Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Miss Bala, un fel de super-erou

      3 mai 2019, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Miss Bala (aka Domnișoara Glonț) e un remake după un film mexican. O tipă MUA, cetățean american de etnie hispanică, vine în Mexic să-și viziteze o prietenă din copilărie. Merge cu ea la un party dubios unde are loc un shoot-out; prietena ei dispare, iar ea intră într-un fel de carusel de evenimente din care doar două opțiuni: moare sau scapă. E răpită de un traficant de droguri (și nu numai) și pentru că are pașaport american e pusă să facă diverse comisioane peste graniță. Dar intră rapid pe radarul americanilor.

       

      Deși e destul de banal ca desfășurare de forțe (și pe alocuri cam șchioapătă logica: de ce nu-și caută prietena dispărută în shoot-out după ce DEA îi dă un răgaz de vreo 12 ore pînă să revină în mîinile traficantului care o răpise? De ce traficantul vine s-o ia în primire după ce se întoarce cu portbagajul plin de arme din SUA chiar în mijlocul unei arene de unde poate fi înconjurat “ca la carte”?) și e mult sub orice intrigă am mai văzut (și am tot văzut în ultimii ani) cu traficanți urmăriți de DEA prin Mexic, carteluri sîngeroase și droguri fără număr.

       


       

      Dacă e ceva la care Miss Bala stă bine e ritmul de montaj care te ține foarte aproape de tot parcursul poveștii și coase cu ață albă, aproape invizibilă toate etapele prin care trece Gloria, această wannabe Lara Croft care trece prin focul gloanțelor fără nici măcar o zgîrietură, ba îi mai și salvează pe unii mai puțin norocoși. Evident, ați ghicit, nici nu moare în final, ba pică de partea bună a eternului conflict dintre bine și rău deși schimbă taberele cam prea des pentru nici două ore cît durează filmul.

       

      Ce aduce nou Miss Bala în peisajul cinematografic? Firește, nimic, e un film de consum rapid, care apelează la nevoia cinefililor de a vedea mai mult din lumea creată de filme precum Sicario sau seriale precum Narcos și a le satisface pofta de gloanțe, thriller, bombe și droguri de mare risc. Nu vedem însă prea multă piele, cumva ciudat pentru genul ăsta de film, dar aici scenaristul ne întinde o capcană, lăsîndu-ne să ne imaginăm singuri cum ar putea funcționa “chimia” lascivă dintre Gloria și Lino, cel care a răpit-o. Dar de fapt atu-ul principal al Gloriei e inteligența (deci nu trupul ei, doamne-ferește.) și capacitatea de supraviețuire într-un mediu ostil, în care orice decizie pare să fie decisivă.

       


       

      Dar asta pentru că am căzut într-o altă capcană, aceea de a crede că Gloriei chiar i se poate întîmpla ceva rău. Nu, nici măcar n-o vedem dezbrăcată și cum Lino nu profită de ea și de corpul ei, e un artificiu care menține nivelul de dramatism pînă în punctul în care ajungem chiar să sperăm că i se va întîmpla ceva rău, dar sfîrșim prin a ne declara învinși și păcăliți de realismul fake cu care ne tot îmbie filmul încă de la început.

       

      Dacă în Narcos vedeam povestea unor traficanți de prima mînă, iar în Sicario cea a agenților federali americani, aici istoria traficului de droguri e privită, pars pro toto, prin ochii unui simplu om, ca noi toți, căruia i se schimbă viața “ca-n filme” și care scapă aproape incredibil (deși mai degrabă necredibil) din toate situațiile critice, oricît de periculoase ar fi.

       


       

      Pe de altă parte, am putea aprecia perspectiva unui personaj feminin în rolul central, puternică și capabilă să înțeleagă tot ceea ce se întîmplă în jurul ei (de altfel și regizoarea e tot o femeie), astfel încît să scape teafără și nu doar nevătămată, ci de-a dreptul învingătoare, omorînd cu sînge destul de rece Răul care îi violentează viața altfel dezirabilă și liniștită de care se bucura inițial. Dar unde avea prea puțină andrenalină, pe care vedem că a prins-o după tot ce i s-a întîmplat, și mai ales în final, cînd abia așteaptă o nouă misiune în slujba Binelui și Dreptății, adică a United States of America.

       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor