Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Răzbunătorii de serviciu

      27 aprilie 2018, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Unul dintre cele mai așteptate filme ale primăverii, Avengers, readuce pe marile ecrane o serie de super-eroi din universul Marvel și îi pune în fața unei noi bătălii planetare. Spre deosebire de alte francize sau sequel-uri, Avengers pare să aibă resurse aproape nelimitate de replicare - sînt destule personaje încît să se poată continuă saga indiferent de cine mai moare sau dispare din peisaj pe parcurs și totuși să nu pară nimic reșapat sau tras de păr.

       

      În Infinity War, numele episodului pe care îl putem vedea zilele acestea la cinema, răufăcătorul interplanetar este Thanos, un bad guy care își propune să obțină toate puterile disponibile din Univers, dispuse sub forma a 6 pietre cu valențe diverse. Acestea sînt împrăștiate pe mai multe planete, iar depozitarii lor sînt incapabili să-i reziste lui Thanos, unii dintre ei neavînd în spate o echipa de super-eroi care să-și unească forțele și să echilibreze conflictul.

       


       

      Deși foarte lung (2 ore și jumătate) și plănuit inițial pentru lansare în 2 episoade, Infinity War nu își termină nici așa povestea la finalul filmului, urmînd, firește, un nou sequel. Răzbunătorii pierd net acest conflict, însă bătălia e departe de a se fi terminat. Într-un moment al consumului media dominat de binging și platforme VOD, o astfel de împărțire a unei narațiuni e nesatisfăcătoare și fragmentează interesul spectatorilor. Tratat separat de ansamblul seriei, Infinity War nu pare să fie suficient de complex narativ încît să fie de sine stătător. Acțiunea în sine a filmului e doar un alt conflict, în care schimbările țin de revizuirea unor alianțe și de schimbarea unor tabere.

       

      Pentru fanii seriei e probabil suficient, însă Infinity War e totuși un fim banal, care nu iese în evidență cu nimic în comparație cu alte lungmetraje similare. Deadpool (cel din 2017) avea un personaj principal, ceva mai ironic, capabil să iasă din limitele sobrietății unui super-erou, pe cînd Răzbunătorii de acum sînt mulți, prea puțin individualizati din scenariu și regie (poate doar Stark să impresioneze în puținele replici & momente pe care le are la dispoziție, restul personajelor fiind terne ca profil și nu sînt altceva decît instrumente narative menite să dezvolte și să continue acțiunea principala a filmului). Personajele negative sînt invariabil rele (în ciuda secvenței în care Thanos își sacrifică fiica vitregă pentru una din pietre și pare să fie afectat emoțional de ceea ce face, dar totuși o face, pentru că este întruchiparea răului), iar cele bune - invariabil bune. Nu există nicio traiectorie impredictibilă a vreunui personaj, singura discuție e dacă în episodul acesta cîștigă băieții buni sau băieții răi.

       

       

      Ingredientele filmului sînt relativ bine proporționate, apar unele schimburi de replici cu ceva umor, avem momente de tensiune & acțiune specifice unui film cu super-eroi, e 3D, se poate vedea și la IMAX sau în 4DX, însă suma acestor aspecte nu duc la un rezultat spectaculos sau memorabil. Dacă în Ready Player One 3D-ul era un pariu aproape principal al proiectului, aici acest aspect e mai degrabă secundar sau în orice caz e doar un must care trebuia bifat și atît. Singurul atu al acestui film este prezența celebrilor super-eroi Marvel care nu trebuie să facă decît ceea ce fac de obicei - să apere Pămîntul și umanitatea, să lupte de partea binelui și să protejeze, în fine, Galaxia de orice răufăcător.

       

      Așteptările spectatorilor se limitează, așadar, la consumarea unui produs despre care știu cum funcționează și față de care există deja o formă de atașament. Produsul în sine nu trebuie decît să se mențină la înălțimea așteptărilor, fără să fie nevoit să impresioneze. Infinity War e astfel doar un produs de serie, cu un succes asigurat încă dinainte de a fi lansat și cu un rol mai degrabă comercial decît artistic. Apariția filmului menține, desigur, interesul fanilor pentru super-eroii Marvel, e un prequel bun pentru Deadpool 2 (pe care îl vedem luna viitoare), însă doar atît.

       


      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor