Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Filmele regizorului Alfonso Cuarón, de la cel mai slab, la cel mai bun

      12 ianuarie 2019, Autor: Alexandra Malachi
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Alfonso Cuarón și-a făurit una dintre cele mai imprevizibile și intransigente cariere din cinematografia modernă.

       

      De la o comedie ciudată despre SIDA până la aventurile magice ale lui Harry Potter – de la un film cu adolescenți plini de hormoni până la un spectacol câștigător al Oscarului despre o femeie pierdută în spațiu – nivelul absurd de variat al creațiilor lui Alfonso Cuarón pare să fie o caracteristică de bază a artei sale.

       

      Time Magazine

       

      Chiar și așa, aceste opt filme regizate de el au totuși un numitor comun. Sunt legate de o obsesie colectivă pentru bani, memorabilitate, mobilizare socială și puterea unică a cinematografiei de a înnoda toate aceste aspecte.

       

      Cu trei Globuri de Aur câștigate la început de an pentru cel mai recent succes al său, "Roma"(cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu și cel mai bun film într-o limbă străină), Alfonso Cuarón a demonstrat încă o dată că își merită locul pe lista celor mai mari autori contemporani.

       

      Celebrăm remarcabila sa operă de artă cinematografică cu o sinteză completă făcută de indiewire.com a filmelor semnate de Cuarón, de la cel mai slab, la cel mai bun.

       

      8. “Great Expectations/Marile speranțe” (1998)

       


      Cuarón se referă la el ca la “un eșec total” și recunoaște că nu l-a înțeles niciodată. Totodată, cineastul Emmanuel Lubezki îl consideră una dintre “cel mai puțin satisfăcătoare” colaborări a lor.

       

      Deasupra tuturor, “Great Expectations/Marile speranțe” e un reminder util că până și cele mai radicale adaptări cinematografice nu ar trebui să încerce să înghesuie un roman de 544 de pagini a lui Charles Dickens într-o poveste de dragoste de 111 minute presărate cu tablouri pictate incert.

       

      Pe de altă parte, e nevoie de mult curaj să transformi una dintre cele mai faimoase opere literare engleze într-o romanță contemporană împărțită între gârla de pe Coasta Golfului și impresionanta scenă artistică a Manhattan-ului.

       

      În plus, așa cum era, probabil, de așteptat, Cuarón a avut parte de performanțe remarcabile din partea tuturor actorilor principali: Ethan Hawke, Gwyneth Paltrow și Robert De Niro.

       

      7. “Sólo con tu Pareja” (1991)

       


      Un regizor mereu atras de viziuni apocaliptice, Alfonso Cuarón nu a putut să facă nici măcar o comedie romantică fără să aducă aminte de sfârșitul lumii.

       

      Scris împreună cu fratele său, Carlos, debutul maniac al lui Cuarón transformă premisa de sitcom într-o adevărată criză legată de izbucnirea epidemiei de SIDA și disperarea fatală a unei întregi generații care a interpretat virusul ca fiind mesagerul apocalipsei.

       

      Descris de fratele regizorului ca “o comedie pe timp de tragedie”, filmul are un motiv întemeiat pentru care a fost denumit și “Love in the Time of Hysteria”, înainte să ajungă în Statele Unite în 2006 unde s-a instalat cu titlul în limba spaniolă.

       

      6. “Gravity” (2013)

       


      Când Cuarón a început cel mai mare proiect de studio al său, în mod natural, a ajuns în spațiu. “Gravity” poate fi considerat un roller coaster cinematografic: performanțe remarcabile dar subtile, o poveste captivantă și o dibăcie tehnică uluitoare de a stârni emoții din toate categoriile.

       

      Orbitând în jurul unei mame îndoliate (Sandra Bullock) care e forțată să supraviețuiască de una singură în spațiu, “Gravity” este în esență un film maximalist despre absență.

       

      Dar chiar și cu toată agonia de la final, primele 30 de minute reprezintă dovada de anduranță a talentului lui Cuarón de a crea artă pură din beznă infinită.

       

      5. “Harry Potter and the Prisoner of Azkaban” (2004)

       


       

      Filmul care merită cel mai mult să primească titlul de cel mai bun film “Harry Potter”, “Prizonierul din Azkaban” a arătat oamenilor din toată lumea cum să nu își mai facă atâtea griji și pur și simplu să iubească – sau să tolereze.

       

      Chiar dacă nu a ales el distribuția iconică a seriei, Cuarón a fost cel care a adus personajele la viață pe marile ecrane pentru prima oară. Cuarón a fost cel care a delimitat mizele sau ce turnură ciudată sau întunecată vor lua lucrurile.

       

      Toate acestea fiind spuse, poate că Alfonso Cuarón a fost luat peste picior de prietenul său, Guillermo del Toro pentru această colaborare, dar cu siguranță a dat tot ce a avut mai bun din el odată ce a urcat la bord.

       

      4. “A Little Princess” (1995)

       


       

      Unul dintre preferatele sale personale, basmul live-action “A Little Princess” a părut o schimbare destul de bruscă pentru un regizor al cărui unic film de până atunci era comedia morbidă despre criza SIDA. Dar frumusețea în acest film surpriză pentru copii stă în cum reușește acest proiect să îi scoată lui Cuarón în evidență punctele forte.

       

      “A Little Princess”, o adaptare încântătoare și plină de imaginație a romanului omonim scris de Frances Hodgson Burnett, ar fi putut fi exclus din experiența personală a lui Cuarón, dar a reușit să își lase amprenta cu o mare parte din umanitatea și minunățiile sale.

       

      Cu Liesel Matthews drept Sara Crewe, o adolescentă bogată a cărei tată pleacă la război și o lasă la o școală cu internat, această aventură excentrică este o poveste pătrunzătoare care sculptează o lume specială în interiorul celei pe care o știm deja.

       

      Adresându-se audienței sale tinere cu ușurința cuiva care nu s-a făcut cu adevărat mare, Cuarón admite că lumea e crudă și urâtă. Însă, găsește salvarea în refuzul personajelor sale de a deveni crude și urâte la rândul lor. Nu e de mirare că Warner Bros. l-a vrut pentru “The Prisoner of Azkaban”.

       

      3. “Roma” (2018)

             “Roma” a fost unul dintre marii câștigători ai ediției din acest an a Globurilor de Aur. Cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu și cel mai bun film într-o limbă străină. E o misiune destul de dificilă să poziționezi într-un clasament un film ca “Roma”, revelația năucitoare a lui Cuarón, la care trebuie să te mai uiți cel puțin încă o dată ca să o apreciezi cu adevărat.

       

      Cu agonia din “Gravity” în minte, e mult mai multă vinovăție, nostalgie, iubire și furie într-un singur cadru din “Roma” decât în multe filme cap-coadă din industrie.

       

      În esență, pelicula spune povestea unei femei mexicane, jucată de noua actriță Yalitza Aparicio, a cărei expresie facială reflectă decade de emoții în fiecare scenă.

       

      Cuarón amestecă realismul social al tânărului Fellini cu melancolia teatrală a bătrânului Fellini. Până și titlul filmului, numele cartierului în care are loc acțiunea, ne trimite cu gândul la sclipitorul cineast italian.

       

      2. “Y tu Mamá También” (2001)

             A mai reușit vreun film să captureze mai viu diferența dintre cât de puțin contează ceva pentru tine acum și cât de mult conta acel ceva pentru tine atunci? Acesta este ultimul din multitudinea de sentimente cu care te lasă această călătorie atipică.

       

      A doua colaborare dintre Cuarón și Lubezki, “Y Tu Mamá También” este despre ieșirile hormonale primitive ale adolescentului tipic, dar spuse cu înțelepciunea și detașarea cuiva care s-a maturizat și a învățat să privească și din altă perspectivă.

       

      “Y Tu Mamá También” ar putea fi o combinație între “In the Realm of the Senses” și “American Pie”, dar mai puțin lascivă decât ambele dar cu toate astea ceva mai directă decât amândouă.

       

      1. “Children of Men” (2006)

       


      “Children of Men” s-a lansat în cinematografe în ziua de Crăciun, autoproclamându-se imediat ca cel mai bun și cel mai sumbru film sci-fi al secolului 21. A dovedit că e și predictiv, anticipând timpuri în care Anglia își închide frontierele, în care izolaționalismul prinde rădăcini și xenofobia se răspândește peste tot în lume.

       

      Dacă pe vremuri această poveste ne oferea o perspectivă întunecată dar puțin probabilă a lucrurilor, evenimentele recente o transformă într-o cameră cu oglinzi ce reflectă noua noastră realitate. Plasată undeva în viitor, capodopera lui Cuarón ne teleportează într-o zi distopică de mâine, în care toate femeile din lume devin, în mod inexplicabil, infertile.

       

      Reacția societății e lupta pentru putere, normalizarea catastrofei și dezumanizarea celor lipsiți de drepturi. Clive Owen îl joacă pe Theo, un londonez fără nimic de pierdut, iar Kee e o refugiată însărcinată, care poartă speranța întregii omeniri. E un film despre o lume în care toți știu deja că nu mai au nicio șansă, așa că unica problemă rămâne ce face fiecare cu informația.

       

      Poate că “Children of Men” nu este cel mai “personal” film al lui Cuaron, dar este cel care conectează cel mai fluent intențiile artistice ale regizorului. Cu cât înțelegi mai bine conceptul din “Children of Men”, cu atât e mai ușor să găsești o soluție și să mergi mai departe, indiferent cât de abstractă și ineficientă ar putea fi.

       

      Sursa: indiewire.com

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor