Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Conversation with a Killer: The Ted Bundy Tapes - Un circ grotesc

      28 martie 2019, Autor: Sebastian M. Ceolca
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Documentarul de patru ore al lui Joe Berlinger reușește să zgîlțâie serios un spectator sensibil. E crud, brutal, dar, în cele din urmă, îți lasă un gust amar; și nu neapărat pentru că e de o valoare artistică îndoielnică, ci pentru că e unul care ar ar fi avut șanse mari să-i fie pe plac lui Ted Bundy.

       

      I-ți o pauză de cafea! Oferta de cafele www.STARCAFE:RO este de neegalat. CLIC AICI

       

      În această recentă mini-serie documentar marca Netflix, producătorul și regizorul Joe Berlinger își sprijină întreg demersul pe un set de înregistrări audio în care celebrul criminal în serie Ted Bundy (supranumit și „Jack The Ripper al Statelor Unite”) e destul de ambiguu în mărturisirile așa-zis clare ale atrocităților pe care le-a comis. E greu de spus și astăzi cînd vorbea adevărul sau cînd abera intenționat. Mini-seria are 4 episoade (cîte o oră fiecare) și începe prin a semnala crimele comise de Bundy într-un context social tulbure (America încă mai era îngrozită de Zodiac, David „Son of Sam” Berkovitz și John Wayne Gacy). Interviurile cu Bundy încep pe la sfîrșitul anilor ‘70 și continuă pînă în 1980, atunci cînd a fost executat pe scaunul electric.

       

      bundy

       

      Interviurilor audio realizate de doi jurnaliști în acea perioadă, documentarul le atașează imagini de arhivă, reconstituiri, eșecul și succcesul unor ofițeri de poliție în goana de a-l captura și de a-i dovedi vinovăția (la pachet cu metodele polițienești mai mult sau mai puțin eficiente, folosite la mijlocul anilor ‘70), circul mediatic din jurul carismei narcisistului psihopat și, bineînțeles, mărturiile unei victime care i-a supraviețuit, dar și a rudelor victimelor care n-au avut același noroc.

       

      I-ți o pauză de cafea! Oferta de cafele www.STARCAFE:RO este de neegalat. CLIC AICI

       

      Trebuie menționat că documentarul marchează 30 de ani de la execuția lui Bundy. Joe Berlinger s-a mai ocupat de un proiect demarat în același timp, tot despre viața lui Ted Bundy. E vorba despre filmul de lungmetraj Extremely Wicked, Shocking Evil, and Vile (cu Zac Efron în rolul lui Bundy, care și-a avut premiera la Festivalul de la Toronto din acest an). Așadar, o dublă și, așa cum o găsesc unii, celebrare a unui criminal inteligent, dar cu mari probleme mintale. Documentarul de față, mai ales datorită lungimii lui, completează niște goluri asupra unor aspecte necunoscute din viața lui Bundy și a crimelor lui sexuale, caci isteria acelor vremuri creată în jurul procesului său e notorie.

       

      bundy

       

      Raportat la evenimentele de atunci, a materialelor de arhivă și a intervievaților de astăzi, Berlinger încearcă să fie pe cît de imparțial poate. Manifestă un deosebit interes estetic pentru cruzimea cu care crimele au fost înfăptuite (pe alocuri impactul emoțional, așa cum filmul și-a și propus de altfel, este destul de puternic) și pe o construcție stilistică care generează uneori suspans. Cu toate acestea, atitudinea lui față de materialele cu care lucrează nu e una tocmai potrivită. De pildă, documentarul rezervă destul de mult loc filmarilor cu Ted Bundy zîmbind încrezător și cu încetinitorul spre camera, la fel cum ține morțis să mențină o aură favorabilă deasupra capului legendarului-Bundy, prin declarații uluitoare ale unor oameni fascinați de farmecul lui (înainte să se apere singur în instanță, avocata lui spunea că „e genul de bărbat cu care sora ta ar vrea să se căsătorească”) sau a altora care-și amintesc rîzând macabrele evenimente.

       

      I-ți o pauză de cafea! Oferta de cafele www.STARCAFE:RO este de neegalat. CLIC AICI

       

      bundy

       

      În altă ordine de idei, în afara existenței unui „câine turbat, care a comis crime înfiorătoare și care trebuia executat de mult” (după cum spune un șerif federal care a pornit în urmarirea lui, asta după ce reușise să evadeze a doua oară) și a unei onestități care prezintă brutalitatea crimelor, Conversation with a Killer: The Ted Bundy Tapes e, într-un final, un circ grotesc – fără îndoială unul de care Ted Bundy, psihopatul nesătul de atenția mass-media, ar fi fost mîndru.

       

      "Conversation with a Killer: The Ted Bundy Tapes" poate fi vizionat pe platforma de streaming Netflix.

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor