Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      MO de la MOralist, privit prin lupa contextului

      1 octombrie 2019, Autor: Ionut Oprea
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Aseară am văzut MO. MO șocat, a trebuit să mă culeg puțin de pe jos să vi-l pot prezenta. Nu vi-l povestesc, stați liniștiți, trebuie doar să găsesc de unde să încep.

       

       

      Așa, am găsit. A început școala. Avem în anul de grație 2019 cel mai mic număr de studenți pe care l-a avut țara asta a noastră în ultimii 20 de ani. Nu cu 10 sau 100 mai puțini, ci chiar la JU-MĂ-TA-TE-N-PA-NA-MEA față de câți aveam acum 9 ani, în 2010.

       

      Asta pentru că școala, în general și facultatea, în particular, au probleme. Mari. Din ce în ce mai mari. Probleme care au căscat prăpăstii uriașe în ultimii 10-20 de ani. Suntem în plină anomie* socială de 30 de ani încoace iar mediul nostru universitar, cel mai profund spațiu de (re)definire a societății noastre, în loc să ia problema de coarne, se face că plouă și continuă să țeasă mecanic, robotic, somnambul, haine invizibile pe măsura viselor fiecărui absolvent. 

       

      Suntem în budă, suntem în căcat. Și social, și MOral. Suntem mulți dintre noi neduși la psiholog sau psihiatru. Suntem un popor plin de probleme individuale si de grup și, in plus, lipsit complet de empatie, drept pentru care răspunsul la orice destăinuire a unei probleme nu duce la înțelegere, ci declanșează replica în oglindă:  "a, pff, asta nu-i nimic, stai să vezi ce probleme am eu!…"

       

      Ce faci dacă realizezi toate astea? Ori încerci să faci ceva, să schimbi ceva, și suntem deja din ce în ce mai puțini cei care încearcă. Ori îți bagi picioarele și te retragi în lumea ta. Ca MO.

       

       

      Povestea ei nu e una accidentală, nu e aleasă la întâmplare, chiar dacă ideea i-a venit, se pare, regizorului, pe baza unui caz real. E doar un caz din multe care au fost făcute publice și din ȘI MAI MULTE CARE N-AU FOST. Un simbol al frustrărilor acumulate și a neputinței care caracterizează aproape toate generațiile care ne sunt contemporane. De aceea încerc să vă provoc la o trântă cu contextul, cu perspectiva în care poate fi văzut și înțeles acest film care mi s-a părut a fi despre noi toți, acum, aici, în prezent, rezultat al tuturor greșelilor noastre de până acum, nu despre o oarecare MOnica.

       

      MO, așadar, nu e o poveste singulară, MO e o eroină, simbol al unei generații sau a mai multora chiar, păcălite și dezamăgite permanent de ceilalți, în derivă într-o societate bolnavă,  în care oamenii nu se ajută reciproc, ci dimpotrivă, se provoacă, se vânează, își măsoară mereu puterile pentru a vedea cine e azi ăla puternic și ăla slab, cine agresorul și cine victima. Suntem pe timp de pace în aparență, părem a ne suporta, a ne tolera reciproc, părem a fi chiar prieteni, dar de fapt suntem toți în război cu toți ceilalți. În fiecare zi, alt front, altă luptă, alți dușmani. Chiar dacă pierdem azi, mâine o luăm de la capăt.

       

      Da, vă recomand încă o dată și încă o dată să vedeți filmul ăsta (și) prin lentila colorată pe care v-am oferit-o mai sus.

       

       

      Dincolo de asta, Dana Rogoz ne încântă ochiul cinefil cu un personaj principal credibil, studiat, asumat, pe măsura rolului, pe culmile depresiei, dar în același timp simpatic(MO), iar regizorul Radu Dragomir, cu complicitatea lui Răzvan Vasilescu, personajul principal masculin al filmui, împletește permanent gluma cu dezbaterea serioasă despre moralitate, făcând permanent rocada rolurilor între personaje pe această temă.

       

      Fiecare personaj ajunge, pe rând, și lup MOralist și oaie păcătoasă, într-o spirală a MOralității sau mai degrabă a lipsei acesteia. Poți fi tentat să construiești din evenimentele filmului o scală a moralității de la cele mai grave la cele mai puțin grave, dar dacă pici în capcana asta trebuie să te întrebi de ce, de ce unele ar trebui să fie mai puțin grave decât altele?  Cu toții avem vreo amintire care seamănă cu oricare din ele, cu toții asistăm sau chiar dăm cu propria sapă la MOrmântul MOralității iar MO e doar un rezumat, un conspect, o ocazie de a ne da un pas în spate și a ne întreba de ce se întâmplă toate și ce am putea face să nu se mai.

       

      Jucăuș, personajul maestrului Vasilescu face chiar o aluzie la filmul “4 luni, 3 săptămâni si 2 zile”, cu care MO seamănă în multe feluri, aș putea scrie încă vreo două-trei articole pe tema asemănărilor dintre cele două filme. Ca diferență principală, aș zice că traumele generațiilor curente sunt mult mai complicate. Nu era deloc „mai bine înainte”, n-aș dori niciodată să ne întoarcem, doar că drumul de tranziție către mai bine trece mai întâi prin mult mai rău. Ca în povestea lui MO.

       

      *ANOMÍE s. f. Absența normelor sau valorilor sociale la nivelul individului ori al societății; dezordine, dezorganizare; p. ext. haos. – Din fr. anomie. sursa: DEX '09 (2009) https://dexonline.ro/definitie/anomie

       

      Filmările pentru ”Mo” au avut loc în 2017 și 2018 la București. O producțuie Scharf Film Production și Strada Film. Director de imagine: Liviu Mărghidan, montaj: Tudor Popescu, sunet: Marius Stănescu, art director: Gabriel Bucur, costume: Adina Bucur. Film realizat cu sprijinul CNC, finanțator: Media Investment și Optimum Media.

      Filmul va putea fi văzut pe ecranele din România de pe 4 octombrie, distribuit de Bad Unicorn.


      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor