Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Cele mai proaste și cele mai bune ecranizari după Stephen King în 8 exemple

      29 ianuarie 2019, Autor: Sebastian M. Ceolca
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Dacă ar fi să întrebăm câteva zeci de trecători care este cel mai cunoscut scriitor de romane horror, numele lui Stephen King ar domina, fără îndoială, toate răspunsurile. Nuvelele și romanele lui sînt ecranizate, aproape an de an, încă din 1976. Exceptând mini-seriile și sequel-urile, scriitorul cu un nume de familie parcă predestinat, a stat la baza materialului literar care a inspirat peste 50 de filme. Așa cum vom vedea mai jos (cu siguranță, un lucru factual), nu toate filmele l-au cinstit cum se cuvine pe King. Însă, în mare parte, aceste eșecuri se datorează și din vina lui – unele dintre romanele și nuvelele scurte pe care le-a scris de-a lungul timpului sînt gunoaie pure. Doar ambiția unor regizori a ajutat la proliferarea lor. Speculând doar, asta se poate să se fi întâmplat într-o perioadă foarte tulbure a King. Abuzul de alcool și droguri din anii ’80 i-au afectat serios judecata și capacitatea de concentrare. Dar, în mod paradoxal, din romanul Cujo (roman din care King mărturisea în cartea On Writing: A Memoir of the Craft – parte memorii, parte masterclass – că nu-și mai aduce aminte de nici măcar un moment din vremea scrierii lui) a ieșit o ecranizare terifiant de remarcabilă. Din nou, însă de data asta din 1992, Gerald’s Game (un roman despre care se vehicula ideea ca este unul imposibil de ecranizat) a avut recent parte de un film care s-a bucurat de mari aprecieri. Astfel, se poate lesne observa cum cel puțin două romane venite din partea notoriului The Master Of Horror au fost „salvate” de ecranizari într-un mod absolut spectaculos. Desigur, nu sînt singurele. De asemenea, nici cele proaste nu sînt deloc puține. Așa că, cu bune și cu rele, am făcut o listă de opt filme – de evitat și, implicit, de (re)vizionat.

       

      The Mangler (regia: Tobe Hooper, 1994)

      mangler

       

      E greu de spus ce-a gândit Tobe Hooper atunci când a decis să ecranizeze romanul lui King despre o mașina de rufe diabolică. Acțiunea se petrece în anii ’90, interiorul cyber-punk din spălătoria industrială pare să se petreacă în anii ’60, iar decorurile exterioare par a fi împrumutate dintr-un film de Ed Wood. Altfel, un haos total, cu un Ted Levine isteric și un Robert Englund mereu încrâncenat și cu o proteză mecanică atașată de-un picior. E chinuitor de privit lupta detectivului interpretat de Levine în încercarea lui de a-și da seama ce se întamplă, mai chinuitor însă e să ajungi să vezi această absurditate nesfârșită până la capăt.

       

      Cell (regia: Tod Williams, 2016)

      cell

       

      În aeroportul din Boston, John Cusack e martorul declanșarii unui semnal electronic care transformă posesorii de telefoane mobile în ucigași turbați. Disperat să-și găsească familia în haosul produs, el face echipa cu taximetristul Samuel L. Jackson. Cei doi încearcă să supraviețuiască începutului apocalipsei. Trebuie menționat că unul dintre cele mai bine vândute romane ale lui King e atroce. Așa că nici acest film care respectă litera romanului nu putea fi altfel. Conceptul potrivit căruia telefonul mobil e diabolic și ne poate transforma pe toți (literalmente) în zombies, ar putea fi nostim dacă n-ar fi complet inept.

       

      Dreamcatcher (regia: Lawrence Kasdan, 2003)

      dreamcatcher

       

      Stephen King afirma cândva că-si detestă această carte. Din păcate, regizorul Lawrence Kasdan a adorat-o și ne-a oferit această harababură de horror, sci-fi fantasy, buddy movie, thriller militar și ceva ce trage cu ochiul și la X-Files – totul într-o baie de clișee și de efecte speciale stângace de peste două ore, care obosesc și enervează. În cel mai fericit caz, e un film pe care îl vezi o singură dată. A doua oară nu-ți mai trebuie.

       

      Thinner (regia: Tom Holland, 1996)

      thinner

       

      În Thinner (după romanul omonim al lui King, publicat în 1984 sub pseudonimul Richard Bachman – altfel un pseudonim cu care și-a semnat mai multe lucrări), un avocat supraponderal și mare mâncău îl apară în instanță pe gangsterul Joe Mantegna. La scurt timp după proces, el lovește mortal cu mașina pe fiica liderului unei comunități de țigani. Așa că este blestemat de șeful șatrei să slabească până moare. Procesul ăsta estetic e de-a dreptul ilar. Practic, machiajul actorului Robert John Burke e supus unui tur de forță în care i se subțiază fălcile de la cadru la cadru, până când aproape că ramâne fără cap. Altfel spus, Thinner începe ca un food movie fără umor și sfârșeste într-un penibil happy-end.


      The Shining (regia: Stanley Kubrick, 1980)

      shining

       

      În cuvintele lui King, cartea este „doar o mică povestire despre pana de inspirație a scriitorului.” Ecranizarea lui Kubrick însă, e mai mult decât atât. E binecunoscută nemulțumirea lui King față de filmul lui Kubrick. Asta pentru că este un film de Kubrick și aproape deloc o ecranizare dupa King. În 1997, King a scris împreuna cu Mick Garris scenariul unui ministerial de televiziune care respectă cu fidelitate romanul. Inutil, filmul lui Kubrick  rămâne unul dintre filmele de vârf ale cinemaului horror; e întunecat, neliniștitor și clautrofob. E o capodoperă care-și depășește obișnuitul statut de ecranizare.

       

      Carrie (regia: Brian De Palma, 1976)

      carrie

       

      Această celebră melodramă horror despre adolescenți și supranatural nu-i doar una dintre cele mai bune ecranizări după King (desi, nici romanul nu-i mai prejos), ci și unul dintre cele mai bune filme ale lui De Palma. Opresiunea pe care Carrie o are de îndurat acasă și la școală, are parte de treceri bruște de la fantezie la realitate. Visurile de răzbunare ale lui Carrie, care devin realitate în scena finală a masacrului din sala de bal, neliniștesc și astăzi, mai ales cu ajutorul unui adevărat tur de forță regizoral. Iar Sissy Spacek e absolut uimitoare în rolul titular.

       

      Christine (regia: John Carpenter, 1983)

      christine

       

      Pe mâna unui alt regizor, această ecranizare despre un vehicul diabolic ar fi stat probabil la baza unui dezastru total. Ca și în cazul lui Kubrick cu The Shining, însă de un calibru mai minor, Christine e un film de John Carpenter, mai puțin o ecranizare dupa King. Mâna regizorală a lui Carpenter se vede și se simte în fiecare cadru – o dovadă clară a celui mai mare meșter al horrorului. Efectele speciale folosite de Carpenter uimesc și astăzi și – ceea ce este foarte important – Christine rezistă revizionarilor.

       

      Pet Sematary (regia: Mary Lambert, 1989)

      pet

       

      Familia Creed se mută într-o casă la țară. Sînt fericiți, dar nu pentru mult timp. Pe șosea circulă în viteză mașini de mare gabarit, iar un accident mortal bate la ușă. În plus, în proximitatea casei lor se află un vechi cimitir indian, care accentuează și mai tare tragedia deja suferită. Scenariul este scris de King însuși (după propriul roman – de altfel, el apare, cum a mai facut-o și în alte dăți, într-un scurt rol) în acest prea puțin apreciat film care, întocmai filmului lui Carpenter, Christine, rezistă și el revizionărilor. E un horror remarcabil, care atinge complexitatea procesului suferinței după pierderea unui membru al familiei și a naturii misterios-supranaturale a morții.

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor