Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Filme laureate la Cannes care au fost premiate şi la Oscaruri

      10 mai 2019, Autor: Alexandra Malachi
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Chiar dacă sunt cele mai longevive instituţii ale cinematografiei mondiale, trofeele Academiei Americane de Film nu au fost mereu pe aceeaşi lungime de undă cu premiile acordate la Cannes.

       

      Doar un singur lungmetraj a reuşit până acum performanţa de a câştiga atât premiul Palme d’Or, cât şi Oscarul pentru cel mai bun film.

       

      Sunt însă, destule filme prezentate mai întâi la Cannes care au fost la fel de apreciate şi de către Academia Americană de Film, fiind nominalizate sau câştigând Oscarul la alte categorii.

       

      Iată, aşadar, filmele care au fost laureate cu Palme d'Or şi au ieşit învingătoare şi la Oscaruri.


      Marty (1955)

       


       

      În anul în care Cannes a intitulat cel mai important premiu al său Palme d'Or, drama romantică a lui Delbert Mann a cucerit cea mai înaltă distincţie a festivalului din Franţa, după care a câşigat nu mai puţin de patru Oscaruri, inclusiv pentru cel mai bun film. De atunci, însă, niciun alt film nu a reuşit performanţa de a câştiga ambele trofee.

       

      The Silent World (1956)

       


       

      Documentarul despre lumea subacvatică făcut de Jacques-Yves Cousteau a reuşit să ia faţa unor filme de la regizori precum Satyajit Ray, Alfred Hitchcock, Ingmar Bergman şi Akira Kurosawa, în defavoarea cărora a câştigat Palme d'Or-ul, dar a obţinut şi Oscarul pentru cel mai bun documentar.

       

      Black Orpheus (1959)

       


       

      Adaptarea contemporană a mitologiei elene în viziunea lui Marcel Camus a câştigat Palme d'Or-ul şi Oscarul pentru cel mai bun film străin.

       

      La Dolce Vita (1960)

       


       

      Filmul sensibil al lui Federico Fellini a fost nominalizat la Oscaruri pentru cel mai bun regizor şi pentru cel mai bun scenariu, dar a câştigat doar trofeul pentru cele mai bune costume.

       

      A Man and a Woman (1966)

       


       

      Academia a recompensat acest film romantic francez cu Anouk Aimee şi Jean-Louis Trintignant cu două Oscaruri, unul pentru scenariu şi celălalt pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

       

      MASH (1970)

       

       

      În mod surprinzător, satira lui Robert Altman a fost marea câştigătoare la Cannes şi, deşi a fost nominalizată şi pentru cel mai bun film la premiile Academiei, a cucerit Oscarul doar pentru scenariu.

       

      Apocalypse Now (1979)

       


       

      Capodopera despre războiul din Vietnam creată de Francis Ford Coppola era încă în lucru când a fost ecranizată la Cannes şi a ajuns să împartă Palme d'Or-ul cu The Tin Drum în acel an. A fost, în schimb, nominalizată la opt categorii la premiile Oscar şi a câştigat două statuete.

       

      The Tin Drum (1979)

       


       

      După ce a împărţit marele premiu de la Cannes cu Apocalypse Now, The Tin Drum a câştigat cu uşurinţă Oscarul pentru cel mai bun film străin.


      All That Jazz (1980)

       

       

      În mod mai puţin obişnuit, musicalul lui Bob Fosse a fost nominalizat alături de Apocalypse Now, mai întâi la Oscarurile din 1979 şi abia apoi a fost marele câştigător la Festivalul de la Cannes în 1980, la doar o lună după ce câştigase patru Oscaruri.

       

      Missing (1982)

       


       

      Jack Lemmon a câştigat şi premiul Cannes pentru cel mai bun actor pentru thrillerul politic al lui Costa-Gavras, care a cucerit şi Palme d'Or-ul. Missing a primit mai multe nominalizări şi la premiile Academiei, dar a obţinut Oscarul doar pentru cel mai bun scenariu adaptat.

       

      The Mission (1986)

       


       

      Cu Robert de Niro şi Jeremy Irons, filmul lui Roland Joffe a primit Palme d'Or-ul şi şapte nominalizări, însă doar un singur Oscar pentru cea mai bună cinematografie.


      The Piano (1993)

       


       

      Holly Hunter a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă atât la Cannes cât şi la Oscaruri  pentru drama creată de Jane Campion onorată cu Palme d'Or-ul şi un total de opt nominalizări la premiile Academiei.

       

      The Pianist (2002)

       


       

      După ce a câştigat Oscarurile pentru cel mai bun regizor, Roman Polanski, şi cel mai bun actor, Adrien Brody, The Pianist era un competitor important la categoria cel mai bun film, având în vedere că obţinuse trofeul Palme d'Or, dar a pierdut în faţa musicalului Chicago.

       

      Amour (2012)

       


       

      Michael Haneke a câştigat pe bună dreptate cel de-al doilea Palme d'Or al său pentru Amour, cu legendarii actori francezi Jean-Louis Trintignant şi Emmanuelle Riva. A avut cinci nominalizări la premiile Academiei, inclusiv pentru cel mai bun film, dar a câştigat doar la categoria cel mai bun film într-o limbă străină.

       

      Sursa: thewrap.com

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor