Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Fotografii cu actorii din "Cernobîl" vs. omologii lor din viaţa reală

      7 iunie 2019, Autor: Alexandra Malachi
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      La ora 01 şi 24 de minute, pe 26 aprilie 1986, o supratensiune la reactorul 4 al centralei nucleare Cernobîl din Prîpeat, Ucraina a provocat o serie de explozii uriaşe. Forţa deflagraţiei a distrus oţelul armat şi capacul din beton care acopereau reactorul, expunându-i conţinutul otrăvitor lumii întregi.

       

      Un nor radioactiv uriaş s-a format şi a traversat nordul şi vestul Europei, ajungând chiar şi până în Statele Unite. Acest tragic accident rămâne cel mai mare dezastru nuclear din istoria lumii, şi, spre deosebire de explozia cauzată de un cutremur la Fukushima, cea de la Cernobîl a fost provocată de o eroare umană.

       

      Explozia ucigătoare a ucis între 34 şi 51 de oameni în noaptea fatidică, fie în flăcări, fie de la radiaţiile extrem de puternice.

       

      Cu toate astea, efectele pe termen lung sunt mult mai copleşitoare, estimându-se undeva între 4.000 şi 734.000 de vieţi pierdute din cauza expunerii la radiaţiile centrale. Autorităţile continuă şi în ziua de azi eforturile de a ţine zona sub control.

       

      După 33 de ani, evenimentul şi consecinţele sale sunt din nou pe buzele tuturor odată cu lansarea mini-seriei de succes de pe HBO, Chernobyl, care oferă o interpretare dramatică, dar precisă, a exploziei şi a urmărilor sale.

       

      În lista de mai jos, comparăm actorii din distribuţia serialului cu omologii lor din viaţa reală şi, aşa cum o să vedeţi şi voi, au făcut o treabă foarte bună!

       

      Jared Harris vs. Valery Legasov, om de ştiinţă

       


       


      Valery Legasov a fost directorul adjunct al Institutului Atomic de Energie Kurchatov şi a făcut parte din comisia de anchetă a accidentului de la Cernobîl.

       

      În timp ce superiorii lui încercau să muşamalizeze amploarea dezastrului, Legasov a încercat să rămână deschis şi sincer cu privire la ce s-a întâmplat de fapt.Asta l-a marcat profund, atât profesional, cât şi emoţional, iar cu o zi înainte ca rezultatele anchetei să fie făcute publice, Legasov şi-a pus capăt zilelor.

       

      Opt ani mai târziu, a primit post-mortem titlul de Erou al Federaţiei Ruse, în semn de recunoştinţă pentru eforturile lui de a spune adevărul despre Cernobîl.

       

      Stellan Skarsgard vs. Boris Shcherbina, premierul rus

       

       

       

      În 1976, Shcherbina a devenit memtru al Comitetului Central din Partidul Comunist al Uniunii Sovietice şi a rămas în funcţie până în ultima zi din viaţă.

       

      În 1984, a devenit vicepreşedintele Consiliului Miniştrilor şi şeful operaţiunilor după dezastrul Cernobîl.

      La patru ani de la incident, Shcherbina a murit în Moscova în 1990, la vârsta de 70 de ani.

       

      Citeşte aici un interviu în EXCLUSIVITATE pentru FilmSi, cu Stellan Skarsgård!

       

      Sam Troughton vs. Aleksandr Akimov, şeful de tură în noaptea exploziei

             Akimov era şeful de tură în noaptea tragediei. Când a fost înştiinţat că sunt nereguli, Akimov nu a crezut nimic. Ba mai mult, le-a transmis superiorilor săi informaţia falsă că totul e în regulă timp de câteva ore bune, o greşeală teribilă, după cum şi-a dat seama mai târziu.

       

      Când a realizat, în cele din urmă, gravitatea situaţiei, a rămas pe poziţii şi a încercat tot ce i-a stat în putere să o diminueze, ignorând pericolul radiaţiilor, dar deja era prea târziu.

       

      Akimov a murit două săptămâni mai târziu.

       

      Adam Nagaitis vs. Vasily Ignatenko, pompier din Prîpeat

       


      Vasily Ignatenko, soţul tinerei Lyudmila, s-a numărat printre pompierii care au ajuns primii la locul exploziei, fără să aibă habar de cât de gravă e situaţia.

       

      Ajuns faţă în faţă cu un reactor expus, Vasily, alături de mulţi dintre colegii lui, a suferit rapid consecinţele radiaţiei extreme şi a murit pe patul de spital după două săptămâni.

       

      Jessie Buckley vs. Lyudmila Ignatenko, soţia lui Vasily

             Lyudmila, soţia pompierului Vasily Ignatenko, a petrecut două săptămâni terifiante urmărindu-şi soţul murind în agonie.

       

      Era însărcinată la acel moment şi a ignorat instrucţiunile medicilor care i-au interzis să stea alături de soţul ei, iar când a născut câteva luni mai târziu, bebeluşul a murit la scurt timp, fiind diagnosticat cu ciroză biliară şi boală cardiacă congenitală.

       

      Se zvoneşte că Lyudmila încă trăieşte în Ucraina.

       

      Paul Ritter vs. Anatoly Dyatlov, supraveghetor principal

             Anatoly Dyatlov a fost inginerul şef-adjunct care a supravegheat testul ce a provocat explozia.

       

      Când puterea reactorului a coborât la nivel critic, a insistat ca operatorii să continue testul. A trecut peste obiecţiile lui Akimov şi Toptunov, ameninţându-i că îi dă afară dacă nu cresc puterea reactorului.

       

      După dezastru, Dyatlov a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru rolul pe care l-a avut în explozie, dar a fost eliberat după ce şi-a ispăşit jumătate din sentinţă. A murit în 1995 în urma unui infarct.

       

      Conor O’neill vs. Viktor Bryukhanov, directorul centralei

       


      Bryukhanov, managerul centralei, a ajuns la ora 02.30, după ce Akimov a raportat un accident serios de radiaţii, dar un reactor intact, fără să ştie nivelul fatal la care ajunsese pericolul.

       

      La 4 dimineaţa, Moscova a comandat ca reactorul să fie umplut cu apă, pentru a stinge focul. În calitate de director al centralei, Bryukhanov a fost încarcerat timp de 10 ani, dar a stat doar cinci ani după gratii din motive medicale.

       

      Ralph Ineson vs. General Nikolai Tarakanov, Comandantul Lichidatorilor de la Cernobîl

             Comandantul Lichidatorilor de la Cernobîl le-a ţinut discursuri motivaţionale şi inspiraţionale tuturor celor peste 3.000 de lichidatori care au avut periculoasa misiune de a curăţa acoperişul centralei.

       

      Roboţii biologici: ficţiune vs. realitate

             Lichidatorii de la Cernobîl au fost civilii şi militarii chemaţi să cureţe zona şi lor trebuie să le mulţumim că dezastrul nu a căpătat o amploare şi mai mare.

       

      Această scenă a fost una dintre cele mai emoţionale şi de impact ale miniseriei. Ştii că s-a întâmplat, dar observând asta prin imagini e mai mult decât impresionant. Eroi.


      Adrian Rawlins vs. Nikolai Fomin, inginer şef

             Inginerul şef Fomin a ajuns în camera de control a centralei la 04.30 dimineaţa şi a pus presiune pe angajaţi să umple de urgenţă tancul reactorului cu apă, fără să îi creadă că reactorul explodase.

       

      Ulterior, înainte de procesul din instanţă, Fomin a avut o cădere nervoasă şi a încercat să se sinucidă. Şi-a spart ochelarii de vedere şi şi-a tăiat venele cu cioburile. Procesul a fost amânat din acest motiv, dar, în cele din urmă, Fomin alături de Viktor Bryukhanov şi Anatoly Dyatlov au fost condamnaţi la 10 ani de detenţie 10 years într-un lagăr de muncă.

       

      La fel ca ceilalţi, nu şi-a ispăşit toată sentinţa din motive medicale şi nu se ştie ce s-a întâmplat cu el după eliberare.

       

      Michael Colgan vs. Mikhail Shchadov, ministrul Industriei de Cărbune

       


       

      O altă scenă cu impact emoţional puternic în această miniserie cutremurătoare.

       

      David Dencik vs. Mikhail Gorbachev, preşedintele U.R.S.S.

             Mikhail Gorbachev, interpretat de David Dencik în serial, a fost al optulea şi ultimul lider al Uniunii Sovietice.

       

      Gorbachev a fost condamnat la scară internaţională pentru că nu a transmis imediat un comunicat oficial în legătură cu dezastrul.

       

      Abia după 18 zile a decis să spună şi restul lumii ce se întâmplase în realitate la Cernobîl.

      În vârstă de 88 de ani la ora actuală, Gorbachev încă se învârte în cercurile politice ruseşti.

       

      Procesul: ficţiune vs. realitate

       

       

      Sursa: boredpanda.com

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor