Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Mușchi & motoare

      4 august 2019, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Noul episod din seria Fast & Furious îi pune la volan și cu bicepșii încordați în prim plan pe Jason Statham (în rolul de pensionar sexy - not) și Dwayne Johnson (pentru că MMA încă e un etalon de masculinitate, I guess). Amîndoi primesc un task de la băieții cu ochi albaștri de la CIA și trebuie să-și unească forțele (că deh, team spirit) ca să găsească și să neutralizeze un virus mortal.

       

      Long story short, evident că totul se rezolvă în final, oricum intriga nu e foarte relevantă în genul ăsta de filme, show-ul cu motoare turate și mașini tunate e miezul. Doar că din punct de vedere cantitativ secvențele importante cu mașini și urmăriri pe șosele sau off road sînt maxim 2, una în Londra și cealaltă la capătul lumii, în Samoa natală a lui Johnson (hai 3 cu tot cu cea cu camionul din Ucraina). Cam puțin, aș spune, pentru pasionații de bolizi și noss

       


       

      Acest Fast & Furios: Hobbs & Shaw e o combinație de film cu spioni, car chases, oleacă de SF a la Black Mirror (but not in a cool way, though) și diverse glumițe cu ce mai e la modă în mainstream, gen Game of Thrones, spații industriale părăsite din Ucraina wink wink Chernobyl, Ryan Reynolds being typecasted și altele asemenea. Firește, oleacă de umor e bine-venit, overall e un mix ok - nici că ar există mari așteptări de la un film menit să rupă box office-ul și nu să obțină aprecieri critice.

       

      N-aș spune că episodul asta face vreun pas înainte sau înapoi în vreo direcție, doar aduce oleacă de culoare din Pacific, unde samoanii tocmai ce se pregătesc de participarea la Cupa Mondială de Rugby din septembrie și e păcat să nu vezi un dans haka faux autentic. Și să nu celebrezi tradițiile și puritatea unor războinici adevărați, neparazitați de tehnologia asta care ne transformă în roboți și care n-are cum să fie superioară omului, conform concluziei finale a filmului.

       


       

      Căci asta celebrează în subsidiar acest Fast & Furious, deși e o serie cu și despre mașini tunate și turate la maxim: că omul e totuși superior robotului, iar avansul tehnologic n-a reușit încă să depășească capacitățile fizice, intelectuale și emoționale ale speciei bipede. Cumva asta era și concluzia serialului Black Mirror: cu cît oamenii încearcă să-și simplifice viață înconjurîndu-se de gadget-uri, problemele umane de bază devin și mai complicate și mai greu de rezolvat, ba tehnologia mai mult strică. 


      Forța a doi oameni care își pun eforturile în comun pot să bată un robot aparent indestructibil. Familia e resursa de bază, fie ea și ultima la care apelezi cînd nu mai ai nicio altă soluție. Scopul și binele comun transced orgolii și hachițe individuale. Genul ăsta de valori și concluzii general valabile și social acceptabile sînt cele care stau la baza unui astfel de film. E greu să impresionezi un public larg fără ele și trebuie să fii deștept și curajos ca să impresionezi chestionîndu-le sau propunînd altceva în locul lor. Dar n-a zis nimeni că Fast & Furious e vreun mare film, e însă necesar pentru a aduna la un loc o serie de tropi mainstream și a stabili un nivel pentru acest gen de cinema.

       


      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor