Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Iubire improbabilă

      20 aprilie 2019, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Deși din trailer părea că o să vedem un sequel după Twilight, filmul e de fapt o ciorbă reîncălzită după niște B movies nouăzeciste. Nu foarte îndrăzneț încît să arate prea multă piele, ci mai degrabă moralist și cu scopul de a trîmbița o iubire “adevărată”, cum vezi numai în filme, After e la fel de interesant precum un citat motivațional.

       

      Nu e greșit în sine, dar e de o evidență atît de transparentă încît vezi nimicul din spatele cuvintelor și imaginilor. Cele două personaje principale, Tess și Hardin, au o poveste atît de banală și de sumară încît referințele la Jane Eyre au un aer de intelectualism desuet. Pînă la un punct, relația dintre cei doi pare să se joace în limitele poveștii literare, stîrnind un oarecare interes a propos de modul în care aceasta poate fi adaptată contemporan, dar pista se dovedește a fi falsă și de-acolo filmul o ia rău în jos, fără nicio șansă de a se mai reabilita pe parcurs.

       


       

      Recurgerea la clișee sexiste (el e un băiat rău, care își permite excese, pe cînd ea e o prințesă care acceptă dezechilibrele lui și “curață”, la propriu, după el), ori la jocul de-a mama și de-a tata (se mută împreună, părăsind incinta facultății) care îi aruncă în drame mult peste vîrsta și limitele evidente ale poveștii lor platonice, fac din After un experiment (deși e mult spus) nereușit, un wannabe 50 Shades of Grey fără bice și erotism dezinhibat, care n-a reușit să prindă nici măcar o premieră pe 14 februarie, ci abia două luni mai tîrziu, cînd nu mai e nimeni interesat, nici măcar contextual, de genul asta de romantism ieftin.

       

      Deși traiectoria celor două personaje e atent gîndită (au ceva traume familiale care îi împing în mod necesar către fail-uri și depresii, dar se reculeg împreună, căci singuri n-ar fi reușit să răzbată), e în același timp și plictisitor de previzibilă, cu plot-points artificiale (ea află că de fapt toată povestea creată pînă la jumătatea filmului e de fapt un pariu pe care el l-a pus cu prietenii săi superficiali și neimplicați romantic) și cu personaje secundare care deși par să fie investiți în poveștile fiecăruia dintre cei doi, nu acționează și rămîn pe margine să privească la idila lor improbabilă.

       


       

      Faptul că filmul are un happy end e la fel de neinteresant și deși e prezentat netușat în nuanțe groase de fericire trecătoare, are, din contră, un efect negativ, pentru că impune o liniaritate care probabil vrea să sugereze maturizarea celor doi, dar de fapt denotă lipsa lor de inteligență emoțională. Deși sînt prezentați drept studenți, post-adolescența în care se află e mai degrabă specifică unor liceeni aflați în primele faze ale unei iubiri pe care nu reușesc s-o gestioneze și care îi consumă pînă în punctul cînd nu se mai recunosc.

       

      E un festival nefericit al incapacității unor oameni de a construi o poveste care să spargă tiparele obosite ale iubirii generice cu ups and downs și care își trag resursele de imaginație relațională din literatura sec. al XIX-lea. Poate că problema cea mai mare a acestui film e lipsa unei adecvări la realitatea anului 2019, precum și lipsa umorului și detașării emoționale care îngroapă orice speranța că After ar trimite într-adevăr la ceva relevant ce se întîmplă după toate momentele drăguțe și minunate ale îndrăgostelii. În loc să argumenteze realist ce funcționează și ce nu într-o relație, fie ea și la 19-20 ani, vedem o sumă de clișee obosite despre cum e iubirea complexă și lipsită de nuanțe. Dezolant.

       

       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor