Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      First Man was a lucky man

      11 octombrie 2018, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Deși nu pare din trailer, First Man e unul din cele mai triste și depresive filme pe care le-am văzut în ultimul timp. Sigur, e povestea aselenizării, un milestone în demersul omului de a cuceri lumea, dar tot ceea ce a stat în spatele acestui moment e departe de a fi nice & glorious.


      Filmul e destul de lung, 2h30m, și asta pentru că povestea începe cu 8 ani înainte de momentul culminant. Lui Neil Armstrong îi moare singura fată pe care a avut-o și asta pentru că știința & medicina nu erau suficient de dezvoltate în acea epocă încît să trateze tumori și alte afecțiuni similare. Întrebat fiind la interviul de recrutare pentru NASA ce îl motivează în demersul de a cuceri spațiul, Neil nu apucă să răspundă pînă la capăt întrucît vorbitul în public nu e printre atu-urile sale (deși a rostit o frază cu care avea să intre în istorie) și zice doar că a privi Pămîntul din afara lui ne poate oferi o perspectivă diferită asupra existenței noastre.

             Tot ceea ce face după momentul decesului fetei sale e o fugă permanentă de tristețea profundă care îl macină. Relația cu soția și cei doi băieți sînt printre cele mai reci pe care le-am putea vedea într-un film de acest tip, care în general glorifică fapte de vitejie ale cetățenilor americani. De altfel, nimic din ceea ce putem vedea în filme de genul celor făcute de alde Eastwood et co. nu se regăsește aici. Familia în cazul lui Armstrong e mai mult o cauză decît un factor de suport (deci departe de a fi vreun model pentru spectatori), iar meritocrația care l-ar fi dus pe Neil, într-un scenariu ideal, în poziția de a fi primul om care pășește pe luna - aici e ca și inexistentă (are skill-urile de pilot, evident, însă nu asta e explicația principală).


      Toate misiunile NASA (instituție deloc lăudată sau periată în filmul lui Damien Chazelle) par să fi fost o loterie, oricine putînd muri oricînd, chiar și în cadrul celor mai banale teste, iar numărul de colegi morți care crește constant e în măsură să-i amplifice nesiguranța și disconfortul mental ale lui Armstrong. La un moment dat, misiunile Apollo par un demers sinucigaș, nimeni nu poate garanta nimic, iar piloții implicați sînt kamikaze în lupta cu istoria umanității.

             Cu atît mai mult, întrebarea pe care o primește Neil la începutul filmului de la superiorii săi din NASA revine constant (nemaifiind însă rostită de cineva), iar răspunsurile sînt tot mai ambigue. Dumnezeu, care de obicei e invocat în toate modurile posibile în alte filme similare, aici e cvasi-inexistent. Singurele concepte cu care lucrăm sînt moartea - care te scoate din istorie (dar care, uneori, împinge totuși proiectul de aselenizare mai departe) - și norocul de a nu fi tu cel care moare, ci cel care ajunge la un moment dat, pur întîmplător, să pășească pe lună. Nu e nimic exagerat de glorios în asta, de altfel momentul propriu-zis e o mare ușurare pentru toată lumea și închide filmul cînd nu se mai întrevedea nicio speranță.


      Dacă în Drive era destul de taciturn, aici Ryan Gosling e și vag-traumatizat. Își acceptă rolul în lume și nu poate face nimic altceva decît să încaseze constant noi provocări și traume. S-ar fi sinucis, probabil, dacă nu exista motivația profesională, însă putem spune că acceptarea misiunilor Gemini & Apollo reprezintă în sine o asumare suicidară.

       


      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor