Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      În inima filmului

      10 noiembrie 2017, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Reparându-i pe cei vii pare să fie inițial un film poetic, cu adolescenți care iubesc și își trăiesc viața (poate prea mult), cu accidente și izbucniri de emoții greu controlabile. Pe parcurs însă, toate aceste ingrediente duc către o singură rezolvare posibilă a poveștii, iar șocul vizual trăit de spectatori în momentul accidentului se repetă, sub o formă similară, în finalul filmului & al operației pe cord, închizând cercul care părea să se lărgească tot mai mult cu fiecare nou personaj care apărea.

       

      Ceea ce e clar după prima jumătate de oră e că nu vom avea de-a face cu un film cu o structură clasică, cu un personaj central pe care îl urmărim pe tot parcursul filmului și a cărui dezvoltare se suprapune cu punctele importante ale narațiunii. Metaforic vorbind, putem spune că ceea ce este central în film, elementul dramatic comun celor două părți care îl compun, este inima lui Simon (Gabin Verdet), un adolescent care intră în moarte cerebrală după un accident, și care ajunge în final la Claire Mejean (Anne Dorval), o doamna cu doi copii, băieți și cam de aceeași vârstă că donatorul.

       

      Niciun personaj sau relație dintre personaje nu sunt dezvoltate, ci doar aflăm anumite detalii despre ei, totul oprindu-se brusc la un moment dat. La fel cum se întâmplă și cu Simon, care din reveria unei nopți alături de iubita sa, se trezește făcând surfing și apoi are loc accidentul. Mama lui Simon află de accident, merge la spital și trebuie să ia o decizie cu privire la soarta fiului sau împreună cu soțul de care e separată. Cei doi par să fie re-uniți de acest moment, iau o decizie care duce filmul mai departe (dar fără să aflăm ce îi determină de fapt să fie de acord cu donarea de organe), apoi dispar brusc din peisaj, întrucât “inima” filmului se îndreaptă spre alte personaje.

       

       

      Doamna care primește inima lui Simon are doi băieți care îi sunt mai mult sau mai puțin alături în acest moment. Își întâlnește fosta iubită înainte de operație, apoi e anesteziată și filmul continuă către alte personaje și destine. Neavând un personaj central, ci o serie de voci care încearcă să-și facă loc în poveste, pare că esența narațiunii e ceva mai “intestină”.

       

      Inima apare în film cu ambele sensuri, atât că organ care e decup(l)at din trupul lui Simon și apoi cusut în corpul lui Jeanne, cât și ca suport afectiv. Intențiile regizoarei Katell Quillévéré sunt clare în ceea ce privește dorința de a surprinde emoții în moduri cât mai diverse, prin flashback-uri, halucinații erotice sau schimburi de priviri nevorbite. Reparer les vivants are un tonus extrem de pozitiv, poate ușor nerealist, pe tot parcursul său, unde până și accidentul pare să servească unui scop mai înalt, acela de a ajuta alte destine să continue, fără să propună piste de interpretare precum sacrificiul (tânărului Simon).

       

      Reparându-i pe cei vii e un melanj coerent de pasaje poetice, secvențe chirurgicale la propriu, cu o alură documentară spre final care nu e anunțată de nimic și cu personaje secundare (toate) care împing povestea mai departe. Scopul filmului pare să fie promovarea ideii că donarea de organe este benefică, dar n-o spune răspicat nicio secundă.

       

       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor