Vrei la cinematograf?
    Filme
     Actori si regizori
      vezi toate rezultatele »

      CONTUL MEU

      Creeaza cont

      Regele prăjit al plajei

      31 martie 2019, Autor: Iosif Prodan
      Camera Secreta
      Articolele cele mai citite
      Aboneaza-te la Newsletter

      Aboneaza-te la newsletterul FilmSi pentru a primi pe e-mail stirile care te intereseaza.

      Abonarea s-a facut cu succes!
      Autori Filmsi
      Am gasit Pentru tine

      Beach Bum e ca un film de Woody Allen făcut în Florida. Mult soare, terase pline cu turiști trecuți prin prea multe primăveri și care încearcă să-și regăsească spiritul tînăr și liber. Sigur, sînt și droguri din plin, Matthew McConaughey e de fapt “regele prăjit al plajei”, Snoop Dogg îl alimentează cu o roabă de muguri (basculanta lui Dorel din imaginarul lui Radu Muntean e cam din aceeași ligă), apoi he gets high alături de un bătrîn rasta cu glaucom la ambii ochi, care-l ridică spre nori într-o încercare caricaturală de a scăpa de poliție.

       


       

      Moondog (Matthew McConaughey) e un poet apreciat dar care n-a mai publicat nimic de ceva timp. E întruchiparea modernă a boemului romantic căzut în patimă și excese (alcool, droguri și sex cu cît mai multe femei), care umblă după el cu o mașină de scris vintage și țăcăne pe ici pe colo, printre buci și țîțe sau can-uri de bere. Soția lui îl înșeală și ea cu un bun prieten de-al lor, Lingerie (Snoop Dogg), ceea ce pare să-l afecteze pe poetul care cîndva scria literatură reacționară și care voia să răstoarne ordinea socială, dar care rămîne pe drumuri după moartea neașteptată a soției.

       

      Testamentul ei menționează că averea de multe milioane de dolari se va împărți în mod egal între fiica lor și Moondog, cu mențiunea ca personajul lui McConaughey să își publice volumul la care lucrează deja de prea mult timp. Pînă atunci, rămîne fără nimic. Ajunge să vagabondeze pe străzi în Miami și în scurt timp la rehab, de unde evadează ca într-un B movie veritabil.

       


       

      You Gotta Go Low to Get High e deviza acestui poet care-și trăiește viața într-un mare fel, iubește, tînjește după lucrurile pe care le-a pierdut și în general e mai mult semi-conștient decît conștient, iar atunci cînd e sober e incontrolabil. Îl strînge de the man parts pe ginerele lui chiar în timp ce aveau loc jurămintele de la nuntă ca să-i măsoare “aderența” la nouă familie.

       

      E greu să nu-l respingi pe acest personaj, cu toate excesele lui, cu toată nebunia lui poetică, mai ales în final, cînd, după ce își publică volumul, primește moștenirea de la fosta lui soție și apoi dă foc la 50 milioane de dolari cash, în cadrul unui joc de artificii menit să-i onoreze amintirea. Practic, Moondog e un poet romantic fără turn de fildeș, mult mai aproape de vulg (și de obiceiurile lui gregare și ne-semnificativ), pentru care e important ceea ce se întîmplă aici și acum.

       


       

      În timp ce hălăduiește pe uscat, pe apă și prin aer, Moondog își prezintă propria versiune de poet modern, e autentic și pregătit întotdeauna de aventură. Sigur că fantasmează totuși la Pulitzer și la scene unde oamenii încă vin să-l asculte, dar pe care el îi respinge cu frondă și versuri nerecomandate sub 18 ani. Deci e într-o post-adolescență mult întîrziată, în care își dorește în continuare ceea ce cu toții avem în minte (bani, lipsa grijei zilei de mîine și recunoașterea celor din jur), dar își anesteziază aceste dorințe, încercînd să le evite la infinit. Într-adevăr, nu e foarte ușor să-ți placă acest personaj și tot ceea ce reprezintă, dar asta pentru că de fapt viețile noastre sînt atît de complicate și departe de el și de Florida lui cea mereu însorită.

       

      Comenteaza Subiectul
      Numele tau Email-ul tau Comentariul tau

      Toate campurile sunt obligatorii.
      Adresa ta de e-mail nu va aparea pe site

      Comentariile Utilizatorilor