Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Povestea reală din spatele filmului “American Sniper”. Viaţa periculoasă şi moartea misterioasă a lunetistului Chris Kyle

      31 ianuarie 2015, Autor: Elinne Bîrnea
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

       

      Odată cu lansarea în cinematografe a filmului American Sniper, viaţa fostului lunetist Chris Kyle a devenit din nou un subiect discutat în toate publicaţiile.

       

      Drama de război, regizată de Clint Eastwood, a primit şase nominalizări la premiile Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor – Bradley Cooper şi a avut un succes imens la box office.

       

      Chris, care a fost trimis în patru misiuni în Iraq înainte de moartea sa tragică din 2013 “a fost un om complicat şi simplu în acelaşi timp”, a spus văduva lui, Taya Kyle, într-un interviu acordat revistei People.

       

      Iată cinci lucruri interesante despre lunetistul poreclit “Legenda”:

       

      1. Este considerat cel mai letal lunetist din istoria armatei Statelor Unite

       

      Născut în Odessa, Texas, şi-a petrecut copilăria mergând la vânătoare cu tatăl său şi nu era deloc atras de şcoală. S-a înrolat în armată în 1999. În 2012, a lansat o autobiografie ce a devenit un besteseller – după care este inspirat filmul American Sniper. În această carte, Kyle a explicat cum a fost prima dată când a ucis pe cineva. Aşa cum este ilustrat şi în trailerul filmului, Kyle a deschis focul asupra unei femei care se apropia de un grup de puşcaş marini cu o grenadă în mână.  Aceasta  a fost prima dintre cele 160 de victime confirmate, deşi numărul neoficial al celor ucişi de Kyle este mult mai mare.

       

      “Mi-l amintesc pe Chris spunându-mi că abia după acea primă împuşcătură, şi-a dat seama ce înseamnă de fapt acest job”, a spus Taya (40 de ani).

       

       

      “Sunt un tip obişnuit care şi-a făcut datoria faţă de ţara lui. Am fost pus în nişte situaţii dificile, dar nu am fost singur. Colegii mei m-au ajutat.”, spunea Kyle.

       

      “Este o idee incorectă despre aceşti tipi şi anume, că iubesc războiul.”, a spus Taya. “Dar vă spun eu, nu iubesc războiul. Dar iubesc lupta aceea care face dreptate.”

       

      2. A fost un tată şi un soţ iubitor

       

      “Avea o inimă mare, dar era puternic”, a spus Taya. “A fost un tată foarte bun.” Însă, cele patru misiuni în Iraq au fost o adevărată provocare pentru familie. “A fost greu. Chris ştia că pentru asta a fost antrenat şi simţea că asta e datoria lui.”

       

       

      3. Înainte să moară, Chris a vorbit cu Bradley Cooper despre film

       

      Cei doi s-au cunoscut înainte de accidentul care i-a curmat viaţa: “Mi-a spus că dacă ar avea şansa să aleagă regizorul, l-ar alege pe Clint Eastwood”. Din acest motiv, după ce Steven Spielberg a abandonat proiectul, Bradley Cooper împreună cu producătorii l-au convins pe Eastwood să ocupe scaunul regizoral.

       

      Taya le-a dat, de asemenea, lui Cooper şi colegei sale, Sienna Miller, cea care o portretizează în film, schimburile de e-mailuri dintre ea şi Chris din timpul în care era în misiune.

       

      “A fost ceva incredibil, personal şi intim, care ne-a oferit o perspectivă reală şi solidă asupra relaţiei dintre cei doi”, a spus Miller.

       

      4. Treaba lui era de a-şi proteja camarazii soldaţi şi misiunile acestora

       

      După ce s-a întors la viaţa de civil, Chris a găsit modalităţi de a-i ajuta pe alţii. “Chris oboşnuia să vorbească mereu despre cum ar putea fi de serviciu la domiciliu.”

       

      Taya a înfiinţat Fundaţia Chris Kyle Frog în onoarea soţului ei decedat şi contribuie la îmbunătăţirea relaţiilor în familiile militarilor. “Facem tot ce putem pentru aceşti oameni care se sacrifică pe câmpul de luptă”, a spus ea.

       

       

      5. A murit încercând să-l ajute pe un fost puşcaş marin

       

      Pe 2 februarie 2013, Chris şi prietenul său Chad Littlefield l-au dus pe colegul lor mai tânăr, Eddie Ray Routh, în vârstă de 25 de ani, la un poligon de tragere din Texas, după ce mama acestuia l-a rugat pe Chris să-l ajute deoarece Routh suferea de o tulburare post traumatică după întoarcerea sa din război. În timp ce făceau exerciţii, Routh l-a împuşcat mortal pe Kyle, iar acum aşteaptă să fie judecat pentru crimă.

       

      “Înainte să plece mi-a spus că mă iubeşte. L-am întrebat dacă este totul în regulă, iar el mi-a răspuns ca abia aşteaptă să ajungă acolo şi să se întoarcă acasă.”, a spus Taya.

       

      Ca o ironie a vieţii, Chris a murit acasă, după ce a supravieţuit în acele misiuni dificile, Taya, care încă se luptă cu golul imens lăsat de Chris în sufletul ei: “Este interesant faptul că mi-am făcut griji întotdeauna pentru el. Chiar şi când mânca prea multă slănină. Iar acum sunt fericită că a mâncat aşa multă slănină.”

      Motivul morţii sale rămâne neclar, iar mulţi se gândesc că nu a fost un accident.

       

      Acum, oamenii de pretutindeni pot retrăi evenimentele incredibile din timpul războiului, prin intermediul filmului lui Clint Eastwood. American Sniper a fost lansat şi în România pe 23 ianuarie şi rulează în toate cinematografele din ţară.

       

       

      Sursa: people.com

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor