Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Hackerville - season finale

      2 decembrie 2018, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Gata, s-a terminat Hackerville. Băieții răi au fost prinși, misterele s-au elucidat, iar super-eroii au salvat lumea. Mai puțin Cipi care a ajuns prin Odessa, “într-un loc sigur” (!?), whatever that means.

       

      După multele bîlbe și inadvertențe ale scenariului de pe parcursul sezonului, era și cazul ca ultimul episod să pună lucrurile în ordine. Lisa află că tatăl său a fost securist și îl confruntă direct în legătură cu acest aspect biografic (dar abia după ce soarta se răzbună și Walter e împușcat - nu mortal, dar tot pedeapsă divină se cheamă că e), Borisov îi răpește fiica lui Adam, iar omul nostru, de unde în general era cerebral și deosebit de realist în raportul dintre ideile și opțiunile pe care le avea la dispoziție, aici își pierde simțul rațiunii (destul de prost jucat, totuși) și alege soluția normal umană, dar profund greșită din punct de vedere al meseriei pe care o are. E dispus să facă schimb între Cipi și fata lui (adică să anuleze tot efortul făcut pînă atunci pentru a-și salva copilul - instinctul patern primează, oameni sîntem etc).

       


       

      Dar nu poate fi totul atît de simplu așa că problema cea mai gravă din tot angrenajul se dovedește a fi corupția șefului german al Lisei. Dacă în Timișoara (adică în RO) totul era o mare încrengătură de interese și secrete penale ascunse timp de decenii între o mînă de oameni, corupția din poliția germană e cu adevărat periculoasă pentru societate. Un plot-twist neanunțat de nimic, cu 0 efect moralizator sau acuzator (de orice tip). Căci tot serialul e un eastern-european-society porn, la care te uiți, ca ne-român, ca să-ți confirmi prejudecăți (despre instituții, egalitate de gen sau infractori cibernetici greu de prins); nici unde nu se strecoară ceva despre capacitatea unui ofițer de poliție german de a fi incompetent sau rău-făcător.

       

      Cumva, sensibilitatea românească e cea care salvează plotline-ul (disperarea lui Adam, cauzată de răpirea fetei sale), ajutată de inteligența și îndemînarea germană (Killjoy decodifică Rogue League-ul timișorean), dar asta nu duce nicăieri, de fapt. Finalul sezonului e pur și simplu o rezolvare pe fast-forward a tuturor pistelor lansate timp de 5 episoade și lălăite sau prelungite pînă după limitele credibilității.

       


       

      E de apreciat, totuși, că ultimul episod nu mai comite replici penibile sau situații greu de relatat, dar rămîne insatisfacția generală că o poveste bună precum cea din Hackerville-ul original e redusă (pun intended) la o dramoletă formată din cîteva personaje. A propos, sper că ați observat că fratele lui Cipi (sau ce a mai rămas din el) nu mai apare deloc în poveste pînă la final. Nu tu înmormîntare, nu tu dosar penal pentru infractor - nimic. Nici complicii lui Borisov nu sînt prinși (sau cel puțin nu vedem cum), însă peste toate acestea nimic nu depășește senzația de mască scoasă à la Scooby Doo cînd Adam & Lisa îi confruntă pe șeful din Germania și mafiotul din America.

       

      Chiar nu mă așteptam la un final inspirat de desene animate, dar presupun că asta e cam tot ce se poate face la HBO atunci cînd nu ajunge vreun cuplu gen Mirică & Pavlu la comanda unei povești urbane românești. Nu că Umbre ar fi vreun mare serial, dar e cam tot ce s-a putut face mai bun în ultimii ani în materie de producție TV pe la noi. Cît Relache trage de fiare ca să fie în formă pentru sezonul 3, să sperăm că nu se gîndește nimeni la o continuare pentru Hackerville, decît dacă n-o să aibă nimic în comun cu acest prim sezon pe care sper să-l uit cît mai repede.

       


      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor