Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      În siguranță. Dați-mi un mic motiv chinezesc să trăiesc mai departe

      10 mai 2012, Autor: Cristina Mihai
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Luke Wright e "un tip dur, desigur, deoarece e un film de acţiune, dar este şi mult mai sensibil şi mai vulnerabil decât personajele pe care le interpretează de obicei." Nu trebuie să mizați totuși pe sensibilitatea lui, dacă e supărat și pune mâna pe un pistol.

      "În siguranță" e produs de Lawrence Bender, iar palmaresul acestuia include filme ca Inglourious Basterds, Pulp Fiction, Good Will Hunting,  Reservoir Dogs, From Dusk Till Dawn, Kill Bill, Vol. 1 şi 2. De data aceasta Lawrence este cooptat în proiect de regizorul Boaz Yakin. Nu era prima lor colaborare și tema a sunat extrem de limpede și familiar: film de acțiune. Foarte tehnic. Cu un fir narativ emoționant. "Ideea de a regiza un film de acţiune era interesantă, dar dacă nu există o motivaţie emoţională puternică, ea ca şi cum ai dirija traficul," declara Yakin.

      Iar motivația emoțională a fost Mei - o micuță chinezoaică interpretată de debutanta Catherine Chan care se întâlnește cu Luke Wright (Jason Statham), un fost luptător în pragul sinuciderii. La început, ei nu știu nimic unul despre celălalt. Se recunosc doar pentru că sunt pe fugă. Ea este un mic geniu, răpită de mafia chinezească, despre afacerile căreia are deja prea multe informații pentru a mai putea fi eliberată. Mafia rusească din New York află de ea, o prinde, dar fata reusește să fugă. Luke Wright la rândul lui are probleme cu mafia. Pentru început, cu cea rusească, care i-a omorat familia. Dărâmat, el este atât de lipsit de orice reacție încât cu greu îți poți imagina încrâncenarea cu care își va înfrunta dușmanii imediat ce Mei îi dă un motiv să lupte și, spune el, să trăiască în continuare.

      În jurul lor se țese intriga extrem de violentă, dezvăluită treptat, într-un ritm care te ține pe ace până la finalul filmului. De partea chinezească, gangsterul însărcinat să aibă grijă de Mei este Yao Chung (Reggie Lee), un tip șic, care îi spune la un moment dat lui Mei aproape părintește că îi pare rău dar trebuie să o omoare înainte să pună altcineva mâna pe ea. Partea rusească se laudă cu tineri lupi dornici de afirmare și sânge. La mijloc, poliția new yorkeză, negociind cu ambele părți dări în bani și făcându-și calculele proprii. Deasupra tuturor tronează un primar atotputernic, corupt, excesiv de rafinat și suprinzător de calm cănd totul o ia razna și încep masacrele pe străzi.

      Când începe lupta, confruntările seamănă mai mult cu o lungă serie de execuții. Scenele se petrec în spații publice, pe stradă, în hotel, în localuri, dar nici "băieții răi" nici "băiatul bun" care în sfârșit și-a ieșit din pepeni nu au timp să se gândească la victimele colaterale. De altfel nici spectatorii. În toiul acțiunii, filmul începe să semene din ce în ce mai mult cu un joc video cu care te obisnuiești într-atât încat când ieși din sala de cinema ți se pare dubios de liniște în jur. Punct ochit, punct lovit pentru film.

      Jason Statham mi-a dat impresia unui Bruce Willis cu trăsături accentuate. Se enervează mai lent, pune jos mai multe victime pe minut, arată mai descompus când e mahmur. În fine, când e murdar arată mai terfelit și înlocuiește replicile ironice cu un sarcasm sec. Ceea ce îi dă un șarm incontestabil, în genul ediția a doua revizuită, fără înflorituri sau timp pentru procese de conștiintă ineficiente. Omul în mod evident vorbește serios.

       

       

      Instructor de yoga sinucigaș

      Personajele sunt, fiecare în stilul său, foarte pitorești. Costumele au fost gândite de Ann Roth, care a facut o treaba încântătoare, ținând cont și de intenția regizorului de a evoca filmele polițiste dure din anii '70. Acțiunea se petrece într-un timp scurt și nu justifică multe costume. Cu toate astea, Ann reușeste să contureze fiecare personaj convingător și câteodată cu umor.

       

      Mei este un copil tăcut și grav, în jurul căruia lumea întreagă se năruie. Fragilitatea ei este pusă în evidență de imprimeuri florale și pasteluri care strălucesc straniu pe fundalul orașului amenințător. Luke trece în film prin mai multe stări de spirit. În momentele de resemnare sinucigașă seamănă mult cu un instructor de yoga - degradeuri de gri, bumbac ecologic, căciulă homeless (categoric un hit, chiar și in moda feminină). E un om îmbrăcat ca să nu-l vezi și întors înspre el însuși. Mai târziu, odată cu determinarea, arma și reflexele rapide, Luke recapătă controlul și asupra garderobei sale - pune mâna pe cardul de credit al unui rus și apare rapid într-un sacou cu umeri inguști și cu mult mai multă prestanță.

       

       

      Din fericire, Ann Roth n-a exagerat cu inspirația '70 și costumele din film au o linie naturală. E adevărat, par toate proaspăt scoase din cutie, dar dacă vă deranjează asta, dați vina pe James Bond. Între timp, eu una mă simt recunoscătoare că polițiștii din divizia specială aveau toți haine exact pe măsură, ceea ce îi făcea să pară indecent de atrăgători pentru niște hoți criminali lipsiți de scrupule.

       

      Gangsterii chinezi și ruși sunt caricaturizați și apar ca pete de culoare în film. "Ruşii au fost cel mai uşor de îmbrăcat," spune Ann zâmbind. "E de ajuns să mergi în Coney Island. Poartă mai mult negru, cu ceva argintiu sau turcoaz. O ţinută special aleasă şi previzibilă."      Maro și crem, stil French Connection

      Sursele de inspirație ale filmului "În siguranță" au fost The Seven-Ups şi The French Connection, iar filmările au avut loc în New York, dar şi în Philadelphia. "Am filmat exterioarele în New York," spune Yakin. "Niciun oraş nu poate înlocui atmosfera specifică a acestui oraş. Ne-am fi dorit să filmăm totul acolo, dar e foarte dificil. Străzile sunt greu de controlat, iar omenii sunt oarecum blazaţi. Dar şi în Philadelphia am reuşit filmări excelente."

       

      Casino-ul ilegal a fost in întregime construit pe platou, iar adăpostul temporar al lui Luke,  un spațiu larg de 500 de paturi - unde Luke se refugiază în perioada când vagabonda pe străzi - a fost filmat într-o catedrală care arsese și din care nu a mai ramas decât altarul și podeaua. Filmul profită de locații bine alese și are o atmosferă unitară, redata prin cadre largi și o filmare dinamică, cu mai multe camere.

      Trebuie admis, "În siguranță" este un film retro bine încadrat, montat și colorat, a cărui acțiune explozivă nu te impiedică să îi admiri, de la început la sfârșit, estetica imaginii.

       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor