Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Dynasties: serialul despre familie, lume și viață care ar trebui să te pună pe gânduri

      23 noiembrie 2018, Autor: Anca Maco
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Cea mai nouă producție BBC – Dynasties/ Dinastii care a avut premiera pe BBC Earth în România pe 22 noiembrie,  de la ora 23.00, e rezultatul a patru ani de muncă pe teren.

       

      „Tehnologia inspiră imaginația” crede Sir David Attenborough. Iar miniseria Dynasties ne invită să reflectăm asupra impactului pe care acțiunile oamenilor le au asupra habitatului animalelor punându-ne, prin cele mai impresionante cadre filmate până acum, în fața celor mai dificile momente pe care câteva familii din specii pe cale de dispariție le traversează sub ochii noștri.
      Cele 5 episoade ne transportă direct în miezul luptelor pentru supraviețuire pe care le resimt mai mult decât oricând: cimpanzeii de la marginea Saharei, pe coasta de vest a Africii,  în Senegal, pinguinii imperiali din Antarctica, leii din savanele Masai Mara din Kenya, câinii sălbatici africani din câmpiile râului Zambezi din Zimbabwe și tigrii din junglele Bandhavgarh, India.


      Fără a simți vreo secundă nevoie de ochelari VR, fiindcă mișcările camerelor surprind în detaliu reacțiile animalelor în situații care n-au mai fost documentate până acum de atât de aproape, pătrundem în intimitatea animalelor – personaje și le ținem companie la masă, la baie, în clipe de relaxare, pe drumurile grele către locuri mai prietenoase după hrană, prin ploaie, căldură infernală, incendii sau ger năpraznic din pricina căruia neuronii o iau razna, la fel ca electronii…

      „ Am avut ocazia nemaipomenită de a spune povestea unor animale speciale în niște moment cheie și chiar critice din viața lor și din viața de familie, așa că am propus BBC acest subiect. Am fost încântat că toată lumea a crezut în proiect, în ciuda riscurilor pe care le intuiam sau pe care le știam cu toții. Ne-am luat acest angajament și am dus la capăt fiecare provocare, cu încredere. Ne-am decis că vom arăta tot ce se poate arăta, nu am intenționat nicio secundă să controlăm sau să umplem povestea cu comentariile noastre, ci să lăsăm povestea să se creeze urmărind personajele. În primul episode, spre exemplu, vedem clar de la început că personajul principal este cel care conduce povestea, iar pentru noi a fost un real privilegiu să putem face asta: să-i surprindem viața, nu să o povestim noi.” – a declarat producătorul executiv Mike Gunton la proiecția specială care a avut loc la Londra și la care am participat alături de o mână de jurnaliști din toate colțurile lumii, în prezența echipei.

       

      Magia începe o dată cu primul cadru din primul episod și continuă până la final, când emoția se transformă în regret și teamă că personajele principale înfruntă, de cele mai multe ori, pericole din pricina oamenilor.

      „Realizarea acestei serii a fost ca un pariu - dar unul calculat! Pentru a ne crea cele mai bune şanse de reuşită, echipele noastre au colaborat îndeaproape cu experți care au studiat aceste animale de mai mulți ani. Acești oameni de știință, ghizi și vânători au reușit să aducă echipele noastre mai aproape ca niciodată de aceste animale, să le urmărească în fiecare zi, în orice condiţii, să înțeleagă care este rolul fiecărui membru în fiecare familie și să interpreteze semnificația fiecărei mișcări. Până la sfârşitul filmărilor, membrii echipelor noastre au putut să surprindă momente și comportamente pe care nu le-am mai văzut niciodată – nici măcar oamenii de știință nu petrec atât de mult timp observând aceste animale la fel de intens ca echipa Dinastii. Cel mai important, această incursiune în lumea animalelor, combinată cu determinarea și încăpăţânarea echipelor noastre, au dat naștere poveştilor excepţionale la care am sperat. Rezultatul constă în cinci poveşti care ne arată forţa şi nobleţea animalelor ce nu renunţă niciodată, nici măcar atunci când totul pare pierdut. A meritat cu prisosinţă riscul pe care ni l-am asumat.”- susține Rupert Barrington, producătorul seriei.

       

       

       

      Primul episod – CIMPANZEU – se folosește de experiența antropologului Jill Pruetz, care a studiat grupuri de cimpanezi de vreo 20 de ani. L-a remarcat pe David, unul din tinerii din ceată care a devenit repede alfa și a făcut tot ce i-a stat în putință să își păstreze supremația. Ea e cea care a botezat cimpanzeii, dar nu e exclus totuși ca Sir David Attenborough să-i fi fost sursă de inspirație („ar fi trebuit să-l vedeți pe platou, e clar că voia să arate cine e șeful, exact ca acest cimpanzeu David” – glumește Mike Gunton). E clar că nu i-a plăcut prea mult pe Luthor și Jumkin, cimpanzeii care îl atacă mișelește pe David, dar nici publicul nu are cum să le fie părtaș, când le vede acțiunile. Iar episodul care te ține alert cu o coloană sonoră atent lucrată, cu imagini năucitor de clare și emoționante – indiferent că  e vorba de cadre filmate cu drona sau cu planuri apropiate capturate cu tehnologie de ultimul răcnet – reușește să vorbească metaforic despre familie, despre specie, dar și despre umanitate. În telenovele, o poveste ca aceea din CIMPANZEU se întinde pe câteva sezoane – aici în 40 de minute se concentrează o realitate ce poate fi extinsă la un univers în care generații întregi au de luptat pentru resurse, iar conducătorii cei mai empatici, puternici, inteligenți și strategic se pot susține la putere având grijă de ceată, inspirând respect și motivație. Poate tocmai de aceea, în contextul politic actual, un cimpanzeu ca David atrage atât de multă atenție și stârnește emoție, activând butonul care dechide ușa adevăratelor definiții ale cuvintelor pe care liderii oamenilor le folosesc, în vreme ce acțiunile lor sunt în interes personal și impotriva semenilor.

      „Animalele au destule caracteristici similare cimpanzeilor, dar e important să ai grijă să nu le atribui animalelor sentimente sau reacții care nu sunt evidente, probate sau aprobate de specialiști.
      Iar echipa, alături de oamenii de știință s-au conectat instant cu aceste animale și au avut o contribuție esențială la ceea ce numim scenariu. N-a scris nimeni că un animal e trist sau vesel ori simte un anume lucru dacă n-a fost  probat de specialiști, ci dimpotrivă” – subliniază Sir David Attenborough.

       

      Aceste animale prezentate în „Dinastii” nu doar că înfruntă provocări în ce privește spațiul, hrana și mediul, ele sunt în pericol atât din pricina deciziilor individuale, cât și ale politicilor regionale și globale, intereselor economice și financiare speculate de unii și alții.

      Pentru a urmări cimpanzeii, echipa și-a petrecut 309 zile pe teren, a parcurs în total 2400 de kilometri în călduri de peste 40 grade, cărând 80 de kilograme de echipament.

      „Acest grup de cimpanzei din Senegal sunt animale unice. Raportul dezechilibrat dintre masculi şi femele (12 masculi la 7 femele) şi condiţiile extreme de mediu reprezintă un factor de stress nemaiîntâlnit altundeva. Aceşti factori de stres creează mult dinamism în interiorul grupului - rivalitate, bătălii şi politică. Dacă echipa de producţie ar fi avut vreo şansă să captureze pe peliculă schimbările majore dintr-un grup de cimpanzei, atunci acesta din Fongoli ar fi fost grupul potrivit. La începutul fiecărei filmări, în prima zi împreună cu grupul, David venea şi oferea echipei o demonstraţie de dominaţie, folosind limbajul corpului pentru a le aminti cine este şeful. După ce a subliniat clar acest lucru, a considerat că echipa nu mai prezintă interes, lăsându-i în pace. În fiecare zi, echipa a fost nevoită să se trezească înainte de răsărit. Unul dintre grupurile de cercetare ştiinţifică conducea echipa în pădure prin întuneric pentru a găsi cimpanzeii înainte de a se trezi şi a pleca; în caz contrar, întreaga zi ar fi fost pierdută. Cimpanzeii erau urmăriți pe durata întregii zile, studiați ore întregi pe o căldură toridă, până când se opreau şi se culcau. Echipa de filmare rămânea alături de ei până se așezau la somn, întorcându-se la bază pe întuneric.” (BBC Natural History Unit).


      Echipa care s-a ocupat de episodul al doilea, dedicat pinguinilor imperiali a petrecut 8 luni cu 10.000 de pinguini și  7 oameni de știință germani „ascultând doar german techno”; timp de 8 zile au stat în cea mai puternică furtună, iar 3 dintre membri echipei au suferit degerături puternice; 62 de zile nimeni n-a văzut soarele.

       

      Pentru episodul dedicat leilor din zona Masai Mara, s-au petrecut 420 de zile de filmare.
      „Programul a fost lung - ieșeam înainte de răsărit în fiecare zi și reveneam după lăsarea serii, iar noaptea descărcam filmările și pregăteam echipamentul. Lucram 98 de ore pe săptămână! Dar a meritat cu prisosință. A fost o experiență extraordinară să petrecem săptămâni întregi cu leii, deși de cele mai multe ori nu aveam ce să filmăm. Leii petrec foarte mult timp dormind ziua, însă trebuia să fim alături de ei în fiecare minut, în caz că ceva s-ar fi întâmplat. Timpul trece foarte încet atunci când privești un tufiș, așteptând ca leii să se trezească. În timpul celor două perioade de filmare pe timp de noapte, echipa s-a concentrat în urmărirea leilor timp de 24 de ore pe zi, cu o tură de zi și una de noapte. Cu toate acestea, combinația de iarbă înaltă, furtuni violente, inundații și vehicule blocate pe teren dificil a însemnat adesea pierderea urmei leilor și reînceperea procesului de filmare.
      Apoi, cel mai dificil moment a fost finalul filmării, pentru că tuturor ne-a fost greu să ne despărțim de acea familie. A fost un privilegiu extraordinar să putem petrece atât de mult timp alături de ei. Chiar dacă leii ne-au ignorat pe aproape întreaga durată a filmărilor (ceea ce am și sperat!), am simțit că am ajunssă îi cunoaștem și am vărsat o lacrimă la finalul filmărilor (și nu am fost singurul…)” – mărturisește Simon Blakeney producătorul episodului.

      Animalele din „Dinastii” au fost urmărite în moment cheie, și multe dintre imagini sunt dovada inspirației, dedicației și perseverenței echipei conduse de Mike Gunton și echipa lui.  Deși filmările au avut loc exclusiv în comunități și zone atent studiate, cu animale deșa obișnuite cumva cu prezența oamenilor și în spații pentru explorarea cărora au avut parte de autorizații oficiale și ajutor local, imaginile reușesc să arate că animalele trăiesc sub presiune, „noi chiar nu știm cum se poate rezolva asta și ne dorim să atragem atenția oamenilor asupra acestui lucru, să punem asta îe agenda public, să găsim o soluție. Nu poți să generalizezi – pentru că avem de-a face cu contexte diferite și e nevoie de soluții doferite pentru fiecare problemă. Aici în Senegal cea mai mare problemă pe coasta de vest a Africii este mineritul, dar o altă ptoblemă o reprezintă și mutarea sau limitarea culturilor, odată cu creșterea populației. Un alt exemplu ar fi India unde tigrii ucid copii – cum le explici familiilor că și tigrii sunt amenințați sau că și ei sunt animale care trebuie protejate?
      Dreptul la spațiu și viață al animalelor nu reprezintă o temă atât de sexy – dar sperăm ca prin aceste povești să fie evident impactul pe care micșorarea habitatului îl are asupra unei specii.”- mai spune producătorul executiv.

       

      Pentru Sir David Attenborough, munca la acest proiect „a fost un noroc fantastic. Lucrez cu Mike de 31 de ani, merg și acum pe teren, poate nu stau la fel de mult ca înainte – că se măsesc costurile” – glumește naturalistul considerată o comoară națională de britanici.

      „Ce mi se pare cu adevărat interesant e faptul că ne folosim acum de tehnologiile care vine cumva din industria apărării și ele ne ajută să aflăm despre animele -  vorbesc de camerele care filmează pe întuneric, de dronele cele mai puternice și multe altele”, completează Sir David Attenborough.

      Unul din mesajele sale e legat de interveția fizică.
      „Știam că nu trebuie să mă implic. Știam că trebuie să fiu un spectator. Cu unele animale am lucrat o săptămână și nu m-au băgat în seamă. Așa că m-am așezat la un moment dat la coadă, în spatele unor cimpanzei care se aliniaseră la o sesiune de despăduchere – nu cei din film, alții -  chiar în momentul lor de relaxare și n-am făcut decât să îl ating pe cel din fața mea cu degetul, că imediat au început toți să țipe și am ieșit repede de acolo, să nu-i supăr. Cumva am confirmat o ipoteză. Noi nu facem neaoprat descoperiri, fiindcă materielel noastre sunt făcute cu sprijinul specialiștilor, dar le și pot confirma sau infirma lor  niște ipoteze, le pot oferi niște imagini la care n-au avut niciodată acces.”

       

      La recomandarea lui Sir David Attenborough mi-am pus pe lista de lectură „Chimpanzee Politics: Power and Sex among Apes” scrisă de Frans de Waal în urmă cu peste 25 de ani. Ediția aniversară cuprinde și o prefață cu gândurile autorului despre rădăcinile politicii, mai vechi decât umanitatea însăși.

      Iar cele 5 episoade din „Dinastii, cred că merită revăzute, pentru că la fiecare vizionare ne putem trezi cu alte observații sau idei. Mai ales despre noțiunea de „familie”, simțită ca „împreună”, supraviețuind și evoluând pe planetă, încercând din răsputeri să avem grijă de ea, să nu ne trezim (noi sau urmașii noștri de care aărătm prea des că nu ne pasă) că apreciem ceva cu adevărat când nu mai este – Pământul din care ne tragem, nu doar cel pe care-l populăm și poluăm constant.

       

      FOTO: BBC/BBC  Studios/  Stefan  Christmann/  Nick  Lyon/Theo  Webb  2018

       

      P.S. Antropologul Jill Pruetz a anunțat, cu tristețe, că la 7 luni de la filmare, David, eroul primului episod din „Dinastii”, a fost găsit fără suflare, la aproape o săptămână după ce a fost bătut de adversarii lui tineri. Acum Jumkin e alfa, iar Luther îi dă bătăi de cap. Vestea a întristat nu doar echipa de antropologi care-i simte și acum lipsa, ci și fanii pe care David i-a câștigat imediat după premiera britanică de pe 11 noiembrie.

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor