Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Nicky Larson, detectiv japonez

      19 mai 2019, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Coborît din paginile benzilor desenate japoneze, Nicky Larson e un personaj de manga afemeiat, dar nesexualizat. Fantazează dar nu acționează, preferă să tragă cu ochiul decît să cucerească inimile și hormonii partenerelor de sex opus. Nici în rolul de asasin-detectiv privat nu e foarte criminal, preferă să dea cu pumnul decît să apese pe trăgaci, iar atunci cînd totuși o face parcă nu mai are farmecul bătăilor în care oponenții alternează între a conduce lupta și a fi conduși (în timp ce se găsesc destule momente care pot fi speculate comic).

       

      Locuiește împreună cu sora fostului său partener de arme, Laura, pe care a luat-o în grijă și cu care împărtășește acum aceeași meserie. Nu pare să fie vreo atracție între ei, deși totul spune că ar putea dacă nu chiar ar trebui să fie. Primesc o nouă misiune, să elimine niște răufăcători aflați în căutarea unui parfum care, o dată folosit, îl face pe posesor irezistibil în fața oricărei ființe vii (da, chiar și animale, de ce nu?) care intră în contact cu mirosul.

       


       

      Firul intrigii și povestea cu răufăcătorii sunt ceva mai complicate și nu extraordinar de relevante pentru deznodămîntul filmului (unul deschis, cum altfel?), în care personajul bun, alături de iubita sa, izbîndesc și sînt mai pregătiți ca oricînd pentru o nouă misiune. Sigur, un astfel de parcurs narativ e specific lumii ficționale din care provine personajul Nicky Larson, nu e nimic fake aici.

       

      Ceea ce poate că șchioapătă puțin, fiindcă probabil filmul nu-și propune să fie mai interesant de-atît, e îmbinarea dintre idila ipotetică dintre Nicky & partenera sa și povestea cu parfumul care atrage spiritele care altfel nu s-ar întîlni niciodată. Doar că, pentru a conferi o oarecare credibilitate și ceva mesaj de bine pentru spectatori, iubirea neverbalizată și ne-exprimată dintre Nicky și Laura se înfiripă în mod natural, fără elemente ajutătoare. Pentru că e un sentiment care vine natural, e pur & funcțional, nu împins cu forța și împotriva voinței vreunuia dintre ei.

       


       

      OK, probabil un mesaj de genul ăsta funcționează subtil în mintea unor spectatori nu foarte în vîrstă și e în regulă, e totuși un film de larg consum, nu foarte vulgar cît să stîrnească dezgust, nici foarte violent cît să rateze un rating mai generos și de un erotism mai degrabă comic decît senzual. Altfel, gag-urile sînt cele clasice pe care le știm încă de la frații Marx, iar lucruri noi sau surprinzătoare, cinematografic vorbind, nu reușim să vedem.

       

      Nicky Larson se înscrie în genul filmelor regizate de Philippe Lacheau pînă acum (în care și joacă rolul principal), cu Babysitting 1&2 și mai recentul Alibi.com (distribuit și la noi acum 2 ani), comedii mainstream care nu “rănesc” pe nimeni, bifează politically correctness-ul, echilibrul de gen, inversarea raporturilor de gen, prezența minorităților (de aproape orice tip), am putea spune chiar că încearcă să spargă anumite clișee sociale, dar poate că e totuși puțin exagerat. În definitiv comediile cam asta fac, încearcă să ridiculizeze sau să scoată în evidență anumite tare sociale, comportamentale etc fără să fie neapărat și niște critici asumate la adresa obiectul supus rîsului. În multe alte situații, comediile (fie ele filme, spectacole de teatru sau stand-up) mai mult întăresc dezechilibrele de gen ori cele sociale, deci poate că nu e cazul să vedem în Nicky Larson mai mult decît e: o ecranizare a benzilor desenate japoneze (o serie manga, de fapt) City Hunter.

       


      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor