Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Hackerville - primele 2 episoade

      4 noiembrie 2018, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Cadre panoramice mișto cu Timișoara? Checked. Clișee cu nemți care au un stil de viață sănătos vs români care mînîncă sarmale în mașină (!?)? Checked. Și mai multe clișee cu nemți care sînt punctuali vs români care întîrzie la job? Checked. Fantome ale trecutului (“să încui ușa”, “să n-ai încredere în nimeni, sînt securiști peste tot”) care încă bîntuie? Checked.

       

      Pentru că ceprostehackerville.blogspot.com era deja luat, am zis să scriu cîteva impresii despre noul serial HBO, co-produs cu Mobra Films (adică Mungiu). Primele două episoade sînt regizate de Igor Cobileanski (Afacerea Est) și urmează o jumătate de sezon făcută de Anca Miruna Lăzărescu (La drum cu tata), o timișoreancă care locuiește în Germania (parcurs biografic destul de similar cu cel al personajului principal). Cobileanski s-a ocupat și de sezonul 2 din Umbre și n-a fost deloc rău, scenariul nu-i aparține însă în niciunul dintre cazuri și aș zice că aici e cea mai mare problemă a lui Hackerville (în comparație cu Umbre, unde stilul lui Mirică e mult mai pregnant).

       

      hacker

       

      Primul episod se bazează pe diferențele resimțite între cele două țări de Lisa Metz (Anna Schumacher), o polițistă din Germania cu rădăcini în România, care vine în Timișoara în încercarea de a da de urmele unui hacker care ar fi atacat informatic două bănci germane. Timpul pe care îl are la dispoziție (2 zile) e mult prea scurt că să găsească prea multe piste, dar cum naratorul e omniscient, noi deja cam știm cine e în spatele operațiunii.

       

      În episodul doi nu doar că află și personajul Lizei cine e făptașul, dar ca spectatori sîntem invitați să îl cunoaștem și pe cel care va duce miza serialului la un alt nivel. Un ins care se pretinde producător muzical, îl “agață” pe unul dintre oamenii de legătură ai hacker-ilor din primul episod (ca să fim mai specifici, sînt de fapt scam-eri, adică se ocupă cu țepe pe net, nu cu viruși informatici periculoși sau phishing) și va folosi resursele de hacker-eală ale grupării timișorene pentru ceva-care-se-anunță-foarte-grav.

       

      Perspectiva narativă aleasă de producători pare să nu ofere un foarte mare suspans, ne pierdem mai degrabă în clișee cu nemți foarte stiff dar care o dată ajunși în Balcani/Est se fac muci cu prima ocazie și apoi se tîrăsc pînă în camera de hotel. Au o oarecare naivitate care îi face pe băștinași (atît personajele din serial cît și publicul autohton) să zîmbească și să le minimalizeze capacitățile sociale, dar cumva relațiile profesionale și personale dintre Lisa și Sandor (polițistul român, jucat de Andi Vasluianu) se leagă și misiunea pe care o au e prioritară.

       

      hacker4

       

      Cîteva lucruri nu stau însă foarte bine în picioare. Ziceam că hacker-ii pe care Lisa îi caută sînt de fapt un grup de scam-eri care dau țepe pe net. De ce aveau însă 500k de euro cash pe care poliția aproape că îi găsește, cînd toate tranzacțiile pe care ei le regizau erau exclusiv online și în final sumele furate ajungeau în conturi bancare? Mai departe sumele erau folosite de capii rețelei pentru diverse tranzacții în alte domenii (imobiliare, la fel cum e cazul real din Drăgășani, Vâlcea), dar care era rolul simplilor scam-eri să țină 500k euro la ei? Elementul dramatic în acest caz (o geantă plină cu cash) pare cam pus cu mînă.

       

      Un alt aspect cel puțin ciudat este că cei doi frați în jurul cărora se învîrte problema cu spartul băncilor nemțești și pe care Lisa îi urmărește, locuiesc singuri (unul fiind minor) după ce părinții au murit cînd ei erau “mai mici”. De ce statul nu i-a luat și respectiv trimis în plasament? Poate că e un detaliu prea insignifiant în poveste (ar fi putut fi adoptați de vreo rudă care apoi i-a lăsat să-și vadă singuri de viață lor), dar pare că statul român e un fel de junglă unde se pot întîmpla multe chestii care, privite dintr-o optică occidentală sau instituțională, cel puțin, n-au niciun sens.

       

      Jocul dintre exotismul cu care e privită Europa de Est vs regulile clare din Vest se tot regăsește pe parcursul primelor două episoade în diverse forme, însă cel mai probabil mai departe adevărații criminali vor fi tot din Vest (vezi “producătorul muzical”) - cum ar veni, criminalii din Est sînt doar niște unelte în mînă unor mari jucători de pe adevărata piață neagră internațională.

       


      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor