Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      EXCLUSIV: Stellan Skarsgård: „Nu putem alege doar unele fapte sau doar datele care ne convin, trebuie să înfruntăm realitatea cu totul!”

      6 mai 2019, Autor: Anca Maco
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Puține seriale reușesc să impresioneze cu un scenariu de ficțiune inspirat de evenimente reale așa cum se întâmplă în Cernobîl, miniseria regizată de Johan Renck (The Last Panthers, Breaking Bad, Vikings) care are premiera marți, 7 mai, de la ora 21.00, pe HBO.
      Stellan Skarsgård (Mamma Mia!, Nymphomaniac, Melancholia, The Avengers, Goya's Ghosts), Jared Harris (The Expanse, The Terror, The Man from U.N.C.L.E.) și Emily Watson (Little Women, Genius, Everest, The Theory Of Everything) sunt vârfurile unei distribuții exemplare ce joacă partiturile minuțios pregătite de Craig Mazin (The Huntsman: Winter's War, seria Scary Movie, Identity Thief, The Hangover Part II), aflat la prima sa experiență ca scenarist TV.
      Iar dimensiunile dezastrului nuclear în miezul unui sistem politic totalitar și corupt, ale cărui probleme completează peisajul cauzelor unuia dintre cele mai cutremurătoare accidente din istorie, își fac loc în mintea și sufletul privitorului și sapă în continuare întrebări și emoții, multă vreme după vizionare.


      Motivele pentru care Stellan Skarsgård a acceptat imediat să joace rolul vice prim-ministrului rus, desemnat la conducerea comisiei guvernamentale de la Cernobîl după producerea accidentului de pe 26 aprilie 1986, a fost scenariul care l-a inspirat să caute și mai multe detalii despre un eveniment care a marcat o epocă, problemele pe care le-a scos la suprafață și ocazia de a juca alături de Jared Harris și de Emily Watson. Dar cele 5 episoade în care emoțiile, mușamalizările, conspirațiile, contextul și implicațiile politice te fac să simți că pericolul e în continuare în orice societate care pune orice altceva mai presus decât siguranța și interesul oamenilor, l-au făcut să se gândească mai mult la condiția umană și la mortalitate.


      Filmările au avut loc la o centrală nucleară dezafectată din Lituania (Ignalina), al cărei reactor e identic cu cel care-a explodat la Cernobîl, dar atmosfera sumbră a poveștii nu s-a regăsit și pe platou, unde oamenii s-au simțit bine și au făcut mereu glume, după cum actorii și realizatorii au declarat în câteva interviuri. Stellan Skarsgård și Jared Harris au petrecut mult timp împreună, legând o frumoasă prietenie.

       

      Am stat de vorbă cu Stellan Skarsgård despre amintirile sale și despre rolul său în miniseria Cernobîl, dar și despre „scenariul unei lumi mai bune” în care o astfel de catastrofă, de la care au trecut 33 de ani, nu ar mai putea să se întâmple.

       

       

      Ce vă amintiți despre momentele în care ați aflat despre accidentul nuclear de la Cernobîl?

      Locuiam în Suedia, ca și acum, iar în zilele acelea am crezut, inițial, că au fost detectate radiații la una din centralele noastre nucleare. Eram îngrijorați că a avut loc în Suedia un accident ca acela de la Harrisburg (n.r. Three Mile Island,  28 martie 1979, cel mai mare accident nuclear din istoria SUA), dar am aflat foarte repede că nu fusese la noi accidentul, ci, de fapt, vântul adusese toate acele radiații de la Cernobîl. Nu veneau informații din Uniunea Sovietică pe vremea aia, dar americanii văzuseră accidentul din satelit, aveau poze, toată lumea din afara URSS știa deja despre ce era vorba, în timp ce lumea din țările sovietice n-avea nicio idee sau știa prea puține. Am aflat și mai multe despre Cernobîl după Glasnost, bineînțeles, dar tot m-au surprins scenariul la prima citire și mai ales am fost surprins să aflu că nu a fost vorba doar de erorile și problemele tehnice, cât și de problemele și erorile din sistemul sovietic și că toate au dus de fapt la catastrofă.

       

      Cum ați abordat rolul lui Boris Shcherbina, oficial sovietic de rang înalt, vice premier, șeful comisiei Cernobîl, unul din oamenii-cheie ai anchetei și operațiunilor de după dezastru?

      În primul rând aș vrea să spun că mi-a plăcut foarte mult scenariul, este foarte bine scris și foarte generos cu detaliile. În al doilea rând, mi s-a prezentat ocazia de a lucra din nou cu Emily Watson cu care am mai făcut un film, Breaking theWaves (1996) și să joc cu Jared Harris, care este un actor fenomenal, așa că au fost foarte lucruri care m-au atras la proiect. În ce privește personajul, nu am avut prea multe date despre Boris Shcherbina, majoritatea informațiilor online erau oricum în rusă, iar ambiția mea a fost să evit portretizarea lui. Atunci când joc personaje care au existat sau există în realitate, incerc să îmi dau seama de ce e nevoie pentru scenariu, care este beneficiul real al filmului din ceea ce fac, apoi să văd cât sau cum arăt ca el sau cât mă pot apropia de el. În cazul de față nu semănam deloc cu personajul, e foarte diferit, iar procesul a fost similar ca pentru orice alt personaj de ficțiune de până acum.

      V-a amintit în vreun fel partitura asta de atmosfera din Vânătoarea lui Octombrie Roșu sau v-a ajutat în vreun fel faptul că ați mai jucat personaje originare din spațiul sovietic?

      Am și uitat de acel rol. Am mai jucat rolul unui rus, Dima, care spăla bani în Our Kind of Traitor (2016), apoi am jucat un criminal cu accent rus. Dar eu nu joc naționalități, ci oameni. Poți spune că Boris e un rus când te uiți la film pentru că e vorba de o perioadă anume, de atmosferă specifică, la decoruri. Pe mine mă interesează ce ne unește ca oameni, nu ce ne separă, și vreau să aflu ce îl face uman pe acest Boris, ce putem recunoaște sau cu ce poate privitorul să se identifice. Hainele ne spun că era un oficial important, iar costumele din serial sunt fenomenale, eu nu trebuie să joc asta.

       

      Ce ne apropie de Boris, credeți că spectatorii vor avea empatie pentru acest personaj?

      Da, cu siguranță, vor avea empatie pentru personajul meu, pentru că el e în miezul unui sistem injust, nu e un om rău, o pot face și pentru o mulțime de alte motive.

      Joc un om care și-a petrecut întreaga viață lucrând pentru sistemul sovietic și apărându-l, crezând în bunătatea lui, iar confruntarea cu accidentul îi pune în față o alegere: să continue să apere sistemul, așa cum a făcut până atunci, sau să apere adevărul. Și acesta e un conflict extrem de interesant și de ofertant de jucat. Eu, personal, n-am resimțit un astfel de conflict niciodată.

       

      Cum a fost atmosfera pe platourile de filmare și cât de mult v-a ajutat simțul umorului?
      Sincer, ne-am distrat copios la filmări. Mi-am petrecut mult timp cu Jared Harris si cu Emily Watson, repetând, discutând relaxat și glumind. Regizorul e un tip foarte energic, cu un dezvoltat simț al umorului și toată lumea pe platou glumea, de fapt, pentru că e sănătos și amuzant să lucrezi în felul acesta la o poveste întunecată.
      S-au făcut foarte puține schimbări la scenariu, dar nu din pricina asta, toate au fost rezultatul unui discuții aplicate, argumentate.

      În ce fel s-a schimbat concepția dumneavoastră despre viață, lume, mediu și viitor munca la acest proiect și în special subiectul abordat?
      În 1980 am votat „împotrivă” la referendumul privind energia nucleară în Suedia. Acum nu sunt la fel de sigur că aș face la fel, fiindcă s-au schimbat foarte multe lucruri, situația e mai precară, am ajuns deja la extincția a 60% din animalele sălbatice și a o treime din insecte în câteva zeci de ani, poluarea și efectul gazelor de seră sunt la cote maxime și în câțiva ani împingem ecosistemul către o situație în care nu ma mai funționa, mergem către distrugere. Iar când sau dacă ajungem în punctul acela nu se va mai putea face nimic. Așa că trebuie să facem ceva acum, rapid, să oprim arderea combustibilor fosili, ceea ce înseamnă că poate e necesară energia nucleară – e o energie curată, câtă vreme funcționează cum trebuie. Problema cu energia nucleară e că oamenii de știință nu sunt ascultați, iar decidenții au alte motive, cum a fost evident în cazul sistemului sovietic în care nimeni nu voia să audă că sunt greșeli la reactor sau în cazul dezastrului de la Fukushima, ani mai târziu, într-un sistem capitalist, în care cei interesați să facă profit nu au construit un reactor care să reziste, să fie sigur în fața unui tsunami. Dacă e folosită cum trebuie, energia nucleară ne poate ajuta.

      Ați fost îngrijorat sau temător în vreun fel în perioada petrecută la filmări lângă un reactor nuclear?
      Am filmat chiar în Ignalina, reactorul de acolo e la fel ca acela de la Cernobîl. Nu m-am temut că s-ar putea întâmpla ceva, acum e mai periculos să treci strada decât să mergi la Ignalina sau chiar la Cernobîl. Nu mi-e teamă de energie nucleară, câtă vreme ea funcționează și e utilizată cu cap.
      Nu spun că suntem toți în siguranță, nu putem fi niciodată în siguranță atâta vreme cât nu ascultăm de oamenii de știință, dacă trișăm, așa cum s-a întâmplat în URSS sau la Fukushima - unde li s-a părut prea scump să facă un reactor sigur, așa că nu au ascultat de cine trebuie și nu l-au făcut  - sau cum se întâmplă când Boeing urmărește mai mult banii și face avioane care cad din cer, fiindcă toate tragediile astea se întâmplă când oamenii pun profitul înainte. Acum, cu americanii care trimit nave spre Iran și cu toată situația asta politică extrem de complicată, dezastrul nuclear poate veni mai degrabă din cauza unui om care apasă un buton.        

      Care credeți că sunt principalele întrebări pe care ar trebui să le avem în minte după această miniserie?

      E o poveste întunecată, dar nu deprimantă. Cernobîl te face să te gândești la câteva întrebări esențiale. Cea mai importantă mi se pare asta: de ce nu ascultăm de oamenii de știință? Există politicieni care susțin vehement că nu există încălzire globală în vreme ce peste 99% din oamenii de știință spun că ne confruntăm cu acest fenomen și că trebuie să ne preocupe schimbările climatice. Trebuie să ascultăm de rațiune, să lăsăm reacțiile emoționale deoparte, nu putem alege doar unele fapte sau doar datele care ne convin, trebuie să înfruntăm realitatea cu totul!

       

      Cum vedeți cel mai bun scenariu pentru viitorul omenirii în care ați vrea să jucați sau să trăiți?
      Cel mai bun scenariu...  ar fi dacă ne-am uita cu mai multă rațiune la lume, dacă am fi, în același timp, mai înțelepți și mult mai toleranți cu oamenii și opiniile lor. Suntem oricum prea mulți pentru planeta asta, aproape 8 miliarde, eu am făcut vasectomie, spre exemplu, dar asta pentru că am deja 8 copii, nu mă aștept ca toți cei ca mine să-mi urmeze exemplul. Planeta devine suprapopulată, nu ne putem aștepta să ne țină așa la nesfârșit. Trebuie să facem fiecare ce ține de noi, la locul nostru, ca planeta să fie vie.


      Dacă ar fi să alegeți un alt serial sau un film care v-a plăcut pentru a-l recomanda spectatorilor, care ar fi acela?

      Mi-a plăcut la nebunie The Wire, e un serial fantastic, și am urmărit toate serialele americane de tipul ăsta.

       

      Ați juca într-un serial Nymphomaniac dacă Lars von Trier v-ar propune asta?

      Aș juca în orice de Lars von Trier, aș lucra oricând cu el, a fost de fiecare dată o mare plăcere colaborarea cu Lars von Trier, iar dacă ar vrea să facă un serial de genul ăsta și mi-ar propune să joc, aș spune da fără să stau pe gânduri.


       

       

      Îl puteți urmări pe Stellan Skarsgård din 7 mai, pe HBO, în miniseria Cernobîl, iar pe 13 iunie îi puteți scrie La Mulți Ani (atunci împlinește 68 de ani)!

      Anul acesta îl vom vedea în lungmetrajele The Painted Bird și I'll Find You, iar la anul în mult-așteptatul Dune (va începe curând filmările pentru rolul Baron Harkonnen).

       

      În serialul CernobîlBoris Shcherbina, personajul lui Skarsgård, conduce operațiunile imediat necesare pentru evitarea unei noi explozii și a consecințelor acțiunilor celor care au raportat târziu și eronat accidentul (apelând la soluții care au dus la pierderea multor vieți omenești) și trebuie să ia în calcul expertiza fizicianului Valery Legasov (interpretat de Harris), care investighează cauzele accidentului (și de a cărui sinucidere, ce urmează ascunderii înregistrării cu concluziile sale, privitorul află din primele minute ale primului episod, dacă nu știe deja povestea lui). 
      Un birocrat politruc și un om de știință încearcă să pună cap la cap informațiile pe care le primesc și să gestioneze o situație care afectează nu doar viețile locuitorilor orășelului de lângă centrala nucleară (Pripiat) sau flora și fauna din zonă, ci soarta a milioane de oameni (materialul radioactiv a fost purtat de vânt de-a lungul Ucrainei, Rusiei, României și a statelor baltice, ajungând până la țările scandinave și din Europa de Vest) și a multor generații. 

      În România comunistă, vestea accidentului de la Cernobîl a ajuns cu întârziere, începutul lunii mai 1986 surprinzând locuitorii cu câte o pastilă de iod pe care nu știau cum și de ce s-o ia, detaliile despre ce se întâmplase în Ucraina nefiind la îndemâna oricui. Iar sacrificiul a sute de oameni - pompieri, mineri, soldați și mulți alții care și-au riscat și pierdut viețile în operațiunile ulterioare dezastrului - a rămas, multă vreme, neștiut și neonorat.

       

       

       

      FOTO: SKY UK LTD/HBO

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor