Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Hai, că nu sînt grasă!

      5 mai 2018, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      I feel pretty e unul din filmele duse în mainstream de către studio-uri, dar al căror scop e unul eminamente educativ. La fel cum sînt inițiativele cinematografice de creștere a încrederii publicului în instituțiile de forță (Armata, Poliție, FBI) sau în pompieri și chiar piloți de avioane (Sully), se consideră peste Ocean că prin filme poți aborda probleme cu care se confruntă o plajă largă a societății, cum e, în acest caz, încrederea în sine în rîndul adolescentelor și tinerelor pînă în 30 ani.

       


       

      Renee Benett (Amy Schumer) e o tînără necăsătorită, în jur de 30 ani, cu o impresie destul de proastă despre propria frumusețe. Încearcă să meargă la sală, urmărește tutoriale pe YouTube despre coafuri care s-o scape de banalitatea fizică & psihică care pare să fi pus complet stăpînire pe ea, însă nimic din ceea ce se întîmplă în jurul ei n-o ajută să iasă din acest blocaj. Lucrează într-un birou mizer și obscur, alături de un IT-ist prea puțin interesat de aspectul fizic, cele două prietene ale ei sînt la fel de neîncrezătoare în ele și niciuna nu reușește să-și găsească un partener (activitatea sexuală e complet obliterată). Doar un miracol poate s-o salveze pe Renee, miracol care apare și care o lovește (la propriu), schimbîndu-i complet perspectiva.

       

      Convenția pe care sîntem invitați să o acceptăm (s-o percepem pe Renee Benett, personajul principal, ca fiind, în urma loviturii, o versiune mult îmbunătățită a celei care inițial era blazată în mod aproape irecuperabil) e deja o primă cîrjă narativă care trage în jos eficiența livrării mesajului filmului. I Feel Pretty nu-și propune oricum mari mize narative, vrăjirea și respectiv dezvrăjirea revelatorie a personajului principal oferind un nivel de complexitate suficient de mare.

       


       

      O dată “lovită” de miracol, Renee primește un boost de încredere în sine și se comportă ca și cum ar fi o divă sexy. Umorul venit din această formă bizară de qui-pro-quo (personajul rămîne același la chip, doar atitudinea se modifică) stîrnește în primul rînd mirare și o vagă senzație de ridicol în rîndul celor care o întîlnesc. Deși crede că avansarea în carieră care survine acestui moment se datorează miracolului care a lovit-o (și e decepționată pînă la depresie în momentul în care vraja dispare), realizează în scurt timp că secretul fericirii ei i-a fost întotdeauna la îndemînă și totul ține de atitudinea cu care abordezi viața, nu de datele care-ți sînt livrate “din fabrică” și pe care nu le poți schimba decît cu mari eforturi.

       

      Așa cum personajul principal din Molly’s Game avea ascendentul caracteristic în witts, not the tits, aici formula e cumva întoarsă. Deși nu arată la fel ca fetele aspirante la cariere în modelling care populează corporația în care lucrează, Renee are capacitatea intelectuală necesară to overcome să-zicem-minusul estetic. Unul din firele narative secundare ale filmului se referă la o lansare a unei colecții de make-up destinată femeilor simple, pe care factorii de decizie elitiști din corporația Lily LeClaire nu reușesc să o targeteze corespunzător. Doar input-ul unei reprezentate a acestei clase de clienți, cum e Renee, pune lucrurile în mișcare și oferă noii game de produse succesul așteptat. Astfel, dacă la Molly’s Game era greu să crezi că un personaj care arată precum Jessica Chastain ar putea să nu aibă succes (pentru că funcționa în paradigma fetei care are și witts și tits, deci the whole package), în I Feel Pretty parabola lui Renee are menirea de a ajunge la acel public care doar aspiră la modelul Jessica Chastain, însă nu are nicio șansă să se identifice cu el.

       


       

      Simplu și la obiect (cu mențiunea qui-pro-quo-ului care funcționează ceva mai greu), I Feel Pretty e un mod eficient de a adresa depresia în rîndul adolescentelor și tinerelor acaparate de avalanșa de supermodele și clișee de frumusețe care populează media în exces. Căci problema nu se rezolvă doar prin abundența de soluții orientate către corp (gym classes, tons of make-up, pretty clothes), ci are un clou psihologic la fel de important, dacă nu chiar superior.

       


      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor