere


      Un superb film de epocă, "Restul e tăcere" este un omagiu adus celui mai vechi film românesc care s-a păstrat integral - "Independenţa României" (1912). Nae Caranfil reuşeşte să redea atmosfera efervescentă a Bucureştiului din perioada anilor 1910-1920, când viaţa culturală a "micului Paris" era în plină dezvoltare. Leon (Ovidiu Niculescu) este auto-proclamatul Patron al Artelor, care se oferă să finanțeze proiectul uriaş la care Grig (Marius Florea Vizante) se înhamă. Tânărul Grig doreşte să creeze primul lungmetraj autohton, ce înfăţişează Războiul de Independenţă al României (în realitate, filmul încă mai există în Arhiva Naţională de Filme).


      Eticheta minimalistă de "film despre un film" nu se justifică, pentru că "Restul e tăcere" este un amalgam de nostalgie, umor, dramă, comic de situaţie, personaje bine construite şi bine jucate. Fără îndoială, este un film de care putem fi mândri.


      California Dreamin' (Nesfârşit) (2007)

      california dreamin


      În regia lui Cristian Nemescu, filmul "California Dreamin" a câştigat premiul Un certain regard la Festivalul de la Cannes, însă regizorul nu a apucat să se bucure de această reuşită. Cristian Nemescu a murit în august 2006 într-un accident de maşină, cu puţin timp înainte de lansarea filmului.


      "California Dreamin’ (Nesfârşit)" este o analiză pertinentă a lumii în care trăim, care aduce în prim plan subiecte precum globalizarea, birocraţia, imaginea cosmetizată a americanilor în Europa, oportunismul, dar şi slugărnicia românilor în faţa străinilor.


      Povestea filmului este simplă – în 1999, în timpul războiului din Kosovo, într-o mică aşezare românească, un şef de gară şi totodată baron local (ce surpriză!), opreşte un tren NATO cu echipament militar păzit de soldaţi americani, care traversează România fără acte de transport, dar având aprobarea verbală a guvernului român. Sosirea americanilor scoate din amorţeală mica aşezare, care se dă peste cap să dovedească musafirilor proverbiala ospitalitate românească.

       

      6,9 pe scara Richter (2016)

      richter 
      Cinematografia românească este cam sărăcuţă la capitolul comedii. În timp ce majoritatea cineaştilor români se concentrează pe neajunsurile şi corupţia din sistemul de stat, Nae Caranfil alege o nouă perspectivă pentru a ne prezenta viaţa tipică a unui român care se luptă cu toate aceste greutăţi binecunoscute. Este vorba despre haz de necaz, atitudinea românească ce ne-a educat să îndurăm cu stoicism necazurile inerente ale vieţii.

      "6,9 pe scara Richter" este un film 100% românesc, cu care poţi rezona uşor. Este un film care te binedispune instant, cu o poveste simplă de viaţă, dar cu un impact puternic asupra privitorului. Tony (Laurenţiu Bănescu) este un actor care se confruntă cu probleme atât în viaţa personală cât şi în cea profesională. Grijile cotidiene nu îl lasă nici măcar să se odihnească, pentru că de fiecare dată visează venirea unui cutremur devastator. Aceasta este tipologia românului care s-a obişnuit să trăiască în incertitudine, paralizat de frica unui pericol iminent. Modalitatea plină de umor în care Caranfil reuşeşte să prezinte toate aceste aspecte merită aplaudată, fiind o adevărată gură de aer proaspăt în filmografia românească şi o viziune regizorală originală.

      Vezi aici trailer

      Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăși, frumoasă e viața! (2009)

      amintiri 
      "Amintiri din Epoca de Aur 1" este o colecţie de scurtmetraje care înfăţişează partea comică a perioadei comuniste. Unul dintre cele mai amuzante scurtmetraje pe care le-am văzut vreodată este cel cu gazarea porcului. Cu două săptămâni înainte de Crăciun, plutonierul de miliție Sandu primește de la cumnatul său un porc viu și se întreabă cum să-l taie în toiul nopții fără ca vecinii din bloc să prindă de veste. Fiul său vine cu o propunere: ce-ar fi dacă l-ar gaza? Pregătiţi-vă să râdeţi cu lacrimi şi să aveţi o nouă abordare asupra filmelor româneşti cu eternul subiect al comunismului.

       

      Polițist, adjectiv (2009)

      politist 
      Câştigător a două premii importante la Festivalul de la Cannes din 2009 şi al marelui trofeu TIFF, "Polițist, adjectiv" este o fină analiză a psihicului uman şi o dezbatere despre natura volatilă a adevărului. Dragoş Bucur joacă rolul unui poliţist ce filează un adolescent care fumează haşiş. Deşi este obligat, prin natura job-ului, să îl aresteze pe tânărul "infractor", poliţistul are mustrări de conştiinţă şi simte că îşi pierde încrederea în sistemul legislativ căruia i s-a dedicat. 

      Dialogul din final între comandantul de poliţie interpretat de Vlad Ivanov şi personajul lui Dragoş Bucur este memorabil şi recurge la frumoase capcane lingvistice. Orice maestru al cuvintelor poate denatura sau, din contră, poate evidenţia un concept abstract. Totul depinde de context sau de interes.

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor