Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      „Festivalul este un prilej prin care putem să arătăm că viața poate merge mai departe, atâta vreme cât putem să ne comportăm matur și responsabil” – Cristian Hordilă, Festival Manager TIFF

      29 iulie 2020, Autor: Anca Maco
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Cum se desfășoară anul acesta Festivalul Internațional de Film Transilvania? Care sunt cele mai mari provocări cu care s-a confruntat echipa în această perioadă de criză, dincolo de cunoscutele și necunoscutele legate de aplicarea măsurilor de relaxare? Ce se poate face în aer liber și ce se transferă în online din programul festivalului? Ce experiențe sunt absolut imposibil de recreat în pandemie și au fost amânate pentru vremuri mai bune? Aflăm mai multe despre eforturile echipei și oferta TIFF 2020 de la Cristian Hordilă, Festival Manager.

       

      Cum s-a reconfigurat festivalul din punct de vedere logistic?

      La această ediție – și, sincer, sper doar la această ediție - festivalul este mult mai aerisit, publicul este limitat la maxim 500 de persoane per proiecție, echipa a fost distribuită în mult mai multe locații și aranjată ținând cont de cei 4 – 5 m2 necesari fiecărei persoane, ședințele s-au ținut pe Zoom, s-a vorbit mult mai mult la telefon. Din păcate, toată această pandemia a afectat direct modul în care se întâmplă festivalul și a fost o provocare foarte mare să ne adaptăm la noile circumstanțe de lucru în timp ce încercam să găsim și soluții practice prin care să putem păstra spiritul TIFF viu și autentic.

      Pregătirile pentru TIFF au intrat în faza finală, am lucrat intens în ultimele săptămâni să punem lucrurile în linie dreaptă. Putem spune că anul acesta munca în forma și cantitatea ei pentru acest festival s-au schimbat foarte mult, atenția noastră s-a mutat de la departamente precum guest sau industry spre cele de logistică și producție tehnică, avem această provocare de a construi și de a pune pe picioare 11 cinematografe open-air. Anul acesta am pus pe picioare un nou departament anti-COVID – oameni care au topografiat aceste locații, care au măsurat distanțarea dintre scaune și care au gândit și adaptat protocoale și reguli pentru public, pentru echipă și pentru invitați.

       

      Cum arată anul acesta proiectele TIFF (EDUCATIFF, LGD, competiția locală, INFINITIFF) și cum se vor desfășura ele? Dar cele dedicate industriei de film, inclusiv 10 pentru Film? 

      Odată cu reașezarea festivalului, multe din proiectele foarte dragi nouă, care făceau parte din rețeta completă, au avut de suferit. Noi ne-am concentrat atenția în primul rând pe proiecțiile de filme, pe interacțiunea publicului cu filmul, așa că am reușit să păstrăm unele din aceste inițiative – cum ar fi EducaTIFF-ul, unde vom avea proiecții de sâmbătă (1 august) până sâmbătă (8 august) la Muzeul de Artă, în fiecare dimineață; competiția locală și 10 pentru Film au rămas și ele în program. Altele, precum infiniTIFF au fost suspendate. Let’s Go Digital, atelierele de film pentru adolescenți le-am mutat exclusiv în online. Foarte mult din interacțiunea invitaților nu va mai există, pentru că anul acesta 95% din prezențele de la festival fac parte doar din industria de film din România, iar toată zona de Industry rămâne exclusiv în online. Experimentăm un festival back to the roots, care se axează pe proiecții și pe experiența de cinema.

       

       

      TIFF a lansat o serie de secțiuni speciale precum Film Food și e recunoscut, de asemenea, și pentru concertele programate în diverse locații, printre care Casa TIFF și Castelul de la Bonțida. Care este soarta acestor inițiative în 2020?

      O parte din experiențele cu care i-am obișnuit pe TIFFari au fost puse pe pauză anul acesta, printre ele făcând parte și secțiunea Film Food – nu am fi putut oferi, din păcate, o experiență culinară și cinematografică completă, așa cum am făcut în anii trecuți. Am reușit să păstrăm însă, o parte din evenimentele în aer liber – Weekend la Castel rămâne în programul TIFF și acoperă tot weekend-ul 1-2 august, fără activitățile dedicate copiilor. Am reconfigurat ziua de la Vlaha, transformând-o, de fapt, într-un weekend întreg, al doilea de festival, unde vor fi proiecții de film și concerte de vineri până duminică, acolo vă veți putea întâlni cu surorile Osoianu și cu Vița de Vie. În rest, Casa TIFF și Piața Unirii au rămas în programul TIFF ca locuri de întâlnire – masterclass-uri și discuții inspiraționale alături de Mihnea Măruță.

       

       

      Care sunt secțiunile TIFF în acest an și ce titluri interesante ne așteaptă la Cluj?

      Noi am făcut tot posibilul să păstrăm toate secțiunile, deși a trebuit să reducem numărul de filme. Publicul se va reîntâlni cu cele mai iubite dintre secțiuni – Supernova, Fără limită, Ce se întâmplă documentarule? O să fie o ediție cu italian vibes, avem în program Focus Italia, cele mai filme italienești, completate de un Close-up Federico Fellini, la 100 de ani de la nașterea regizorului – cele mai populare pelicule ale iubitului cineast, proiectate pentru prima oară în România în copiile restaurate. Sunt multe titluri interesante în program, aș nominaliza filmul de închidere – Delete History (r. Benoît Delépine, Gustave Kervern), o super-comedie în care cele 3 personaje centrale decid să elibereze omenirea de sub dictatura digitală, dar și Thalasso (r. Guillaume Nicloux), un film excelent care vorbește despre toate toanele și modele epocii în care trăim – de la talasoterapie la terapia prin criogenie.

       

      Ce premiere internaționale și românești vedem la TIFF anul acesta?

      Majoritatea filmelor din program se vor vedea în premieră în România la TIFF, este oricum o politică pe care o avem de ani de zile, iar în contextul de anul acesta... e posibil ca multe filme din program să poată fi văzute doar la TIFF. De exemplu, aproape toate filmele care vor fi proiectate în Piața Unirii sunt premiere, printre ele se numără și câștigătorul Ursului de Aur de la Berlin, de anul acesta – There Is No Evil (r. Mohammad Rasoulof). Toate filmele din Competiție sunt, evident, în premieră în România și, anul acesta, Zilele Filmului Românesc includ 7 filme în premieră mondială, printre acestea se numără lungmetrajele Și poate mai trăiesc și azi (r. Tudor Cristian Jurgiu) și Început (r. Răzvan Săvescu), documentarul Totul nu va fi bine (r. Adrian Pârvu și Helena Maksyom), iar Casa de păpuși (r. Tudor Platon) va fi pentru prima oară prezentată pe ecran mare în versiune finală.

       

       

       

       

      Ce proiecție, eveniment sau surpriză pentru public, dintre cele programate pentru această ediție și anulate din pricina pandemiei, regreți cel mai mult?

      Cred că un mare regret al acestui an este toată această distanță care a apărut între noi toți, chestie care se resimte și devine tot mai frustrantă în momentele în care dorești să rămâi pe poziții și să respecți toate normele cu care trebuie să trăim astăzi. Mă uitam zilele trecute la poze, căutând în arhivă niște locații și vedeam plaja Someș unde lumea împărțea pufii și canapelele de paleți – imagine foarte rară azi și sper eu cât mai provizorie. Cred că una din surprizele pe care le pregăteam pentru anul acesta și pe care o regret mult este o super-petrecere organizată pe stradă, pe strada noastră – str. Universității – care ar fi avut ca temă principală Fellini și Italia, pregătisem surprize și momente pe o scenă amplasată în parcare, lucru care în mod clar nu se va mai întâmpla și cu care nu ne-am putea întâlni în formatul pe care îl doream și pregăteam pentru acest Centenar Fellini.

       

      Cum și când se vor desfășura edițiile locale ale TIFF?

      Dacă lucrurile decurg conform planului, atunci ne revedem la TIFF Sibiu între 27 – 30 august, pentru ediția cu numărul 13 și la TIFF Oradea între 11 – 13 septembrie, la ediția cu numărul 3.

       

      Care sunt măsurile de siguranță pe care trebuie să le respecte publicul și invitații festivalului?

      Măsurile de siguranță sunt, sper eu, deja bine cunoscute – distanțarea fizică atunci când așteptăm la coadă, la intrarea la un film (1,5 m); în locurile de proiecție asigurăm noi această distanțare prin modul în care am amplasat scaunele sau șezlongurile; trebuie să ne spălăm pe mâini și să ne dezinfectăm frecvent și să purtăm mască – va fi necesară purtarea măștii pe purtată pe toată perioada de proiecție a filmului. Am încercat să le recomandăm oamenilor să folosească în această perioadă cât mai mult bicicleta, trotineta sau mersul pe jos între spațiile TIFF, astfel încât să evite spațiile închise din mijloacele de transport în comun sau taxiuri. Pentru siguranța invitaților festivalului am achiziționat lămpi de ozon și ultraviolete cu care să dezinfectăm constant mașinile.
      Cred că festivalul este un prilej prin care putem să arătăm că viața poate merge mai departe și să fie cât mai aproape de ceea ce știam noi și de lucrurile pe care le iubeam, atâta vreme cât putem să ne comportăm matur și responsabil, să respectăm reguli și să ne respectăm unii pe alții.

       

       

      FOTO: NICU CHERCIU

      Mulțumiri: Laura Ducu

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor