Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Green Book: Un film neadecvat

      25 februarie 2019, Autor: Sebastian M. Ceolca
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      În cel mai nou film al lui Peter Farrelly, bazat pe evenimente reale (film care tocmai ce-a înhățat trei premii Oscar la categorii importante – în mod uluitor și la categoria Cel mai bun film), un italo-american din Bronx, Tony Lip (Viggo Mortensen), acceptă slujba de asistent, șofer și, ocazional, bodyguard, oferită de Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) – un pianist de culoare foarte apreciat. Turneul ăsta pe care Shirley și-l dorește foarte mult pornește din Manhattan și continuă în inima unor zone care ar trebui să fie sigure pentru un afro-american din anii ’60 – muzician reputat sau nu. Sigur că lucrurile nu vor sta chiar așa, astfel încât atitudini rasiste și pericole generate de ele, aflate la tot pasul, vor fi gestionate cu oareșce succes de prezența de spirit și experiența de viață a lui Tony.

       

      pozas

       

      Evident că în acest road-trip, cei doi bărbați din categorii sociale diferite, în ciuda diferențelor dintre ei, vor lega treptat o prietenie trainică. Ca de obicei, în astfel de circumstanțe, filmul favorizează celor două personaje posibilitatea de a învăța câte ceva unul de la celălalt. De exemplu, aici, ignorantul și practicul Tony va învăța să articuleze mai bine cuvintele, sa le înțeleagă adevărata semnificație și să scrie după dictare scrisori emoționante de dragoste către soția lui. De cealaltă parte, educatul și sofisticatul Dr. Shirley învață să aprecieze simplitatea și micile bucurii ale vieții. Fix acest gen de relație construiește filmul, într-un mod cât se poate de convențional și previzibil. Dar asta este doar o minoră problemă a lui.

       

      kfc

       

      În ciuda regiei care se dedică (oricum, destul de afectat) interpretarii celor doi actori (la care Farrelly mai plusează ocazional cu câte un cadru apropiat pe cartea aflată în dreapta lui Tony, de pe locul pasagerului, pentru ca noi să nu uităm cumva de unde vine titlul filmului), "Green Book" aproape că ne imploră să credem că, în absurditatea jignitoare a stereotipului, un bărbat de culoare educat poate fi învățat despre propria lui cultură la o găletușă de KFC. Printre alte momente la fel (sau poate și mai mult) de nepotrivite – cum ar fi scena în care Dr. Shirley, sugerat doar ca un bărbat gay, frustrat și confuz, bătut zdravăn și încătușat, a cărui privire debusolată insistă să ne anunțe ca e un om care nu-și găsește locul în lumea asta (după cum, de altfel, o și spune ceva mai târziu) –, scenariul pare să trăiască cu capul înfipt în propriul lui fund. E greu de precizat dacă filmul e conștient de segmentele lui umilitor-inepte, dar cert este că pleacă la final cu satisfacția că a reprezentat, așa cum se cuvine, povestea prieteniei dintre doi bărbați care n-ar trebui să aibă nimic în comun.

       

      green

       

      Dincolo de suprafața narativă care ar trebui să mulțumească o audiența largă, una care așteaptă exact ceea ce i se livrează, "Green Book" lasă un gust destul de neplăcut. E poate mai puțin important că despre multe dintre aspectele care conturează prietenia celor doi, rudele pianistului Don Shirley spun că nu s-au întâmplat; mai important e că pentru a întelege rasismul și intoleranța față de comunitățile de oameni de culoare din trecut, acesta este cel mai nepotrivit film. Cu siguranță că intențiile lui Farrelly au fost cât se poate de bune, dar într-un an în care filme precum "BlacKkKlansman" (Spike Lee) și "Sorry to Bother You" (Boots Riley) au găsit soluții ingenioase care să îmbine comedia și drama într-un discurs filmic despre rasism (după cum a crezut de cuviință si după cum a reușit fiecare în parte), "Green Book" e dureros de inadecvat și iresponsabil.

       

      "Green Book" va rula în cinematografele românești din data de 1 martie.

       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor