Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Două filme și două seriale despre culte religioase

      18 iunie 2018, Autor: Sebastian M. Ceolca
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      În forma ei cea mai pură, societatea e un spațiu al confortului și siguranței – un loc care împărtășește valori și reguli general acceptate. Însă, nu e nici o noutate că, uneori, grupuri de oameni se (auto)izolează, rămânând uitați sau ignorați de societatea pe care au părăsit-o. Treptat, dar sigur, ei devin „ceilalți oameni”, ale căror convingeri sunt percepute, la nivel macro, ca fiind greșite și periculoase. Astfel, grupurile astea vor fi destul de repede scoase în afara legii pe care ei oricum n-o mai recunosc.

       

      Atât în filme cât și în realitate, sectele/ cultele religioase sunt conduse de oameni extrem de carismatici, iar adepții/ acoliții sunt gata sa facă absolut orice pentru liderii lor. De obicei, în astfel de momente, lucrurile derapează grav atunci când ei sunt pregătiți să-și dovedească cu orice preț loialitatea pentru comunitatea din care fac parte – în fața autorităților și a membrilor societății lăsate în urmă care, din varii motive, pornesc adevărate campanii pentru dizolvarea lor. Răspunsul lor, venit în întâmpinarea oricărei forme de „intervenție exterioară” e agresiv, iar de multe ori aceste conflicte înregistrează și victime colaterale.

       

      Dintr-o listă de peste 20 de titluri, m-am limitat la două seriale și un film inspirate din evenimente reale (filmul lui Kevin Smith reprezentând singura ficțiune dintre cele patru alegeri), care se văd, literalmente, cu gura căscată.

       

      Red State (regia: Kevin Smith, 2011)

       

      Red State photo

       

      Trei adolescenți fac o vizită nocturnă unei femei trecută bine de prima tinerețe (Mellisa Leo), în speranța unei partide de sex nemaipomenite. Dar lucrurile nu decurg așa cum sperau ei, astfel încât cad într-o capcană ce implică niște beri cu somnifere, iar iadul se dezlanțuie atunci când se trezesc în pivnița bisericii unui predicator fundamentalist (Michael Parks). El și adeptii lui (formați doar din membrii familiei) trăiesc după legile unui Dumnezeu crud și necruțător, în care „păcătoșii” (adică oricine altcineva în afară de ei) trebuie să moară brutal. O crima accidentală duce la un lung conflict armat între fanaticii religioși și agenții federali, conduși de Joseph Keenan (John Goodman).  Confruntarea crează confuzii și victime colaterale.

       

      Venind din partea lui Kevin Smith, filmul e o anomalie impecabil executată. Se știe că regizorul-scenarist e adeptul comediilor nu tocmai confortabile, dar cu “Red State, care mai și livreaza într-un ritm neliniștitor teme precum politica și religia, poziția lui Smith față de evenimentele sângeroase pe care și le imaginează este evidentă. Sigur că, fiind vorba de Smith (căci altfel n-ar mai fi el), cel puțin două aspecte importante de ordin narativ sunt extrem de ridiculizate. Totuși, filmul e intens și imprevizibil, scurt și la obiect, concentrat pe nebunia propagată de culte religioase extreme. De asemenea, performanța lui Parks e uimitoare, în rolul (in)credibilului predicator maniac. 


      The Sacrement (regia: Ti West, 2014)

       

      The Sacrament poza

       

      Inspirat dintr-o poveste adevărată din 1978 (povestea lugubră a celei mai mari sinucideri în masă din istorie, petrecută în Jonestown, în așa-numitul Masacru din Eden Parish), filmul regizorului-scenarist Ti West (altminteri, un foarte apreciat regizor de filme horror), are structura unui amestec de documentar de investigație cu found footage. Mai exact, în această variantă contemporană, trei reprezentanți ai jurnalismului new-age (reporteri VICE, interesați, de obicei, de o relatare imediată a experienței lor de pe teren și mai puțin de una scrisă ulterior), pleacă într-o misine de recuperare a rudei unuia dintre ei. Sora lui e membră a parohiei, are creierii spălați zdravan, dar e o gazdă suficient de atentă și de organizată. Dar cei trei au și o agendă ascunsă; își doresc un reportaj amplu care să evidențieze disfuncționalitatea comunității. Necazurile lor (și-ale tuturor din comunitate) încep în momentul în care predicatorul, The Father (Gene Jones), realizează – destul de repede, de altfel – care este, de fapt, scopul acestei „vizite”. Câteva discuții în contradictoriu și câteva monologuri religioase extreme mai târziu, moartea e pregătită să se așeze la lucru.

       

      Sigur că vocea rațiunii e interpretată, aici, de reporterii VICE, care contestă predicile aproape suprarealiste ale pastorului – predici care uimesc și neliniștesc doar oameni din afara comunității. Odată cu primele semne ale dezastrului iminent, filmul lui Ti West devine din ce în ce mai greu de privit de către spectatorul sensibil. Personal, văd în el o dramă solidă, desfășurată într-un timp aproximativ real, construită riguros pe scheletul suspansului, și un exemplu care reprezintă o inspirată schimbare de registru venită din partea unui cunoscut regizor de filme horror. Rămâne, totuși, unul dintre cele mai șocante filme cu culte religioase.

       

      Waco (miniserie, 2018)

       

      Waco poza

       

      În primăvara lui 1993, în Waco, Texas, un lider religios (interpretat de Taylor Kitch) le aduce mai aproape adepților săi dragostea pentru Dumnezeu. E un tip carismatic, foarte iubit de oamenii lui, gata să facă orice pentru el. E pace și iubire în mica comunitate, iar copiii sunt toți ai lui – copii făcuți cu soțiile bărbaților din grup, de altfel. De asemenea, pentru orice eventualitate, simt nevoia să fie înarmați pâna în dinți. Dar atunci când există o cameră ticsită de arme știm că încep și problemele. Ele nu întârzie să apară, odată ce autoritățile au și ele un cuvânt (greu) de spus în privința regimului armelor și munițiilor. Un schimb lung și agresiv de focuri începe dintr-o neînțelegere, iar oamenii se baricadează înăuntru. Intră în scenă negociatorul FBI-ului, Gary Noesner (Michael Shannon).

       

      Miniseria se bazează pe evenimente adevărate petrecute în 51 de zile și se concentrează îndeosebi pe relația (telefonică) dintre cei doi și pe eșecul aproximativ al unei bune comunicari. E bine însă de știut că acest conflict implică răni sângeroase și moarte prin foc și sinucidere. De asemenea, din poveste mai face parte poligamia, un comportament de cult religios foarte violent pe alocuri și un deznodământ cel puțin teribil. Așadar, miniseria asta (de șase episoade, a câte o oră fiecare) nu e pentru oricine.


      Wild Wild Country (serial documentar, 2018)

       

      Wild Wild Country poza

       

      De data asta însă, nu mai avem de-a face cu un cult religios, ci cu o sectă, dar comportamentul grupului față de diferiți reprezentanți ai societății și ai autorităților rămâne aproape neschimbat. Acest serial documentar marca Netflix spune o poveste completă a gurului indian Osho și a acolitilor lui. La mijlocul anilor ’80, vor pune stăpânire pe un orășel din Oregon, Antelope, care deținea doar vreo 50 de locuitori. Evident, problemele cu locuitorii apar imediat, dar problema adevarată, care se dezvolta treptat la scală statală, apare atunci când numărul lor va ajunge la câteva mii (cărora li se mai alătură încă vreo patru mii de oameni ai străzii).

       

      Acest uriaș oraș utopic, cu toate controversele și scandalurile din interiorul și din exteriorul lui, extinse pe durata a patru ani, atinge cu “Wild Wild Country proporții epice – și asta în doar șase episoade. Pentru cine nu cunoaște încă povestea lui Osho și a adepților lui, “Wild Wild Country e un prilej extraordinar de a o vedea cu ochii larg căscați de uimire.

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor