Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      “Marele Gatsby”, omul fără prieteni

      27 mai 2013, Autor: Elinne Bîrnea
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Filmul “Marele Gatsby” (titlu original The Great Gatsby) este o capodoperă vizuală şi un omagiu adus anilor nebuni (1919 – 1929) din America, într-o lume dominată de visuri imposibile, extravaganță și excese de tot soiul.

       

      Tobey Maguire (Nick Carraway), Leonardo DiCaprio (Jay Gatsby), Carey Mulligan (Daisy Buchanan), Isla Fisher (Myrtle Wilson) şi Joel Edgerton (Tom Buchanan) sunt protagoniştii acestei povești moderne despre iubire, prietenie, gelozie, trădare și moarte – o poveste care timp de un veac a călătorit în timp și spațiu și a ajuns la publicul din întreaga lume.

       

      Baz Luhrmann reușește încă o dată să ne impresioneze cu talentul său genial de a crea povești și putem spune că nimeni nu va reuși să descrie vreodată efervescența acelor ani, furtunile acelei perioade, mai bine ca acest regizor, care a încercat în permanenţă să rupă barierele dintre poveste şi public.

       

      Eleganţa, strălucirea, inovaţia acelor ani au fost o provocare incitantă și pentru designerul Catherine Martin, care a declarat: „ După primul război mondial, s-a renunţat la lenjeria de corp greoaie victoriană, a început moda fustelor scurte şi eliberarea sexuală a femeilor, care le-a permis să se îmbrace mai comod. S-a născut un stil exuberant, decorativ (n.r. Art Deco), marcând un moment-cheie în istoria designului. Femeile, până la acel moment încorsetate, au luat o foarfecă şi şi-au tuns părul. Faptul că nu mai sunt căsătorite şi nu par să intenţioneze să se căsătorească le demonstrează tăria de caracter şi neînfricarea. Clădirile se înălţau, petrecerile erau din ce în ce mai mari, moravurile din ce în ce mai uşoare, iar băutura mai ieftină. Neliniştea se apropia…”, spune designerul”.

       

       

      Ei bine, poate că nu ați avut în mână cartea lui F. Scott Fitzgerald sau poate că ați citit-o acum 20 de ani, vă prezentăm mai jos 10 lucruri pe care ar trebui să le ştiţi despre “Marele Gatsby”:

       

      1. Acţiunea este plasată în vara anului 1922; F. Scott Fitzgerald a publicat acest roman în 1925 şi a fost ecranizat pentru prima dată la numai doi ani de la apariţia sa, fiind considerat unul dintre capodoperele literaturii americane contemporane.  

       

      2. În ciuda titlului său, personajul principal şi povestitorul acestei cărţi este Nick Carraway, vărul lui Daisy Buchanan şi unul din puţinii, dar adevăraţii prieteni ai lui Gatsby. Nick este un observator discret şi sensibil, care este prins între două lumi, între complicitatea faţă de Daisy şi Gatsby şi iubirea lor dezlănţuită şi ideală, pe de o parte şi ataşamentul convenţional faţă de Tom, soţul lui Daisy, pe de altă parte.

       

      3. Deşi acţiunea se desfăşoară în Long Island, în cartierele East Egg și West Egg, Nick Carraway menționează în finalul cărții că sufletul poveștii se află altundeva și subliniază totodată faptul că nici el și nici Tom, Gatsby, Daisy sau Jordan nu s-au putut adapta stilului de viață din East Egg.  


      4. Tânărul sărman și fără viitor James Gatz se transformă în milionarul fără trecut Jay Gatsby, ale cărui afaceri extrem de dubioase. La un moment dat, împreună cu un asociat au cumpărat niște spații comerciale în care au făcut comerț ilegal cu alcool din cereale.

       

      5. Gatsby este un romantic prin excelență...”un mare dădător de speranță și un romantic incurabil, așa cum nu am mai văzut până acum și imposibil să mai întâlnesc vreodată”, mărturisește Nick Carraway.


      6. Părul lui Daisy trebuia să fie negru, în ciuda faptului că producătorii pledau pentru varianta blondă.

       


      7. Personajele din roman făceau remarci rasiste la adresa negrilor și evreilor, un lucru obișnuit pentru acea perioadă tumultoasă.


      8. Banii (banii vechi vs banii noi) și muzica jazz reprezintă două teme majore. Vă întrebați care este semnificația jazz-ului în această poveste? Vă spunem în 5 cuvinte: periculos, contagios, incitant, misterios şi senzual.

       

      Fitzgerald este un fin observator al acestei clase sociale; puteți simți mirosul avuțiilor sterpe în aceste pagini, combinat cu cel al sângelui și fumului de pe marginea lor, locul de ciocnire al celor două lumi antagonice.

       

      Dar spre deosebire de romanele scriitoarei Jane Austen, cu excepția unor comentarii ceva mai îndrăznețe, cartea ”Marele Gatsby” nu este deloc amuzantă.


      9. Aproape de finalul poveștii apare un comentariu denigrator la adresa cuplului Buchannan: ”Tom și Daisy erau niște persoane insolente – ei distrugeau lucruri și oameni deopotrivă, ca apoi să se retragă în universul lor impasibil, dar plin de avuții și să-i lase pe ceilalți să facă curat în urma lor...”.


      10. Am lăsat pentru final cele două imagini de senzație care apar în ”Marele Gatsby” și merită punctate:

       - lumina verde care ardea toată noaptea la debarcaderul familiei Buchannan. Pentru Gatsby, Daisy este lumina verde a farului, obiectul pierdut...Gatsby credea în lumina verde, în viitorul orgasmic care an de an se retrăgea în fața noastră.

       - un panou vechi pictat cu ochii Dr. T.J. Eckleburg, probabil rămășițele unei reclame ce poartă acest simbol ocult; ochii care veghează asupra unui peisaj cenușiu, dezolant, aflat la granița dintre oraș și țară – locul în care Myrtle Wison locuiește împreună cu soțul său, deasupra unei benzinării. În spatele unei perechi de ochelari cu rame galbene se puteau zări doi ochi imenși albaștri, pe care soțul lui Myrtle îi privea și spunea cătrănit: ”Dumnezeu vede totul!”

       

       

      Ca fapt divers, cea mai interesantă ecranizare de până acum a cărții ”Marele Gatsby” este cea din 1974, cu scenariul scris de Francis Ford Coppola, cu Robert Redford în rolul lui Gatsby, Mia Farrow în rolul uşuraticei Daisy, Lois Chiles în rolul răsfățatului Jordan Baker și Sam Waterston în rolul lui Nick Carraway.

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor