Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Nu contează ce alegi, contează cîte finaluri vezi

      2 ianuarie 2019, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Dacă n-ați mai văzut un film interactiv pînă acum, Bandersnatch o să vă dea pe spate. E și normal, posibilitatea de a influența firul narativ și de a-ți crea propria poveste fiind destul de revoluționar. Din păcate, acest nou episod din Black Mirror (deși nu prea pare să aibă nicio legătură cu genul de cinema și de narațiuni din serial) nu e nici pe departe relevant pentru ce înseamnă de fapt filmul interactiv.

       

      Totul e mai degrabă un video game, sau cel puțin funcționează ca unul, întrucît alegerile pe care le faci de-alungul filmului nu te duc către un final, oricare ar fi el, ci ești întors de nenumărate ori într-un punct unde sistemul pare să-ți spună că ai făcut o alegere greșită. Ceea ce poate fi pe cît de interesant, pe atît de enervant. Pentru că alegerile pe care le iei nu au cum să fie bune sau greșite, întrucît sîntem totuși în convenția unei ficțiuni. Indiferent de ce alegi (alt)ceva se va întîmpla, iar tipul de final care se configurează pe măsură ce tot iei decizii îți va reflecta profilul de spectator/utilizator.

       


       

      Întorcîndu-te de n ori la cîte un punct din poveste, e ca și cum realizatorul îți transmite constant că nu faci ce trebuie și te îndepărtezi de ce vrea el să-ți arate și de finalul/finalurile preferat(e) de el. Ori asta anulează întreg sistemul de interactivitate, unde tu ca utilizator ești cel care e în control și nu realizatorul.

       

      Moreover, a alege între pufarine și cereale sau între două casete audio e irelevant din perspectiva plot-ului. Conform diagramei episodului, alegerile astea nu sînt însă lipsite de însemnătate în Bandersnatch, ele ducîndu-te pe o anumită ramură a algoritmului. Dar cum ai putea să-ți dai seama de asta, atît timp cît nu ești conștient de sensul alegerii și de cum ar putea asta să influențeze narațiunea.

       


       

      Punctul maxim de frustrare al unui utilizator este acela că după vreo trei reveniri automate de genul “level failed”, ajungi la non-opțiunea “Îl va îngropa sau îl va ciopîrți?”. Is that even an option?! A alege într-un film interactiv înseamnă propriu-zis că în acele momente de răscruce (la propriu) sau plot-points cum se numesc din punct de vedere narativ, să poți alege. E clar că orice ai alege mergi într-o direcție fără întoarcere, care va modifica traseul personajului și al poveștii. Ideea de întoarcere forțată la un punct anterior e o ieșire frustrantă din experiența filmică, care nu oferă satisfacție ci naște dorința de a ajunge, cît mai curînd, la un final, oricare ar fi el.

       

      Experimentarea mai multor finaluri pare să-ți stăpînească pofta de a fi văzut tot, indiferent de ce alegeri ai fi luat, însă tocmai asta e cel mai problematic. Practic, orice alegeri ai face, apuci să vezi toate deznodămintele posibile, învîrtindu-te într-un labirint narativ din care tot ce-ți dorești e să ieși cît mai repede.

       

      Așteptarea naturală e aceea de a vedea finalul pe care l-ai ales implicit pe măsură ce ai tot selectat opțiuni, nu să fii întors în cîte un punct unde vei fi determinat să faci alegeri diferite astfel încît să respecți harta trasată de altcineva pentru a ajunge într-un punct pe care nu ți-l dorești. Ajungi să-ți chestionezi propriile alegeri încercînd, în mod inutil, să intuiești unde vrea să ajungă realizatorul, în loc să te bucuri de propriile alegeri.

       


      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor