Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Cum TIFF.19 a reinventat festivalul de film, maximizand distantarea, preventia si nu participarea

      9 august 2020, Autor: Ionut Oprea
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

         


      "Apăi, din prima zi ghe filmare, ieram până păstă cap. Șî becheșugu ăsta era ultima chestie care mai lipsea. Mi s-oncețoșat privirea. Să m-ascund ca tătă lumea?No. Pr'inde să mă tot grăbesc atâta? Or găsit liac la bieserică? Poate-o fi ceva și cu creghinta asta, nu zîc. Dar îi mai rău când uităm ghe bucuriile vieții cu tătă frica asta. Ș-amu, cu tăt circu', m-o pălit: No, d'ashe, de la distanță, parcă altfel să văd lucrurile!"(spotul oficial TIFF.19)

       

       Mult timp am crezut că pentru vreo un an-doi, până scăpăm de coronavirusul Sars-Cov-2, divertismentul va rămâne rezervat doar pentru canalele transmise de la distanță,  pe TV, radio și internet. Și ar fi fost trist să se întâmple așa, ne ajung, vorba spotului oficial, până peste cap restul de probleme cauzate de pandemia asta.

       

      Cu noi, cei care credem în virus și facem tot posibilul să ne ferim pe noi și să îi ferim și pe ceilalți de el, și cu toți cei care se pun de-a curmezișul, fie pentru a se putea 'poziționa' împotriva curentului fie din nepăsare, fie neglijență, netrebnicie sau o combinație ucigașă între toate cele de mai sus.

       

       Am fost și eu puțin neîncrezător, cum e și normal, când am auzit că organizatorii TIFF au găsit o variantă pentru a ține ediția cu numărul 19 în acest an.  Însă am citit din iulie despre cum urmă să fie organizat, ceea ce mi-a mai alungat din neîncredere și m-a făcut să mi-l pun în plan, măcar parțial, câteva zile din tot festivalul.    

       

      Și odată ce-am ajuns aici și mi-am confirmat că toate măsurile de prevenție promise sunt puse în aplicare, mi-am dat seamă că asta e modul în care vom putea să ne bucurăm de cinema  în pandemie.    

       

      Măsurile pornesc de la reglementările legale, pe care le completează:   

       

      1. Vizionări în aer liber (pe astea ne vom baza, probabil, cât încă avem vară, toamnă și poate la anul din nou, în primăvară-vară-toamnă, dacă va fi nevoie) și locuri limitate, adesea mai puține decât maximul legal de 500, pentru a maximiza distanțarea nu participarea    

       

      2. Scaune la distanță, individuale sau în perechi pentru cupluri, dezinfectate cu pulverizator după fiecare proiecție(în cea mai mare parte scaune incomode de plastic, dar nu s-a plâns nimeni, am înțeles cu toții că asta e parte din modul 'pe avarie' în care am acceptat să participăm, la unul din spațiile verzi de proiecție am găsit însă și beanie bags portocalii și negri pentru primele câteva rânduri)    

       

      3. Măști pe față, permanent, de dinaintea intrării în spațiile alocate vizionărilor și până după ieșire. Da, nu e așa comod, dar în funcție de cât de bine ai ales filmul, poți să uiți că o porți după ce intri în atmosfera acestuia. 

       

      4. Scanare termică și observațională la intrare și dezinfectare obligatorie pe mâini fără contact direct (dispensatoare de dezinfectant cu pedală de picior) la intrare.   

       

      5. Programarea filmelor la ore târzii-21.30 primul și 23.45/00.00/00.15/00.30 cel de-al doilea, și dimineața la 10 filmele pentru copii    

       

      Așadar, dacă și alte evenimente vor aplică principiul ăsta, al maximizării distanțării și prevenției, în defavoarea participării mai numeroase, și dacă și noi  vom alege să nu aglomerăm locurile ci să fim selectivi și să alegem cât mai bine cele mai bune variante, atât pentru noi cât și pentru ceilalți, vom putea nu doar trece cu bine de perioadă asta ci chiar cu moralul și sufletele mai sus decât dacă doar am aștepta să treacă.    

       

      PS: A apărut în ultima zi de festival o falsă controversă pornită de la o declarație a regizorului Cristi Puiu, care ar fi refuzat să poarte masca pe scenă și a profitat de ocazie pentru a se 'pozitiona' împotrivă purtării măștii în public.   Nu reproducem aici declarația iresponsabilă, o găsiți pe toate site-urile care au vrut să facă SEO pe baza ei.  Însă pentru mulți dintre noi a părut doar o încercare total nepotrivită de a ieși în evidență cu ceva șocant, tabloid, pentru a atrage atenția asupra propriului film. 

       

      Rețeta asta nu e nouă în industrie, la fel a făcut și Lars von Trier cochetând cu nazismul la Cannes de i-a fost interzisă participarea pentru 7 ani. N-o fi TIFF încă un Cannes, dar nici CP nu e încă un regizor de calibrul lui LVT, ceea ce, totuși, îi dorim din suflet să ajungă, poate nu va mai avea nevoie de astfel de trucuri ieftine. 

      Ironic, declarația regizorului Cristi Puiu a venit în aceeași zi în care CJ Cluj a considerat necesar să impună că obligatorie purtarea măștii și în public, la toate manifestările culturale, sportive sau religioase din județ.   

       

      Nu cred că TIFF.19, ca festival-pionier, exemplu excelent de adaptare la provocarea curentă a vremurilor merită să fie umbrit pe niciun pixel al oricărui ecran de un astfel de incident nefericit.

       

      O semnificativă selecție din filmele TIFF 2019 pot fi văzute online, de-acasă, pe unlimited.tiff.ro (nu mai puțin de 15 dintre ele!) iar o parte vor putea fi vizionate și în cadrul unor proiecții de weekend anuntate pentru inceput in Bucuresti, dar sperăm, în curând, și în alte orașe, atâta timp cât organizatorii lor vor prelua rețeta creată de TIFF.19, bazata pe principiul ăsta sănătos, al maximizării distanțării si prevenției, în defavoarea participării mai numeroase. Și bineințeles că o parte importantă din responsabilitate ne aparține și nouă, cinefililor.

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor