Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Ofjoseph - șefa la femei

      11 iunie 2019, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      După 2 sezoane destul de bune și cu un timing perfect pentru toată dezbaterea care a ajuns și în România o dată cu Referendumul pentru Familie și campania homofobă a Coaliției pentru Familie, au apărut zilele astea primele episoade din sezonul 3 al serialului Handmaid’s Tale.

       

      Eroina noastră, deși are ocazia să fugă din Gilead și să se reîntîlnească cu soțul și prietenii ei refugiați în Canada, decide să rămînă pentru a o lua cu ea și pe fiica care-i fusese răpită cînd a început toată această distopie. Nu reușește să-și recupereze fata, e capturată din nou și, în urma unui episod destul de apocaliptic cu Serena (stăpîna ei) care își dă foc la propria casă - “burn, motherfucker, burn” - e alocată unei noi familii, chiar în cea a lui Joseph Lawrence, cel care conspirase pentru a o trimite în Canada, devenind din Offred - Ofjoseph.

       

       

      Deși în sezonul 2 părea un tip de treabă, aproape progresist și care nu prea-și găsea locul în acest univers dement, avem să aflăm că Lawrence e de fapt unul dintre ideologii Gilead-ului, ale cărui cărți au influențat pornirea unei astfel de mișcări unde drepturile omului nu există și care se încadrează pe scara istoriei undeva în zona Evului Mediu. Mai mult, Lawrence nu pare foarte dornic să mai facă și alte acte de caritate și e mai degrabă instabil psihic & emoțional, ceea ce o determină pe fata noastră să pună în aplicare un plan măreț: să formeze o coaliție a femeilor din Gilead, care să combată feminist abuzurile la care sînt supuse de către bărbați. Iar pe bărbații cu care întră în contact încearcă să-i manipuleze pe cît posibil pentru a-și duce la îndeplinire planul.

       

      Încă nu știm în ce constă acest demers, dar e clar că tensiunea creată de un stat și de executanții lui nemiloși s-a mai disipat, deci e probabil să poată exista o mișcare de rezistență mult mai activă. Universul lui Margaret Atwood rămîne în continuare valid, acum cu o atenție parcă mai sporită pe efecte vizuale poetice și unghiuri atent căutate pentru a da o notă de mare artă acestei producții, însă distopia pe care o urmărim pare să continue în spiritul operei scriitoarei americane. Ceea ce pînă acum nu sună deloc greșit, ba e chiar o opțiune deșteaptă.

       


       

      De murit încă n-a murit nimeni după primele 3 episoade (Serena nu se sinucide, Aunt Lydia a scăpat doar cu niște oase rupte după atacul lui Emily, copilul lui June cu Nick nu s-a înecat în timpul escapadei spre Canada), avem doar niște personaje mai mult sau puțin generice care apar spînzurate și o serie de femei pe care le vedem ținute în cuști și despre care aflăm că vor fi trimise în colonii (unde vor muri, mai mult ca sigur).

       

      Deși părea un fel de șef absolut, Fred e acum într-o poziție mult inferioară, după ce a rămas fără casă, fără țiitoare, iar soția pare că nu vrea să mai împartă aceeași casă cu el, deci statusul său social e diminuat; în locul său vine Lawrence, căruia i se creează rapid rolul de ideolog și de lider respectat de cei din jurul lui (timp de 2 sezoane nu e prezent, ceea ce pare puțin ciudat din punct de vedere narativ), deci June iarăși se confruntă cu un oponent pe măsura responsabilității ei dramaturgice de a rezolva povestea Gilead-ului. Rămîne de văzut dacă pînă la finalul sezonului va reuși să-și recupereze fiica și să plece în Canada sau mai asistăm în continuare la premise create pentru un al patrulea sezon.

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor