Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      James Whale: Părintele horrorului modern

      25 iulie 2018, Autor: Sebastian M. Ceolca
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Acum 129 de ani, la data de 22 iulie 1889, se năștea – așa cum mulți istorici de cinema horror admit – unul dintre pionierii cinemaului horror. A murit în 1957. În urma unui atac cerebral, Whale se sinucide în propria-i piscină. Biletul de adio pe care l-a lăsat în urmă tulbură și azi: The future is just old age and illness and pain… I must have peace and this is the only way.” Însă, cu două decade înainte de tragedie, Whale era unul dintre cei mai proeminenți regizori de la Hollywood. Filmele cu Frankenstein (din 1931 și 1935) s-au bucurat de un succes absolut – succes care i-a deschis larg ușile spre Studiourile Universal. Totul s-a schimbat atunci când studioul a fost vândut și a regizat ulterior The Road Back (1937), un sequel eșuat al filmului anti-razboi al lui Lewis Milestone, All Quiet on the Western Front (1930). Proiectul ăsta l-a costat independența, iar Whale se retrage definitiv din lumea filmului câțiva ani mai târziu.

       

      Britanicul James Whale avea 39 de ani când a venit în SUA, în 1928. Înainte lucrase ca actor și dramaturg pe scenele londoneze. În 1930 își transformă munca pe care o avusese ca director de teatru în patria-mamă în filmul Journey’s End. Frankenstein (1931) a fost cel de-al treilea său proiect. A mai cochetat cu comedia și cu musicalul, care obișnuiau să facă parte din repertoriul lui. Dar reputația lui s-a clădit pe cinemaul horror. Dovadă ne stau adevărate capodopere ale genului, precum The Old Dark House (1932), Bride of Frankenstein (1935) și The Invisible Man (1933) – film pe care cineastul l-a considerat întotdeauna ca fiind cel mai bun al lui.

       

      whale

       

      De-a lungul vieții, Whale nu a recunoscut public că era gay, dar nici nu a ascuns-o vreodată. Astfel, astăzi, unii critici consideră că în Frankenstein, Whale și-a subliniat gros propria persecuție socială prin prisma celebrului monstru făcut din bucăți. James Whale a rămas mereu credincios rădăcinilor sale britanice, așa cum bine se poate vedea în filmul lui Bill Condon din 1998, Gods and Monsters – un tribut adus acestui timpuriu regizor hollywoodian de filme horror.

       

      Așadar, aventura lui James Whale cu cinematograful horror începe în 1931, cu Frankenstein – cel mai important film horror realizat vreodată și piatra de hotar a întregului gen. Pe generic, la începutul filmului, se menționează că monstrul e interpretat de „?”. Abia la sfârșit, publicul află că un ins pe nume Boris Karloff era personajul care îi îngrozise. Karloff va deveni ulterior la fel de uriaș ca filmul însuși. Stufosul roman al lui Mary Shelley e transformat de Whale într-o serie de scene de o remarcabilă teatralitate: monstrul ridicându-se spre cerul negru și furios, brăzdat de fulgere, aparatul de filmat care se apropie tremurând de prima imagine cu chipul lui, scena tulburătoare cu fetița care nu reușește să înoate, fugărirea monstrului de către o gloată furioasă cu torțe aprinse, și culminând cu celebra confruntare dintre creație și creator. Frankenstein e primul monster movie confirmat și primul film cu asa-numiții mad scientist. Filmul are doar 70 de minute, dar înca dovedește o consistența uimitoare, construită (mai ales) în jurul eternei teme a vieții de după moarte.

       

      frankestein

       

      Patru ani mai târziu, în 1935, James Whale îi făurește Monstrului o mireasă. Spectatorul de astăzi tinde să prefere Bride of Frankenstein în detrimentul originalului, în special datorită tonului său comico-empatic. Whale apasă maxim pedala umorului prin prezența menajerei Minnie (Una O’Conner) și interpretării excesiv de efeminată a lui Ernest Thesiger, în rolul maleficului om de știința Pretorious. Rămâne însă creepy partenera monstruoasă (Elsa Lanchester), cu corpul mumificat, șuierând ca o pasăre și cu șuvițele ei albe și negre aranjate într-o coafură aproximativ egipteană. Creația unei noi ființe marchează încă un capitol uimitor în cariera celebrului monstru lungan (înca o dată Boris Karloff se ridică la „înălțimea” personajului) și-l reconfirmă pe Whale ca un indiscutabil master of horror.

       

      bride

       

      Între cele două filme cu Frankenstein, Whale realizează, în 1932, The Old Dark House – un horror de tip spooky-house, cu același Karloff în distribuție, de data asta însa în rolul unui desfigurat majordom pe nume Morgan. Tehnicile de filmare ale lui Whale încă impresionează. El reușeste să creeze suspans și teroare doar plimbându-și circular camera prin colțuri întunecate. Pe de altă parte, filmul  se îndreaptă înspre o comedie horror într-un fel neașteptat de încântător. The Old Dark House e o capodoperă uitată a lui Whale, una care merită să fie (re)descoperită.

       

      dark house

       

      Un film care s-a bucurat de aceeași popularitate ca cele două Frankenstein e The Invisible Man (1933). Rămâne încă un film alarmant, efectele speciale încă mai au o forță teribilă, ba chiar aproape că se pot ridica la nivelul celor de azi, iar pentru Claude Rains rolul ăsta a însemnat drumul spre glorie. Această primă ecranizare după nuvela lui H.G. Wells mai are puterea să emane neliniște prin toți porii. Nu pot decât să fiu de acord cu James Whale – The Invisible Man e cel mai desăvârșit film al lui.

       

      invisible

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor